In 4 op 10 West-Vlaamse gemeenten nog geen sterrenweide

© Uitvaart Vlaanderen
Phebe Somers

Op zondag 11 december is het Wereldlichtjesdag. Die dag staat in het teken van alle kinderen die tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte het leven lieten. Alleen zijn ouders van sterrenkindjes uiteraard niet enkel die dag op zoek naar troost of verbinding. In onze provincie kunnen zij in 40 gemeenten elke dag terecht op een sterrenweide om hen te herdenken.

“Een sterrenweide is een plek waar ouders van sterrenkindjes hun verdriet een plek kunnen geven en een gevoel van erkenning krijgen van dat verdriet als ‘volwaardige ouder’”, zegt Anneleen Fransen, oprichtster van Boven De Wolken. “Als zij hier niet terecht kunnen, voelen ze zich vaak vergeten of miskend en dat plaatst een rem op hun rouwbeleving.” Een sterrenweide kan verschillende vormen aannemen. Het is een stuk van een begraafplaats dat specifiek werd ingericht als koesterplek. Dit kan ingericht worden met symbolische bomen, picknicktafels, naamplaatjes…

Zes op tien

Uit een rondvraag blijkt dat 40 West-Vlaamse gemeenten zo’n sterrenweide hebben aangelegd, dat zijn er weer drie meer dan vorig jaar, negen meer dan in 2020. Elke jaar stijgt het aantal koesterplekken voor sterrenkindjes gestaag, intussen heeft 62 procent van alle gemeenten in onze provincie er eentje. We komen in de buurt van het Vlaamse gemiddelde, dat iets hoger ligt.

In nog eens 16 gemeentes zijn er wel, al dan niet concrete, plannen om een sterrenweide aan te leggen. De ene gemeente is wat meer begaan met het thema dan de andere. In Roeselare krijgen overleden kindjes bijvoorbeeld naast de huidige sterrenweide ook een plek in het geboortebos van de stad, in Wevelgem zijn er zelfs drie sterrenweides.

Inspiratie

Om de andere een duwtje in de rug te geven maakte uitvaartspecialist DELA en vzw Boven De Wolken eind vorige jaar een brochure vol praktische tips en inspiratie. De brochure kwam tot stand via gesprekken met sterrenouders en diverse experten. “Veel gemeenten gaven tijdens onze rondvraag ook te kennen vragende partij te zijn voor tips en inspiratie. Zij kunnen de brochure als leidraad gebruiken bij hun ontwerp”, zegt Marysia Kluppels, woordvoerder van DELA. “We hopen op die manier ondersteuning te bieden op weg naar een sterrenweide voor elk sterrenkindje.”

Daarnaast organiseerde DELA een wedstrijd voor alle Vlaamse gemeentes die bezig zijn met het plannen van de (her)aanleg van een sterrenweide, deelnemen kon tot vandaag. Uit alle ingestuurde ontwerpen selecteert een jury van onafhankelijke experten de mooiste. Die gemeente krijgt dan 10.000 euro als bijdrage in de realisatie ervan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier