AZ Sint-Jan en AZ Groeninge erkend als gespecialiseerde centra voor behandeling beroertes

Hilde Crevits en Inge Buyse, ceo van AZ Groeninge. © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Elk jaar, op de tweede dinsdag in mei, is het de Europese Dag van de Beroerte. Het tijdig herkennen van een beroerte – in de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen – is ontzettend belangrijk, net als het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg. Vlaanderen heeft daarom acht ziekenhuizen erkend als centra voor invasieve beroertezorg, waaronder twee West-Vlaamse: AZ Groeninge in Kortrijk en AZ Sint-Jan in Brugge.

Naar schatting krijgen elk jaar 13.000 personen in Vlaanderen een beroerte. “Time is brain”, zeggen dr. Olivier Francois en dr. Peter Vanacker. “Elke minuut die voorbijgaat, beschadigt hersencellen. Zo snel mogelijk bij een patiënt de klonter verwijderen, is levensreddend. De impact is hoog. Afhankelijk van het type, is er een kans van 20 tot 40% om de beroerte niet te overleven en is er een hoge kans op ernstige gevolgen zoals verlammingsverschijnselen en spraak- en taalproblemen.”

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits is tevreden dat deze legislatuur nog stappen vooruit worden gezet om de beroertezorg te organiseren in Vlaanderen. “Het blijft zeer belangrijk om bij een beroerte de prille alarmsignalen op te pikken en de hulpdiensten te verwittigen. Op die manier kan een behandeling snel starten. In Vlaanderen evolueren we naar een getrapt systeem, waarbij de patiënt in eigen omgeving gespecialiseerde beroertezorg kan krijgen, maar tijdig naar een van deze acht centra gebracht kan worden voor invasieve beroertezorg wanneer dat nodig blijkt.”

Vlaanderen krijgt de mogelijkheid om maximaal acht zorgprogramma’s voor invasieve procedures bij beroertezorg te erkennen volgens het federale koninklijke besluit. Het Departement Zorg heeft voor West-Vlaanderen beslist om naast AZ Sint-Jan Brugge ook AZ Groeninge in Kortrijk te erkennen voor gespecialiseerde beroertezorg. “Deze ziekenhuizen hebben al veel ervaring”, zegt Crevits (CD&V). “Er komen veel patiënten en er is een goede samenwerking met andere ziekenhuizen, belangrijke criteria waren voor de erkenning. We hebben ook op de spreiding gelet: Kortrijk ligt in het zuiden van de provincie, Brugge in het noorden. Dat maakt dat de meeste patiënten nu zo’n gespecialiseerd centrum min of meer in de buurt hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier