Geruzie over fusie: Oostende en Brugge bekvechten over ziekenhuizen

In december 2019 sloegen Oostende en Brugge, met Brugs schepen Pablo Annys tweede van links en Oostends burgemeester Bart Tommelein tweede van rechts, nog de handen in elkaar voor één grote ziekenhuisfusie. Vandaag gaat Oostende op eigen houtje verder. © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Brugge en Oostende blijven bekvechten over de beslissing van Oostende om beide Oostendse ziekenhuizen samen te voegen, maar de fusie van de campus Henri Serruys met het AZ Sint-Jan Brugge ongedaan te maken. “Kortetermijndenken”, vindt Brugs schepen Pablo Annys (Vooruit). “Het Brugse schepencollege moet niet beslissen over de Oostendse gezondheidszorg”, reageert Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD)

De Brugse schepen van Sociale Zaken Pablo Annys is erg ontgoocheld over de beslissing van de Oostendse ziekenhuizen om zonder het AZ Sint-Jan Brugge door te gaan. “Dit is kortetermijndenken”, vindt hij.

“De liberale Oostendse burgemeester Bart Tommelein kiest voor een privatisering van de zorg, terwijl het Brugs stadsbestuur overtuigd blijft dat zorgverlening een kerntaak is van de publieke overheid. Eerder dit jaar is ons publiek ziekenhuis AZ Sint-Jan uitgeroepen tot een van de tien beste ziekenhuizen in België, na onderzoek van Amerikaans magazine Newsweek en dit als enig West-Vlaams ziekenhuis”, zegt Pablo Annys.

Annys: “Dit is geen schaalvergroting”

“Ik stel vast dat het private Damiaanziekenhuis zijn eerdere bezwaren tegen een fusie met het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende nu laat varen om samen te gaan met het kleinere, openbare Hendrik Serruys. So be it, maar dit is kortetermijn-denken. Want op langere termijn ligt de toekomst van onze ziekenzorg in één groot ziekenhuis voor Brugge en Oostende. Met andere woorden: een fusie van vier ziekenhuizen, met name de twee Brugse ziekenhuizen AZ Sint-Jan en Sint-Lucas met het Oostendse Damiaan en Serruys. De zorg specialiseert zich steeds meer, je kunt enkel topdokters aantrekken via schaalvergroting.”

“Ik begrijp de houding van het Oostends stadsbestuur niet”, vervolgt Annys. “De voorbije twaalf jaar is ook in het Serruysziekenhuis het personeelsbestand gegroeid. Behoudens voor gespecialiseerde zorg moest er geen enkele Oostendse patiënt naar Brugge komen. En bovenal: het AZ Sint-Jan heeft 100 miljoen euro geïnvesteerd in haar Oostendse campus. We willen constructief meewerken aan de opheffing van de fusie, maar de Brugse uitgaven in medische apparatuur in Serruys zullen moeten gecompenseerd worden. We verwachten een zekere return. De fusie ontbinden wordt een werk van lange adem, die meerdere jaren zal aanslepen. Ik vrees wat onzekerheid bij de duizend personeelsleden in Oostende rond hun statuut.”

Tommelein: “Alles gedaan om dit te voorkomen”

“Met de eisen van Brugge konden wij ons niet verzoenen”, zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Ondertussen heb ik aan heel wat mensen – personeelsleden, artsen, vakbonden… – de uitleg gegeven over het nieuwe AZ Oostende”, zegt hij. “Veel mensen vragen zich hierbij af waarom het nodig is dat het Serruys zich afscheurt van het AZ Sint-Jan. Dat is niet iets dat wij per se wilden, integendeel. We hebben echt alles gedaan om dit te voorkomen, maar het bleek onmogelijk. Daarnaast is het voor ons ook niet te verantwoorden dat de beslissingen over de Oostendse gezondheidszorg, genomen worden in het Brugse schepencollege. Want dat is de facto zo. Wij willen dat niet meer aanvaarden. En dat het AZ Sint-Jan dan verbaasd reageert, dat het een donderslag bij heldere hemel was? Dat is niet zo. Wij probeerden verschillende keren gesprekken te voeren, wij wilden samenwerken. Maar met de eisen van Brugge konden wij ons niet verzoenen. Een honderd procent publiek ziekenhuis bijvoorbeeld, daar konden wij ons niet in vinden. Vandaag wordt het AZ Oostende een privaat-publieke vzw.”

“Trouwens, dit is geen verhaal tégen Brugge, maar een verhaal vóór Oostende”, gaat de burgemeester verder. “Oostende heeft dit echt nodig. Er wordt al twintig jaar gesproken over deze fusie. Toen is het niet gelukt, tien jar geleden ook niet. Wel, wij voeren het uit. Met een ziekenhuis van 800, 900 bedden zal het AZ Oostende is de top tien van Vlaanderen staan. We zullen absoluut wél groot genoeg zijn”, pareert Tommelein de kritiek dat deze fusie een schaalverkleining is. “Niet vergeten dat er meer is dan enkel Oostende; dit gaat over de hele regio: Middelkerke, Gistel, Bredene…”

Qua timing geeft Tommelein nog mee dat alles nu zeer snel zal gaan. “Twee jaar is een korte periode om dat allemaal te regelen, maar nu zullen we snel schakelen. Kijk, dit is een positieve keuze voor Oostende. Dit doen we voor de volgende generaties.”

(SVK/GLO)

Vijf vragen over de Oostendse ziekenhuisfusie: leeshier de antwoorden.

De onrust blijft bij het personeel van het Serruysziekenhuis: lees het hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier