Nieuw AZ Oostende: onrust blijft bij personeel Serruys

Vorige week donderdag betoogden personeelsleden van het Henri Serruysziekenhuis tegen de afscheiding van het AZ Sint-Jan Brugge. © JRO
Redactie KW

De vakbonden bij het Henri Serruysziekenhuis blijven boos over de fusie van de Oostendse ziekenhuizen en de defusie van hun campus van het AZ Sint-Jan Brugge. “De manier waarop dit gebeurde, is een totale miskenning van het personeel”, zegt Martine Dewitte van ACV-Openbare Diensten.

De twee ziekenhuizen zullen samen een vzw-ziekenhuisvereniging vormen, de publiek-private samenwerkingsvorm die voorzien is in de wet. In de integratiestuurgroep die het voorbereidend werk doet voor de eenmaking en later ook in het bestuur van het eengemaakte AZ Oostende, zullen beide ziekenhuizen gelijkwaardig vertegenwoordigd zijn: zowel AZ Damiaan, als het Henri Serruysziekenhuis/Stad Oostende, zullen elk zes mandaten opnemen.

“Het toekomstige AZ Oostende zal één van de grootste werkgevers in de regio worden”, zegt het stadsbestuur. “Het basisprincipe is dat de historische loon- en arbeidsvoorwaarden voor de bestaande medewerkers behouden zullen blijven. We verwachten ook dat het nieuwe eengemaakte ziekenhuis zal groeien en aantrekkelijk zal zijn voor (top)artsen en al het andere zorgpersoneel uit de ruime regio.”

Niet meer met Brugge

Het nieuwe ziekenhuis wordt in verschillende fases voorbereid. In een eerste fase wordt een gedetailleerd stappenplan uitgewerkt, in nauw overleg met de betrokkenen, zoals personeel en de artsen. Voor patiënten verandert er niets: zij kunnen nog steeds bij hun vertrouwde arts terecht op de campus Serruys of bij AZ Damiaan.

De campus Serruys stapt uit het in 2009 opgestarte fusieziekenhuis AZ Sint-Jan Oostende-Brugge. De opzegperiode voor deze uitstap is twee jaar. “Voor patiënten die nood hebben aan supergespecialiseerde zorg – de zogenaamde ‘derdelijnszorg’ – zal het nieuwe AZ Oostende blijven doorverwijzen naar AZ Sint-Jan als voorkeurpartner”, klinkt het. “Ook AZ Damiaan werkt op vandaag al nauw en constructief samen met AZ Sint-Jan binnen het KOM-ziekenhuisnetwerk.”

Vrees voor jobs

De vakbonden bij het Henri Serruysziekenhuis voerden vorige week al een petitie-actie en bezetten donderdagavond, toen de beslissing van de raad van bestuur viel, de omgeving van het stadhuis. “We zijn nog altijd bijzonder ontstemd”, zegt Martine Dewitte van ACV-Openbare Diensten een week later.

“Een kwartier na de vergadering was de vraag tot defusie al verstuurd naar het AZ Sint-Jan Brugge. Dit bewijst dat de uitstap heel goed voorbereid was. Maar het personeel werd er nooit bij betrokken. De manier waarop dit gebeurde, na de zware coronaperiode, is een totale miskenning van het werk van het personeel. Zo behandel je geen mensen.”

“Er zijn personeelsvergaderingen geweest, maar op veel vragen kwam geen antwoord. We zijn de zaak verder juridisch aan het onderzoeken en bekijken wat we in de toekomst zullen doen. De eerste twee jaar zal de tewerkstelling wel gehandhaafd blijven, maar daarna vrezen wij jobverlies. Niet bij de verpleeg- en zorgkundigen, wel bij de ondersteunende diensten. De personeelsleden en hun families zijn echt ongerust. Op vandaag zijn geen nieuwe acties gepland, maar we sluiten niet uit dat die er nog komen.”

(JRO/HH)

Vijf vragen over de Oostendse ziekenhuisfusie: lees hier de antwoorden.

Oostende en Brugge blijven ruziën over ziekenhuisfusie: lees hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier