Geveltuin fleurt administratief centrum in Diksmuide op: “Als stad willen we het goede voorbeeld geven”

Burgemeester Lies Laridon samen met leden van natuurbeweging en milieuraad bij het AC waar geveltuintjes werden voorzien. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

De gevel van het administratief centrum van het lokaal bestuur in Diksmuide ziet er groener uit dankzij de aanleg van een geveltuin. Door te kiezen voor gevelgroen, wil het stadsbestuur het goede voorbeeld geven en burgers stimuleren om hetzelfde te doen.

“Diksmuide zet al een aantal jaar extra in op ontharding en meer groen in het straatbeeld. Dat zorgt niet enkel voor wat meer kleur en gezelligheid, maar het is ook goed voor onze natuur”, weet burgemeester Lies Laridon. “De stad wil graag het goede voorbeeld geven, onder meer via het engagement in het Lokaal Energie- en Klimaatpact, om met haalbare acties ook inwoners op de kar te krijgen. Met Samen Groene Gevels vzw werkte Diksmuide het project uit om de gevel van het Administratief Centrum in de industriezone Heernisse een groenere aanblik te geven. Zo wil de stad het voorbeeld geven als ‘Gemeente voor de toekomst’, een initiatief dat werk wil maken van bruisende, groene en fijne plekken.”

Helft terugbetaald

De geveltuin bestaat een vijftal plantvakken met een grote variatie aan planten en hulpmiddelen om beplanting langs de gevel te laten klimmen. Bezoekers zien er onder meer sierdruiven, bosranken en trompetbloemen bloeien. Het gaat om een investering van zo’n 4.110 euro euro, maar we kregen 50 procent subsidies van de provincie West-Vlaanderen.”

Recent nog sleutelde het lokaal bestuur aan het reglement voor groene gevels en geveltuintjes. Deze kleine tuintjes op het openbaar domein grenzen aan de perceelgrens: de gevel van je woning, een vrijstaande muur,… Om de tuin te realiseren, wordt de verharding weggenomen en vervangen door plantaarde. De belangrijkste regels: een tegeltuin is maximaal 30 op 30 cm groot; een geveltuin is max. 60 cm diep en kan gaan over de volledige lengte van de gevel; de afstand tot het perceel van de buren bedraagt minstens 30 cm. en er is steeds een obstakelvrije doorgang van 1,5 m. De stadsdiensten nemen tegels en fundering weg, zorgen voor een cortenstaal rand en vullen het plantvak met aarde. Inwoners kopen beplanting, bij voorkeur bijenvriendelijk, plaatsen die in het plantvak en onderhouden het tuintje.

Tips voor de perfecte plantenkeuze vind je op www.bit.ly/geveltuin-diksmuide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier