Aan Tafel bij Petra en Simon: “Ook een leven naast de horeca”

Niet enkel Petra Saron en zoon Cedric van Nieuwenhuyse, maar zowat het hele gezin ging voor een carrièreswitch. © PDV
Redactie KW

Aan Tafel brengt ons deze week naar de wijk Sint-Anna, waar Petra Saron samen met haar zoon Cedric van Nieuwenhuyse de gelijknamige bistro runt. “Sint-Anna is een echte familiezaak en we waken erover dat er ook tijd blijft voor een leven naast de horeca”, klinkt het bij moeder en zoon.

Petra Saron werkte meer dan 23 jaar in de grafische sector, maar op een bepaald moment had ze daar genoeg van. “Het werd me duidelijk dat ik een andere richting moest inslaan met mijn leven”, vertelt Petra. “Na enige tijd voor mezelf om tot rust te komen en te denken over wat ik nu eigenlijk wilde doen, nam ik samen met mijn man Chris het besluit om met een eigen zaak te beginnen. En wel een horecazaak.”

“We stootten hier op dit charmant pand dat te huur stond en hebben de stap gezet. Horeca en ‘hospitality’ zijn me zeker niet helemaal vreemd, want ik heb de hotelschool Spermalie gevolgd en werkte ook enkele jaren in het casino van Middelkerke. En zo ontstond Bistro Sint-Anna, een eethuisje waar zowel Bruggelingen als toeristen even tot rust kunnen komen om te ontbijten, te lunchen, te aperitieven of gewoon te genieten van een kop koffie of thee.”

Carrièreswitch

Petra’s man Chris ondersteunt haar bij het runnen van de zaak maar behoudt zijn dagtaak als laborant, terwijl dochter Sarina deeltijds in de zaak staat, naast haar werk voor dansschool Compagnie d’O. Petra’s zoon Cedric staat voltijds mee in de zaak en bekommert zich over de keuken.

“Tussen mijn familie en de sympathieke klanten voel ik me gelukkig en vrij”

“Voor mij is het eigenlijk ook een carrièreswitch, want hoewel ik al op 17-jarige leeftijd afstudeerde aan de hotelschool Spermalie had ik toen het idee dat de horeca toch niets voor mij was. Ik sloeg een andere richting in en trok naar de hogeschool om er voor sportleerkracht te gaan studeren. Door enkele voetbalblessures heb ik die studies jammer genoeg moeten stopzetten. Intussen was ik gehuwd met Delphine (Coene, red.) en toen we terugkwamen van huwelijksreis stond mijn moeder plots voor de deur.”

“Ze vroeg of ik geen zin had om als kok mee in een horecazaak te stappen. Dat was toch wel even schrikken, maar ik ben nu echt wel blij dat ik de stap heb gezet. Misschien was ik op mijn 17de, net na mijn afstuderen aan Spermalie, nog te jong om in die harde horecawereld te stappen. Het is ook wel zo dat deze zaak hier niet echt te vergelijken is met de zaken waarin ik stage deed. Sint-Anna is een dagzaak waar we ontbijt en lunch serveren, dus omstreeks 17 uur sluiten we. Dit zorgt ervoor dat we zelf nog een leven kunnen hebben buiten de horeca. Sint-Anna is een belangrijk stuk van ons leven, maar er is ook nog een leven buiten Sint-Anna.”

veel uren

Cedric’s moeder Petra vult aan: “Ik klop hier een pak meer uren per week dan destijds in de grafische sector, maar hier samen met mijn familie en tussen de vele sympathieke klanten voel ik me gelukkig en vrij.” (PDV)

Wat is je lievelingsgerecht?

