Lendeleeds-Argentijnse pater Dries Swinnen kwam mee naar België met paus Franciscus: “Ik reis straks met een gelukkig gevoel terug”

Na het bezoek van en met de paus aan België kan pater Dries Swinnen even bekomen bij zijn enige zus die in België woont. Hij kreeg er bezoek van Jo Steverlynck, bij wiens familie zijn vader in Argentinië destijds heeft gewerkt. © GF
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

“Ik reis straks met een ongelooflijk gelukkig gevoel terug naar Argentinië”, zegt de 85-jarige pater jezuïet Dries Swinnen, die in Argentinië woont en daar een jeugdvriend en confrater was van de paus toen hij nog als Jorge Bergoglio door het leven ging. Zijn ouders zijn vele jaren geleden vanuit Lendelede naar Argentinië uitgeweken. De pater mocht het hele bezoek van de paus in België meemaken, concelebreerde zondag met hem en werd ook mee bij de koning en de koningin ontvangen.

Toen de paus bekendmaakte dat hij naar België zou komen naar aanleiding van de 600e verjaardag van de Leuvense universiteit, verklaarde hij spontaan aan de media dat hij enkele banden had met België, meer bepaald met West-Vlaanderen. Hij had het over de familie Swinnen-Verstraete en de bekende textielfamilie Steverlynck.

Vader weeskind

Het is een opmerkelijk verhaal hoe de 9-jarige Edward Swinnen wegens WO I vanuit het Leuvense in het toenmalige weeshuis in Lendelede terechtkwam. Hij deed het goed op school en studeerde uiteindelijk aan de Leuvense universiteit toegepaste economische wetenschappen. Hij vond werk bij Neyrinck-Holvoet in Lendelede, maar werd er ‘weggeplukt’ door Jules Steverlynck die een directeur zocht voor zijn bedrijf Algodonera Flandria in Argentinië.

Intussen was Edward getrouwd met de Lendeleedse kleermakersdochter Marie Verstraete. Ze vertrokken in 1936 naar Argentinië met drie kinderen. Daar zouden er nog vijf bijkomen. De kinderen kregen Vlaamse voornamen en thuis werd West-Vlaams gesproken. Vooral moeder Marie dacht namelijk dat het maar tijdelijk zou zijn, maar ze zijn gebleven.

Bevriend met latere paus en familie

Dries Swinnen, een van de zonen, werd in 1957 jezuïet. Een jaar later trad ene Jorge Bergoglio binnen. Zij werden bevriend en ze kwam bij elkaar aan huis. Ook hun moeders werden goede vriendinnen. In 1979 volgde Dries zijn vriend op als algemeen overste van de jezuïeten in Argentinië. De wegen van Dries en Jorge scheidden zich later, toen Jorge Bergoglio bisschop en kardinaal werd. Dries herinnert zich goed hoe hij een dutje deed toen hij in 2013 vernam dat zijn vriend tot paus verkozen was.

Van de acht kinderen Swinnen zijn nu alleen Dries, zijn broer Piet, ook jezuïet, en zijn zus Mietje in leven. Mietje, die psycholoog is, is de enige die naar België teruggekeerd is. Bij haar in Piétrebais (Waals-Brabant) verbleef Dries de voorbije dagen en we kregen hem daar even aan de lijn. “Mijn verblijf is te kort en door mijn leeftijd kan ik jammer genoeg niet naar West-Vlaanderen komen”, zegt hij in een mengeling van Spaans en ook West-Vlaams, dat hij nog altijd niet verleerd is. “Maar ik heb nog veel herinneringen aan Lendelede en Izegem, waar ik nog familie heb. Ik was natuurlijk gelukkig toen de paus mij uitnodigde om het bezoek aan België mee te maken. Het is 20 jaar geleden dat ik in België was. Ik ben twee dagen in Rome geweest en heb de paus daar persoonlijk op zijn kamer kunnen spreken. Ik ben dan samen met hem via Luxemburg naar België gevlogen. Zaterdag was er een mooie bijeenkomst ‘in familie’ met wel honderd jezuïeten uit vooral Europa.”

Koning Boudewijnstadion

Pater Dries werd met de paus ook op het koninklijk paleis ontvangen, maar het hoogtepunt voor hem was natuurlijk toen hij zondag met een aantal andere priesters met de paus kon concelebreren in het Koning Boudewijnstadion: “Dat was indrukwekkend. Ik heb dicht bij de paus gestaan. Dat ik dat mag meemaken. Ik reis straks met een gelukkig gevoel terug naar Argentinië.” Als we hem vragen of het kindermisbruik in de Kerk in België ook in Argentinië bekend was, antwoordt hij: “Jazeker en niet alleen in België is het gebeurd, overal, ook in Argentinië…”

Bij zijn zus in Waals-Brabant ontmoette pater Dries de voorbije dagen een aantal familieleden en oude bekenden, onder andere ook Jo Steverlynck uit Kortrijk, die nu in Antwerpen woont. Hij is er net wanneer wij bellen. “Onze families hielden altijd nauw contact met elkaar”, zegt hij, “en zelf heb ik ook zes maanden in Argentinië verbleven. Flandria was het textielbedrijf van mijn oom Jules.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier