Laatste eucharistieviering in Onbevlekt-Hart-van-Mariakerk op de Paanders in Meulebeke

De laatste eucharistieviering zorgde voor een nokvolle kerk. © foto Luc
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

Voor de bewoners van parochie de Paanders in Meulebeke was zondag 26 maart eerder een ‘Black Sunday’. Wat al langer was aangekondigd, werd nu realiteit met de laatste eucharistieviering in het knusse kerkje. Een teveel aan kerkgebouwen in de gemeente – met een hoop kosten – en te weinig kerkgangers lagen aan de basis van de ontwijding. De site zal ingenomen worden door de plaatselijke lagere school.

We bespeurden heel wat emotie bij de aanwezige kerkgangers die deze laatste eucharistieviering niet wilden missen. Priester Rudi De Smet ging de dienst voor, geassisteerd door diaken Davy Verkest. Onder de aanwezigen: het college van burgemeester en schepenen, het bestuur van de Congregatie van de Zusters van het Geloof, leden van de parochie- en de kerkraad.

Kerkmeubilair

In zijn welkomstwoord had priester Rudi het over een ogenblik van verdriet maar ook van dankbaarheid om al de mooie momenten die hier beleefd werden in de 67 jaar parochie en 77 jaar kerk.

“Het gevoel van leegte dat ons nu bekruipt, maakt binnenkort plaats voor hoop met de nieuwe bestemming dat het gebouw zal krijgen voor de kinderen van de Paanders. Het kerktorentje blijft behouden.” Priester Rudi deelde ook mede dat alle kerkmeubilair een bestemming krijgt in naburige kerken of bij de Zusters van het Geloof.

Het kerkgebouw zal in zijn nieuwe gedaante het torentje behouden.
Het kerkgebouw zal in zijn nieuwe gedaante het torentje behouden. © foto Luc

De geschiedenis van het kerkgebouw is nauw verbonden met die van de school. In 1804 bestond er op de Paanders een privéschool die in 1820 door seculiere onderwijzeressen werd overgenomen. In 1844 zorgde pastoor David Verbeke ervoor dat er een leer- en speldewerkschool kwam.

In 1847 werd die door de gemeente Meulebeke overgenomen. Twee jaar later zorgde de Meulebeekse koopman Loncke, eigenaar van het kasteel Ter Borcht, voor een bescheiden kloostergebouw. In 1866 werd de school overgenomen door de Zusters van Heule en in 1937 vertrouwde men het bestuur toe aan de Zusters van het Geloof uit Tielt.

Onder impuls van E.H. Goethals werd in 1946 een schoolkapel gebouwd, toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria. 24 januari 1956 is de officiële datum waarop de Paanders definitief erkend werd als vierde en laatste parochie op Meulebeeks grondgebied. Vanaf 1994 behoorde de Paanders tot de parochiefederatie Meulebeke.

“Soms moeten we in het leven iets afgeven of achterlaten. Afscheid nemen en danken gaan hand in hand.” – diaken Davy Verkest

De laatste der Kerkmohikanen is ongetwijfeld diaken Davy Verkest (43 jaar), rasechte Paandernaar. Hij werd er geboren, liep er school, was er misdienaar, lector, hij huwde in de kerk met Tine Vanbelle, liet er zijn kinderen Yorben en Yara dopen en droeg er familieleden ten grave. Van 2004 tot 2017 was hij er zelfs postbode.

Onder het diakenschap van Davy (oktober 2017) waaide er opnieuw een frisse wind doorheen de parochie. Lichtmis en kerkelijke feestdagen kregen met de schoolkinderen een heel bijzondere invulling, er kwam een jaarlijkse grote tentoonstelling van kerststallen, posterbeurzen werden georganiseerd, voedsel- en kledinginzamelingen voor de minder bedeelden kenden steeds een groot succes.

Die inzet bleef niet onopgemerkt. In 2018 mocht Davy 17 kinderen dopen in de kerk van de Paanders. Verleden jaar waren er dat reeds 32. Ondertussen functioneert Davy als diaken bij de pastorale eenheid Sint Jacob, Tielt-Pittem bij deken F. Callens.

Gebouw van mensen

Davy in zijn zeer emotionele slotwoord: “Soms moeten we in het leven iets afgeven of achterlaten. Toch moeten we verdergaan. Ik dank de Zusters van het Geloof om alles wat zij hier mogelijk gemaakt hebben. Ze hebben de lijnen uitgetekend en ervoor gezorgd dat een kerk niet enkel een gebouw van stenen is maar ook van mensen.”

“Dank aan de misdienaars, de lectoren, de leden van de kerk- en de parochieraad en de vele mensen waar we steeds konden op rekenen. Ook een grote dankjewel aan Patricia Dewinter en Koenraad Van Landuyt die deze eucharistie hebben opgeluisterd. Afscheid nemen en danken gaan hand in hand. Ik blijf hier met mijn gezin wonen op de Paanders, ik zal me blijven inzetten bij alle activiteiten en al bestaat de Paanders als parochie straks niet meer toch zal ik steeds zeggen Op de Paanders is het Anders!

Verdere dynamiek geven

Tot slot sprak burgemeester Verwilst de aanwezigen toe: “We moeten ons nu laven aan alle mooie herinneringen en het sociale leven hier een verdere dynamiek geven die het de voorbije decennia gekend heeft. De ziel van de Paanders bestaat duidelijk nog!”

Voor zijn inzet ontving Davy een geschenk van de gemeente Meulebeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier