Borstvoeding minst populair bij West-Vlaamse vrouwen: “Door onwetendheid en onzekerheid”
Steeds meer vrouwen geven borstvoeding aan hun boreling, maar het gebeurt nog altijd het minst in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Agentschap Opgroeien bij de start van de Week van de Borstvoeding, die loopt tot woensdag 7 augustus. “Informeren en ondersteunen blijft van cruciaal belang.”
In Vlaanderen werd in 2023 bij 82,6 procent van de pasgeboren baby’s borstvoeding opgestart, blijkt uit cijfers van het Agentschap Opgroeien. Het gaat om een lichte stijging van 0,4 procent tegenover 2022.
Een hoog cijfer, al zijn er duidelijk provinciale verschillen op het vlak van starten met borstvoeding. Met respectievelijk 86,7 procent en 84,6 procent zitten Vlaams-Brabant en Antwerpen een stuk boven het Vlaamse gemiddelde. In West-Vlaanderen start slechts 76,2 procent van alle borelingen met borstvoeding, het laagste cijfer van Vlaanderen.
Grote bereidheid
Emily Rosseel, hoofdvroedvrouw van de kraamafdeling in AZ Delta in Roeselare ziet niet meteen een verklaring voor het geringer succes van borstvoeding in West-Vlaanderen. “Wij ervaren dat in elk geval niet zo, de bereidheid om borstvoeding te geven is ook bij ons groot. Als vrouwen het liever niet doen, is dat nogal dikwijls jobgerelateerd.”
AZ Delta heeft het BFHI-label (Baby Friendly Hospital Initiative) en motiveert dan ook vrouwen om borstvoeding te geven. “Wij stellen vrouwen al voor de bevalling op de hoogte van de voordelen en mogelijkheden van borstvoeding. Als iemand beslist om flesvoeding te geven, gaan wij daar zeker niet tegenin. Maar we geven er ook geen verder toelichting bij.”
Informeren cruciaal
Dat de West-Vlaamse borstvoedingscijfers de laagste van Vlaanderen zijn, is geen nieuwe trend, laat AZ Sint-Jan Brugge weten. Daar ziet men in vergelijking met 2023 het aantal kinderen die borstvoeding krijgen toenemen. “Als BFHI-ziekenhuis is er een grote inzet van het personeel van het verloskwartier en de materniteit om de moeder die borstvoeding geeft goed te ondersteunen, wat de slaagkansen sterk verhoogt”, klinkt het.
Maar de voordelen voor de gezondheid van de baby zijn vaak nog onvoldoende gekend. “Er is soms de perceptie bij de patiënt dat kunstvoeding makkelijker en dus beter is voor de moeder dan borstvoeding. Onzekerheid en onwetendheid liggen vaak aan de basis, en daarom blijft informeren en ondersteunen van cruciaal belang.”
Samen borstvoeden
Borstvoeding meer bespreekbaar maken, gebeurt ook op zondag 4 augustus tijdens de vierde editie van ‘Voeden In Verbinding’. Op verschillende locaties spreken vrouwen af om 9.30 uur om samen hun baby te voeden en ervaringen daarover uit te wisselen: op de Markt in Brugge, het speelplein langs de Leopold III-laan in Ieper, het strand ter hoogte van de 3 Gapers in Oostende, in het stadspark Plein in Kortrijk en het Geitepark in Roeselare. Inschrijven kan via www.voedeninverbinding.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier