Belgische bisschoppen voegden nieuwe elementen toe aan dossier-Vangheluwe

Roger Vangheluwe. © Archief Belga

De Bisschoppenconferentie van België heeft in het vorig jaar ingediende dossier over Roger Vangheluwe een verklaring toegevoegd van een slachtoffer dat onlangs formeel een getuigenis aflegde. Dat meldt de organisatie donderdag in een persbericht naar aanleiding van de laïcisering van de voormalige bisschop van Brugge. De Bisschoppenconferentie drong de afgelopen jaren herhaaldelijk aan op die maatregel.

Alles over ‘Na ‘Godvergeten’’ lees je in ons dossier.

Het Vaticaan vroeg de Belgische bisschoppen vorig jaar opnieuw een dossier op te stellen over de beschuldigingen aan het adres van Roger Vangheluwe. Als er nieuwe feiten werden aangebracht, kon de paus de kerkelijke titels eventueel afnemen. De bisschoppenconferentie lijstte daarop alle zaken nog eens op en stuurde eind vorig jaar opnieuw een kerkrechtelijk dossier over de zaak naar het Vaticaan. Het is voorlopig onduidelijk of dat nieuwe element van een oud slachtoffer voor de paus de doorslag heeft gegeven.

Vangheluwe nam in 2010 ontslag uit zijn functie als bisschop van Brugge nadat hij had bekend dat hij jarenlang zijn minderjarige neef had misbruikt. Hij verblijft momenteel in Frankrijk.

De nu 87-jarige Roger Vangheluwe kan door zijn laïcisering voortaan in principe gaan waar hij wil, zo meldt de Bisschoppenconferentie. Met de Franse abdij waar hij momenteel verblijft, is afgesproken dat hij er verder in afzondering kan verblijven.

Respect voor slachtoffers

Daarnaast drukken de bisschoppen hun groot respect uit voor de slachtoffers. “Zij hebben de moed en de kracht gevonden om hun misbruiker aan te klagen. Hun voorbeeld heeft vele lotgenoten geïnspireerd om op hun beurt hun dader niet langer ongemoeid te laten”, klinkt het. De bisschoppen hopen dat de laïcisering van Vangheluwe slachtoffers van misbruik helpt in hun verwerkingsproces.