Gemeente Zonnebeke wil inwoners mentaal wat ondersteunen

Staand v.l.n.r. schepenen Ingrid Vandepitte en Koen Meersseman; zittend v.l.n.r.: Bo Vandenberghe, Joachim Jonckheere en Evelyne Vanooteghem. (foto ZB)©zenon bekaert beselare (foto ZB)
Staand v.l.n.r. schepenen Ingrid Vandepitte en Koen Meersseman; zittend v.l.n.r.: Bo Vandenberghe, Joachim Jonckheere en Evelyne Vanooteghem. (foto ZB)©zenon bekaert beselare (foto ZB)
Redactie KW

Met de campagne #Zonnebeke Zorgt wil het gemeentebestuur de inwoners mentaal ondersteunen in deze moeilijke coronatijden. “Tijdens de donkerste periode van het jaar richten we ons vooral op het mentaal welzijn”, aldus schepen van Sociale Zaken Joachim Jonckheere (#Team8980).

“Het leven wordt dit jaar serieus op zijn kop gezet. Voor velen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. Het coronavirus heeft niet alleen gevolgen voor onze fysieke gezondheid, maar heeft ook een grote impact op onze mentale gezondheid ”, zegt schepen Joachim Jonckheere. “In de strijd tegen het coronavirus wil het gemeentebestuur van Zonnebeke met de campagne ‘#ZonnebekeZorgt’ alle inwoners die het moeilijk hebben zo goed mogelijk ondersteunen.”

Vijf wenskaarten

De communicatie- en de sociale dienst hebben de handen in elkaar geslagen en willen mensen dichter bij elkaar brengen, vanop afstand. “Alle inwoners krijgen vijf unieke wenskaarten in hun brievenbus”, vervolgt schepen van Communicatie Ingrid Vandepitte (#Team8980). “We deden daarvoor beroep op onze hobbyfotografen. We kregen bijna 700 foto’s toegestuurd door 38 fotografen. De fotografen van dienst waren Eric Compernolle (foto Zandvoorde), Gregory Verfaillie (foto Beselare), Jorg Clique (foto Geluveld), Lesly Cappelle (foto Passendale) en Tjorven Denorme (foto Zonnebeke). Het gaat niet om klassieke beelden.”

“Hiermee willen we de inwoners aanmoedigen om een woord van liefde of vriendschap aan elkaar te bezorgen. De kinderen van de buitenschoolse kinderopvang Bondgenootje gaan ook aan de slag en tekenen zelfgemaakte kaartjes voor al wie een opkikkertje kan gebruiken. Op zonnebeke.be vind je het sjabloon terug, zodat je thuis ook met je eigen kinderen een leuke wenskaart kunt knutselen. Steek deze in de brievenbus van een buur, een goeie vriend of een familielid dat je al even niet meer hebt gezien.”

De Zoëfoon

Ook het zorgnetwerk Zoë breidt zijn werking uit. “Het zorgnetwerk schakelt vrijwilligers in om boodschappen te doen, mensen te vervoeren of een verjaardagsbezoekje te brengen”, gaat schepen Jonckheere verder. “Ook bellen ze regelmatig mensen voor een babbel. Net dat luisterend oor is in deze tijden zo belangrijk. Daarom zullen de vrijwilligers van de Zoëfoon alle 80-plussers uit Groot-Zonnebeke opbellen voor een fijn gesprek.”

“Wie wil, kan verder op wekelijkse basis een warm telefoontje krijgen. Maar ook wie jonger is dan 80 jaar en nood heeft aan een babbel, kan dit jaar rekenen op dat team van warme vrijwilligers. Wie vrijwilliger wil worden, kan zich melden via zonnebeke.be.”

Wie Zonnebeke binnenrijdt, leest momenteel warme boodschappen op banners. “Dit jaar zorgen we in alle gemeenten voor kerstsfeer. Maar nu roepen we alle inwoners op om in de week van 4 januari een lichtje aan te steken bij hun huis ”, zegt schepen Ingrid Vandepitte. “Een lichtje aan het raam, op de stoep, in de tuin of op terras zetten. Via dit lichtje willen we die dagen licht en warmte brengen in onze gemeente. Hoe meer mensen deelnemen, hoe leuker dit zal zijn!” (Noël Vandewiele)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.