“Hoewel ik een mooi stuk rundvlees ook wel kan appreciëren, zal ik op restaurant toch vaak voor vis kiezen”, vertelt Cedric. “En mijn absolute favoriet is dan een roggevleugel met botersaus en kappertjes. Al is dit natuurlijk geen gemakkelijke vraag om te stellen aan een kok, want er is zoveel wat ik graag lust. Naast het gerecht op zich zijn vooral ook het gezelschap en de sfeer van belang. Zo kan ik ook er genieten van een avond lang allerlei hapjes eten met een lekker glas erbij.” “Ik ben vooral een pasta-eter”, vult moeder Petra aan. “Al durf ik mezelf na een drukke werkdag ook wel eens verwennen met een stevige steak-friet! Ik deed onlangs nog een culinaire ontdekking: ‘t Bagientje.”

Waarom hou je van Brugge?

“Uiteraard is Brugge een prachtige stad met vele indrukwekkende monumenten, maar het is vooral ook een propere en veilige stad. Ik voel me hier altijd op mijn gemak. Dit in tegenstelling tot grootsteden zoals Antwerpen of Brussel waar het toch vaak meer ‘een boeltje’ is”, zegt Cedric. “Wat ik wel jammer vind, is dat de regelgeving ten aanzien van de horeca nogal streng is. Op mijn terras mag ik geen hoge tafels of lounge zetels zetten. Alles wat het wat trendy, jong en fris kan maken, is verboden.” Petra hekelt verder ook het erg dure parkeerbeleid. “Wij hebben de wagen nodig en met onze drie wagens betalen wij elke dag 9 euro om te mogen komen werken in onze eigen zaak. Schandalig!”

Wat doe je dit weekend?

“De zaak is gesloten van zondagmiddag tot en met maandag dus in die periode valt in principe ons weekend. Al is dat relatief, want op maandag hebben we ook wel wat werk voor de zaak: administratie, boodschappen…”, vertelt Petra. “Hoewel de zaak dus zondagvoormiddag ook open is, proberen we toch al op zaterdagavond het weekend wat in te zetten. Dat is dan vooral om vrienden te zien. Dan nodigen we mensen uit of gaan we iets eten. We willen niet dat ons sociaal leven verwatert door onze zaak.” Ook voor Cedric zijn vrienden belangrijk. “Ik heb wel een hechte vriendenkring en vind het belangrijk die regelmatig te zien. Supporteren voor Club Brugge is ook deel van mijn weekendbeleving.”

Wat is je favoriete plekje?

“Het pleintje hier aan de Sint-Annakerk, waar we altijd werken, vind ik eigenlijk wel heel charmant. Er is wel passage, maar het is zeker niet supertoeristisch. Er heerst hier een leuke sfeer en we hebben een goed contact met de buurtbewoners”, zegt Cedric. “Bovendien is de Sint-Annakerk heel erg mooi, zeker een aanrader om er eens binnen te lopen. Verder hou ik in Brugge vooral van de plaatsjes aan het water. Ik vind trouwens de Triënnale wel geslaagd met de vele indrukwekkende kunstwerken in en op het water in de stad.” Ook Petra houdt van de wijk Sint-Anna waar haar eethuisje gelegen is. “Het is een erg sociale buurt, met een leuke mix van jonge en wat oudere mensen”, stelt ze.

Wat is je lievelingsgerecht?

“Hoewel ik een mooi stuk rundvlees ook wel kan appreciëren, zal ik op restaurant toch vaak voor vis kiezen”, vertelt Cedric. “En mijn absolute favoriet is dan een roggevleugel met botersaus en kappertjes. Al is dit natuurlijk geen gemakkelijke vraag om te stellen aan een kok, want er is zoveel wat ik graag lust. Naast het gerecht op zich zijn vooral ook het gezelschap en de sfeer van belang. Zo kan ik ook er genieten van een avond lang allerlei hapjes eten met een lekker glas erbij.” “Ik ben vooral een pasta-eter”, vult moeder Petra aan. “Al durf ik mezelf na een drukke werkdag ook wel eens verwennen met een stevige steak-friet! Ik deed onlangs nog een culinaire ontdekking: ‘t Bagientje.”

Waarom hou je van Brugge?

