Ondanks een oproep van Vlaams Belang, om vrijdagavond het infomoment rond de nieuwe moskee in de Brugsesteenweg massaal bij te wonen, daagden slechts een vijftigtal geintreseenden en buurtbewoners op. Nieuw in de uitleg van moskeewoordvoerder Yassin El Attar was de belofte dat er geen minaretten op het gebouw komen.
De moslimgemeenschap plant de verhuis van moskee Atakwa vanuit de Stasegemsestraat al enkele jaren. Toch zijn veel buurtbewoners ongerust, er waren enkele jaren geleden zelfs protestacties. Ze vrezen een waardedaling van hun huizen en overlast.
Zorgen die moskeewoordvoerder Yassin El Attar en architect Karim Helalouch probeerden weg te nemen tijdens een digitaal infomoment op vrijdagavond. Na hun uitleg konden er vragen gesteld worden. De meest voorkomende werden live beantwoord. “De rest van de vraagstellers zullen we deze week nog schriftelijk contacteren”, aldus Yassin. Je leest de antwoorden hier .
Parking
Vooral een eventueel gebrek aan parkeerplaatsen en de vrees voor overlast baren de buurtbewoners zorgen. “We hebben een uitgebreide professionele mobiliteitsstudie laten doen en daaruit blijkt dat er zeker geen overlast van extra wagens zal zijn. De parking met meer dan 50 plaatsen blijft bovendien bestaan en zal ook nog steeds toegankelijk zijn voor buurtbewoners.”
Zelf spreekt Atakwa niet enkel over een nieuwe moskee, wel over een religieus en cultureel centrum met ontmoetingsruimtes, gebedsruimtes en polyvalente zalen. Opvallend nieuwtje was het feit dat er zeker geen minaretten zullen komen.
Geen oproep tot gebed
Een minaret is een toren die bij een moskee staat. De vorm is doorgaans rond of vierhoekig afhankelijk van regio of cultuur. Vaak is het een hoge slanke toren, in ieder geval hoger dan de rest van het gebouw. De toren wordt gebruikt om op te roepen tot gebed, een beetje zoals kerkklokken. En dat kan er soms luid aan toegaan.
“Maar dat is volledig achterhaald, die komen er dus niet”, klonk het overtuigd. “Wat ons betreft heeft een minaret geen enkele functie. Dat zou dan enkel voor de sier zijn en dat is geen prioriteit. De koepel op het dak zal al aantonen dat het om een religieus centrum gaat. Er komen dus ook geen oproepen tot gebed of dergelijke zaken. Wij doen dat niet”, besluit de woordvoerder.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier