Discobar in Poperings vaccinatiecentrum

Jerry Lippinois, Niels Capelle en Jonas Polin.© MD
Jerry Lippinois, Niels Capelle en Jonas Polin.© MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Sinds vrijdagavond zorgen jongeren van Jeugdhuis Den Couter vzw met een discobar voor muziek in het vaccinatiecentrum in de sporthal langs de Ouderdomseweg in Poperinge.

“Het zijn een reeks afterwork-fuiven, telkens op vrijdag van 16.30 tot 20 uur. Het grote publiek moeten we helaas teleurstellen, we werken enkel op uitnodiging, we sturen er zelfs een oproepingsbrief voor uit. De muziek is dus alleen bestemd voor de mensen die het verplichte kwartier wachten, na hun inspuiting”, lacht student Sales Jerry Lippinois van Den Couter vzw.

Verzoekjes aanvragen

Tijdens de eerste draaisessie werd hij bijgestaan door projectcoördinator voor de provincie Jonas Polin en webontwikkelaar Niels Capelle. “We zullen hier steeds met drie staan, telkens mensen die het gewoon zijn om muziek te draaien in Den Couter. En we blijven komen, tot we het beu zijn. We zien wel”, zegt Niels.

“We spreken niet tussen de plaatjes in, maar de mensen mogen steeds verzoekjes aanvragen. Vandaag was dat nog niet het geval, maar momenteel zit hier dan ook wel een publiek van meestal 65-plussers. Waarschijnlijk komt daar verandering in wanneer de jongere generaties aan bod komen”, voegt Jonas er aan toe.

Toeristische filmpjes

“Dit is een zeer aangenaam initiatief”, zegt James ‘Jimmy’ Vanderbeke (74) uit de Hoppelandwijk. “Ik kreeg zonet mijn tweede prik, een grote geruststelling dus, en het maakt het wachten aangenamer. De vorige keer konden we alleen koekeloeren naar een van de drie schermen, waar toeristische filmpjes zonder klank werden vertoond. Maar een kwartier duurt lang als je moet wachten.”

“Het geluidsniveau is zeer aanvaardbaar, maar de muziek is wel niet aangepast aan de leeftijdscategorie die hier nu zit. Ze draaiden alleen nog maar disco en moderne nummers. Ik had liever ’60’ies of bijvoorbeeld Abba gehoord. Maar ja, die jonge gastjes zullen dat niet kennen zeker?”, aldus nog Jimmy, die twintig jaar de brasserie Shamrock uitbaatte in de Boterstraat in Ieper.

Vaccinatiepaspoort

“Ik hoop dat we tegen de zomer over een soort vaccinatiepaspoort beschikken, zodat we eens ergens naartoe kunnen gaan. De vaccinatiebereidheid bij de ouderen hier was zeer hoog. Laten we hopen dat de jeugd even bereid is, zodat we weer een andere wereld krijgen. Misschien kan die muziek wat helpen”, zegt Jimmy nog.

“De mannen van jeugdhuis Den Couter willen in de zomer een aantal evenementen organiseren, natuurlijk allemaal zo veilig mogelijk. Dé manier om een coronaproof event te hebben is dat zoveel mogelijk mensen en zeker ook jongeren zich laten vaccineren. Om zoveel mogelijk mensen te overtuigen zich te laten vaccineren komen de mensen van het jeugdhuis op vrijdagavond telkens wat plaatjes draaien in het vaccinatiecentrum”, zegt schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen).

“Dat is reclame voor hun evenementen en het jeugdhuis en het maakt het kwartiertje wachten na de prik iets leuker. Het kan hopelijk jongeren die twijfelen over vaccinatie over de streep trekken. De min 30-jarigen komen waarschijnlijk pas eind juni aan de beurt.”