“Uiteraard is Brugge een prachtige stad met vele indrukwekkende monumenten, maar het is vooral ook een propere en veilige stad. Ik voel me hier altijd op mijn gemak. Dit in tegenstelling tot grootsteden zoals Antwerpen of Brussel waar het toch vaak meer ‘een boeltje’ is”, zegt Cedric. “Wat ik wel jammer vind, is dat de regelgeving ten aanzien van de horeca nogal streng is. Op mijn terras mag ik geen hoge tafels of lounge zetels zetten. Alles wat het wat trendy, jong en fris kan maken, is verboden.” Petra hekelt verder ook het erg dure parkeerbeleid. “Wij hebben de wagen nodig en met onze drie wagens betalen wij elke dag 9 euro om te mogen komen werken in onze eigen zaak. Schandalig!”

Wat doe je dit weekend?

“De zaak is gesloten van zondagmiddag tot en met maandag dus in die periode valt in principe ons weekend. Al is dat relatief, want op maandag hebben we ook wel wat werk voor de zaak: administratie, boodschappen…”, vertelt Petra. “Hoewel de zaak dus zondagvoormiddag ook open is, proberen we toch al op zaterdagavond het weekend wat in te zetten. Dat is dan vooral om vrienden te zien. Dan nodigen we mensen uit of gaan we iets eten. We willen niet dat ons sociaal leven verwatert door onze zaak.” Ook voor Cedric zijn vrienden belangrijk. “Ik heb wel een hechte vriendenkring en vind het belangrijk die regelmatig te zien. Supporteren voor Club Brugge is ook deel van mijn weekendbeleving.”

Wat is je favoriete plekje?

“Het pleintje hier aan de Sint-Annakerk, waar we altijd werken, vind ik eigenlijk wel heel charmant. Er is wel passage, maar het is zeker niet supertoeristisch. Er heerst hier een leuke sfeer en we hebben een goed contact met de buurtbewoners”, zegt Cedric. “Bovendien is de Sint-Annakerk heel erg mooi, zeker een aanrader om er eens binnen te lopen. Verder hou ik in Brugge vooral van de plaatsjes aan het water. Ik vind trouwens de Triënnale wel geslaagd met de vele indrukwekkende kunstwerken in en op het water in de stad.” Ook Petra houdt van de wijk Sint-Anna waar haar eethuisje gelegen is. “Het is een erg sociale buurt, met een leuke mix van jonge en wat oudere mensen”, stelt ze.

Wat is je lievelingsgerecht?

“Hoewel ik een mooi stuk rundvlees ook wel kan appreciëren, zal ik op restaurant toch vaak voor vis kiezen”, vertelt Cedric. “En mijn absolute favoriet is dan een roggevleugel met botersaus en kappertjes. Al is dit natuurlijk geen gemakkelijke vraag om te stellen aan een kok, want er is zoveel wat ik graag lust. Naast het gerecht op zich zijn vooral ook het gezelschap en de sfeer van belang. Zo kan ik ook er genieten van een avond lang allerlei hapjes eten met een lekker glas erbij.” “Ik ben vooral een pasta-eter”, vult moeder Petra aan. “Al durf ik mezelf na een drukke werkdag ook wel eens verwennen met een stevige steak-friet! Ik deed onlangs nog een culinaire ontdekking: ‘t Bagientje.”

Waarom hou je van Brugge?

“Uiteraard is Brugge een prachtige stad met vele indrukwekkende monumenten, maar het is vooral ook een propere en veilige stad. Ik voel me hier altijd op mijn gemak. Dit in tegenstelling tot grootsteden zoals Antwerpen of Brussel waar het toch vaak meer ‘een boeltje’ is”, zegt Cedric. “Wat ik wel jammer vind, is dat de regelgeving ten aanzien van de horeca nogal streng is. Op mijn terras mag ik geen hoge tafels of lounge zetels zetten. Alles wat het wat trendy, jong en fris kan maken, is verboden.” Petra hekelt verder ook het erg dure parkeerbeleid. “Wij hebben de wagen nodig en met onze drie wagens betalen wij elke dag 9 euro om te mogen komen werken in onze eigen zaak. Schandalig!”

Wat doe je dit weekend?

