Tien vragen en antwoorden over de nieuwe Kortrijkse moskee

Nadia in de gebedsruimte voor vrouwen. (foto AN)
Nadia in de gebedsruimte voor vrouwen. (foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De discussie rond de nieuwe moskee in de Brugsesteenweg laaide de afgelopen week weer hoog op. Dit keer omdat de bouwvergunning voor een religieus en cultureel centrum op de site van de Bio-Planetwinkel nu effectief is aangevraagd. Maar wat houdt dat allemaal precies in? Tien vragen én antwoorden.

De moslimgemeenschap plant de verhuis vanuit de Stasegemsestraat al enkele jaren. Toch zijn veel buurtbewoners ongerust, er waren enkele jaren geleden zelfs protestacties. Ze vrezen een waardedaling van hun huizen en overlast.

De Krant van West-Vlaanderen legde haar oor te luister en verzamelde alle gerieven van buurtbewoners, om vervolgens verhaal te halen bij Yassin El Attar, woordvoerder van de moskee, en Nadia El Bouyahyaoui, al jaren actief lid van de moskee en sinds zes jaar ook buurtbewoner. Zij gaven ons een exclusieve rondleiding in hun net aangekochte gebouw.

1. Waarom is er per se een nieuwe moskee nodig? – Marina*

“Het gebouw in de Stasegemsestraat is écht aan vernieuwing toe”, weet Nadia. “Bovendien zijn er alleen maar zalen beschikbaar om te bidden en zelfs die zijn op sommige feestdagen te klein. De moslimgemeenschap in Kortrijk telt ondertussen ongeveer 5.000 leden, een 650 daarvan komen geregeld langs in de moskee. Maar we organiseren nog zo veel andere activiteiten: lezingen, voedselbedelingen, rondleidingen, noem maar op. Daarvoor moeten we nu telkens uitwijken naar andere zalen in de stad. We willen die maatschappelijke activiteiten in onze eigen gebouwen kunnen organiseren.”

2. Waarom moet dat hier komen? Kan dat niet op een industrieterrein ergens weg van de bewoonde wereld? – Jean-Pierre

“Dat zou niet handig zijn. Dan zouden alleen leden met een auto ons nog kunnen bereiken. Nu komen er net heel veel met de fiets, te voet of het openbaar vervoer”, weet Nadia. “Voor velen is dat zelfs de enige optie, oudere mensen bijvoorbeeld nemen gewoonlijk de bus. Trouwens, we willen een open centrum zijn, waar iedereen binnen kan springen als ze daar zin in hebben. Dat zou niet kunnen buiten het centrum. Het grootste deel van de gebouwen die we nu opgekocht hebben, staat al vele jaren leeg. Ik denk dat ons centrum net zal zorgen voor leven en gezelligheid in de buurt.”

Een projectiebeeld van het religieus en cultureel centrum waar Atakwa straks haar onderkomen wil vinden. (gf)
Een projectiebeeld van het religieus en cultureel centrum waar Atakwa straks haar onderkomen wil vinden. (gf)

3. Hoe gaat dat eruitzien? – Amira

De vergunningsaanvraag is openbaar en kan je vinden op het omgevingsloket. Noch de oude winkel waar op dit moment nog een pop-up van Dreamland in huist noch de grote loods die er links naast staat, worden afgebroken. “Alles wordt gerenoveerd. Ook de parking blijft zoals die nu is”, weet Yassin.

Hier komt een deels overdekte binnentuin.© AN
Hier komt een deels overdekte binnentuin.© AN

Waar nu de ingang van de winkel is, komt een grote ontvangsthal met een moderne, brede trappenhal. Het grootste deel van de loods beneden wordt een gebedsruimte voor mannen. Boven komt er een gelijkaardige ruimte voor vrouwen en een gedeeltelijk overdekte binnentuin. Daarnaast komen er een bibliotheek, een cafetaria, kantoren en studielokalen. Er komt tot slot ook een sportzaal met kleedkamers.