“De zaak is gesloten van zondagmiddag tot en met maandag dus in die periode valt in principe ons weekend. Al is dat relatief, want op maandag hebben we ook wel wat werk voor de zaak: administratie, boodschappen…”, vertelt Petra. “Hoewel de zaak dus zondagvoormiddag ook open is, proberen we toch al op zaterdagavond het weekend wat in te zetten. Dat is dan vooral om vrienden te zien. Dan nodigen we mensen uit of gaan we iets eten. We willen niet dat ons sociaal leven verwatert door onze zaak.” Ook voor Cedric zijn vrienden belangrijk. “Ik heb wel een hechte vriendenkring en vind het belangrijk die regelmatig te zien. Supporteren voor Club Brugge is ook deel van mijn weekendbeleving.”

Wat is je favoriete plekje?

“Het pleintje hier aan de Sint-Annakerk, waar we altijd werken, vind ik eigenlijk wel heel charmant. Er is wel passage, maar het is zeker niet supertoeristisch. Er heerst hier een leuke sfeer en we hebben een goed contact met de buurtbewoners”, zegt Cedric. “Bovendien is de Sint-Annakerk heel erg mooi, zeker een aanrader om er eens binnen te lopen. Verder hou ik in Brugge vooral van de plaatsjes aan het water. Ik vind trouwens de Triënnale wel geslaagd met de vele indrukwekkende kunstwerken in en op het water in de stad.” Ook Petra houdt van de wijk Sint-Anna waar haar eethuisje gelegen is. “Het is een erg sociale buurt, met een leuke mix van jonge en wat oudere mensen”, stelt ze.

Wat is je lievelingsgerecht?

“Hoewel ik een mooi stuk rundvlees ook wel kan appreciëren, zal ik op restaurant toch vaak voor vis kiezen”, vertelt Cedric. “En mijn absolute favoriet is dan een roggevleugel met botersaus en kappertjes. Al is dit natuurlijk geen gemakkelijke vraag om te stellen aan een kok, want er is zoveel wat ik graag lust. Naast het gerecht op zich zijn vooral ook het gezelschap en de sfeer van belang. Zo kan ik ook er genieten van een avond lang allerlei hapjes eten met een lekker glas erbij.” “Ik ben vooral een pasta-eter”, vult moeder Petra aan. “Al durf ik mezelf na een drukke werkdag ook wel eens verwennen met een stevige steak-friet! Ik deed onlangs nog een culinaire ontdekking: ‘t Bagientje.”

Waarom hou je van Brugge?

“Uiteraard is Brugge een prachtige stad met vele indrukwekkende monumenten, maar het is vooral ook een propere en veilige stad. Ik voel me hier altijd op mijn gemak. Dit in tegenstelling tot grootsteden zoals Antwerpen of Brussel waar het toch vaak meer ‘een boeltje’ is”, zegt Cedric. “Wat ik wel jammer vind, is dat de regelgeving ten aanzien van de horeca nogal streng is. Op mijn terras mag ik geen hoge tafels of lounge zetels zetten. Alles wat het wat trendy, jong en fris kan maken, is verboden.” Petra hekelt verder ook het erg dure parkeerbeleid. “Wij hebben de wagen nodig en met onze drie wagens betalen wij elke dag 9 euro om te mogen komen werken in onze eigen zaak. Schandalig!”

Wat doe je dit weekend?

“De zaak is gesloten van zondagmiddag tot en met maandag dus in die periode valt in principe ons weekend. Al is dat relatief, want op maandag hebben we ook wel wat werk voor de zaak: administratie, boodschappen…”, vertelt Petra. “Hoewel de zaak dus zondagvoormiddag ook open is, proberen we toch al op zaterdagavond het weekend wat in te zetten. Dat is dan vooral om vrienden te zien. Dan nodigen we mensen uit of gaan we iets eten. We willen niet dat ons sociaal leven verwatert door onze zaak.” Ook voor Cedric zijn vrienden belangrijk. “Ik heb wel een hechte vriendenkring en vind het belangrijk die regelmatig te zien. Supporteren voor Club Brugge is ook deel van mijn weekendbeleving.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.