“Ik denk dat ons centrum net zal zorgen voor leven en gezelligheid in de buurt”

4. Wie gaat daarnaartoe komen? – Philippe

“In de eerste plaats gelovigen die willen bidden natuurlijk”, aldus Nadia. “Maar belangrijk voor onze buren is om te weten dat iedereen welkom is. De bibliotheek zal bijvoorbeeld toegankelijk zijn voor universiteitsstudenten die onderzoek willen doen, maar ook voor leerlingen die een stil plekje zoeken om hun huiswerk te maken of mensen die gewoon interesse hebben. En de vergaderruimtes zullen we open stellen voor alle verenigingen. Als de Chiroleiders hier willen komen vergaderen, dan kan dat. En neen ze hoeven daarvoor niet hun schoenen uit te doen of hun haren te bedekken.”

5. Zal dat geen overlast veroorzaken? Ze slachten daar toch schapen en zo? – Jacques

“Ik kan nu alvast met 100 procent zekerheid zeggen dat hier niets geslacht zal worden”, lacht Nadia. “Wat overlast betreft, die gaan we zoveel mogelijk beperken. Op hele drukke dagen zetten we bijvoorbeeld stewards in die mensen aanmoedigen om niet te blijven napraten op straat. Sommige buurtbewoners vreesden inkijk in hun tuinen. Dat hebben we opgelost met hoge ramen in melkglas.”

6. Zal ons huis in waarde dalen? – Ian

Navraag leert dat er toe nu toe geen enkele studie bestaat die dat bevestigt, integendeel. Roel Helgers van de KU Leuven onderzocht enkel jaren geleden welke factoren de woningwaarde beïnvloeden. Uit dat onderzoek bleek dat huizen die in de buurt van een cultureel centrum liggen tot vijf procent meer waard zijn. Een Kortrijkse makelaar die al drie huizen in de buurt verkocht getuigt: “Het is al langer geweten dat de moskee hier komt. Wij gebruiken dat als een pluspunt tijdens de verkoop, zeker als de potentiële kopers moslims zijn. En dat werkt.”

7. Zullen we nog kunnen parkeren hier in de straat? – Milan

“Een uitgebreide mobiliteitsstudie heeft uitgewezen dat onze moskee minder trafiek zal genereren dan de winkel die hier vroeger zat. De parking met 54 plaatsen wordt behouden en gaan we niet afsluiten”, aldus Yassin. “Bewoners kunnen er dus ook nog parkeren. We bouwen ook een grote fietsenstalling. Mensen hoeven dus niet te vrezen dat ze hun wagen niet kwijt zullen kunnen.”

De parking blijft behouden.© AN
De parking blijft behouden.© AN

8. Moet de moskee niet erkend zijn voor ze een nieuw gebouw kunnen aankopen? – Pieter en Sophie

Neen. Moskee Atakwa heeft (nog) geen erkenning, maar een erkenning heeft eigenlijk niets te maken met het krijgen van een bouwvergunning. Er zijn in West-Vlaanderen slechts twee erkende moskeeën, en heel wat meer niet-erkende. Een erkende moskee kan rekenen op financiële ondersteuning, onder meer via een door de FOD Justitie betaalde imam. Daar staat tegenover dat de Vlaamse Overheid ze wat strenger in de gaten houdt. “Ons dossier met aanvraag tot erkenning ligt trouwens al op het bureau van de bevoegde minister”, aldus Yassin.

9. Waar komt het geld vandaan voor de nieuwe moskee? Hebben ze sponsors in Marokko en Turkije? – Simon

“Neen, elke cent voor onze werking en onze verbouwingen komt van donaties, ledengeld en acties die we zelf organiseren”, benadrukt Yassin. “Wij krijgen geen cent uit het buitenland. Nu niet, vroeger ook niet. Zo lang we niet erkend zijn, krijgen we zelfs geen subsidies van de overheid.”

10. Waarom weten wij van niets? – Finn

“We doen heel erg ons best om iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van onze plannen”, aldus Nadia. “We organiseerden de afgelopen jaren al verschillende infomomenten en vorige week ben ik nog met een paar andere vrijwilligers op pad geweest met flyers. Wie nog met vragen zit, kan onze online infovergadering bijwonen op vrijdagavond 19 maart. Inschrijven kan via www.kortrijksemoskee.be/verhuis.” Wie daarna nog met bezwaren zit kan nog 30 dagen een bezwaarschrift indienen bij de Vlaamse overheid.

(Niet iedereen wilde of durfde met zijn of haar naam in de krant staan. Het onderwerp ligt gevoelig in de buurt. De namen van de vraagstellers zijn bekend bij de redactie.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier