“Gegroeid vanuit mijn liefde voor koken”: Evelien (45) geeft met Eaudette voedings- en gezondheidsadvies

Evelien Houthoofdt: “We leven in een mannelijke maatschappij, er mag best wat zachtheid komen in de wereld.” © foto WME
Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

Toen de wereld in 2020 op slot ging, greep Evelien Houthoofdt de kans om een grote sprong te wagen. Ze opende haar eigen zaak, Eaudette, en startte vanuit haar liefde voor koken met takeaway. Niet zomaar gerechtjes, maar voedsel waar veel denkwerk rond gezondheid aan vooraf is gegaan. Intussen ligt de focus bij Eaudette helemaal op gezondheids- en voedingsadvies.

Dat takeaway tijdens de coronacrisis een enorme boost kreeg, is intussen geschiedenis. Maar voor Evelien Houthoofdt bood het ook nieuwe kansen. Eaudette groeit intussen nog elk jaar aan en ging van takeaway naar kookworkshops, voedingsadvies en meer.

Van waar het zotte idee om in 2020 met Eaudette te starten?

“Ik ben ooit ziek geworden en kreeg de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte aan de schildklier. Ik ben me toen heel hard gaan focussen op hoe ik mezelf hiervan toch kon genezen. Uiteindelijk is dat gelukt door heel hard op mijn voeding te gaan letten. Ik kookte sowieso al erg graag, maar door wat ik heb meegemaakt wilde ik daar meer mee gaan doen. Ik ben me toen gaan verdiepen en zag dat er nog enorm veel valt te ontdekken. Dat wilde ik graag overbrengen naar de mensen. Koken boeide me immers al, maar als je er ook gezondheidsklachten mee kan verhelpen… Het gaf mij een gevoel van een missie. Maar natuurlijk was het een enorme switch en heel spannend om te starten met Eaudette. Ik ben dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Het voelde een beetje als een derde kind op de wereld zetten.”

Eaudette is al flink gegroeid, maar hoe is het begonnen?

“In oktober 2020 ben ik gestart, middenin corona, met volledige takeaway, zowel afhaal als levering. Daarna zijn de kookworkshops begonnen. Vorig jaar ben ik na een opleiding bovendien gestart met gezondheids- en voedingsadvies, waarna ik in de zomer van 2023 beslist heb om de takeaway voorlopig stop te zetten. Ik wil even de focus leggen op gezondheids- en voedingsadvies. Maar ook de kookworkshops zijn er nog steeds, ik heb immers mijn professionele keuken bij Eaudette. Daarnaast is er intussen een online cursus en groeide het plan om vrouwencirkels te organiseren. Het is dus allemaal nog aan het bloeien en evolueren, maar elk aspect van Eaudette past bij wie ik ben.”

Mag ik stellen dat gezonde voeding bij jou centraal staat?

“Absoluut, dat is ook hoe ik eet en leef en is voor mij mijn leven. Dat is belangrijk bij het advies dat ik geef, je kan immers niets aanbevelen als je er niet zelf 100 procent in gelooft.”

Voel je een soort noodzaak bij mensen om individueel advies te krijgen?

“Toch wel, die individuele begeleiding blijft dan ook erg belangrijk. Er is zoveel info, online of in kookboeken. Maar niet alles werkt altijd voor iedereen. Je moet dus ook écht individueel gaan kijken. Soms zien de mensen door het bos de bomen niet meer. We proberen daarnaast alles toch iets holistischer te benaderen. Aan de andere kant zijn er ook mensen die genoeg hebben aan de online cursus. Het hangt er dus echt van af hoe ver je zelf al staat.”

“Mensen met intoleranties helpen met hoe ze nog volwaardig kunnen eten”

“Ik merkte bij de afhaal dat mensen bepaalde vragen stelden over voeding en van daaruit is het idee voor het voedingsadvies ontstaan. Het is echt niet zo dat voor mensen koken ze meteen ook gezonder gaat krijgen. Uiteindelijk moeten ze het zelf in handen nemen. Ik vertrek dan ook vanuit het idee: Geef een man een vis, hij heeft een dag te eten, leer een man vissen en hij heeft zijn hele leven eten. Uiteraard verwijs ik in bepaalde gevallen ook door naar de juiste dokters en praktijken en sta ik mensen met intoleranties bij in hun zoektocht naar hoe ze wel nog volwaardig kunnen blijven eten.”

Intussen is ook het idee van een vrouwencirkel ontstaan.

“Er is sowieso een grote interesse. We leven immers in een heel mannelijke maatschappij: veel presteren, werken, druk, deadlines. Het is de bedoeling om wat meer als vrouw met elkaar te verbinden, delen, inspireren… Ik vind dat zelf een gevoel van thuiskomen en vind het positief dat deze beweging aan het groeien is. Er mag best wat zachtheid komen in de wereld. De eerste vrouwencirkel vindt plaats in Roeselare op 16 maart.”

Heb je soms heimwee naar de boekhouding?

“Ik doe die nog steeds van mijn man en mijn eigen zaak, dat hoort nu eenmaal bij zelfstandig zijn. Maar ik ben nog steeds blij met de keuze die ik gemaakt heb.”

Mis je het koken nu de takeaway is stopgezet?

“Soms wel, al kook ik nog altijd voor ons gezin en dat blijf ik leuk vinden. Koken blijft toch een constante in mijn leven en ik probeer de passie via de kookworkshops nog steeds te delen. Natuurlijk kook ik nu anders dan vroeger, voor mij werkt vooral het plantaardige verhaal. Het inspireert ook andere mensen, al kijk je als holistisch gezondheidscoach vooral naar wat mensen willen en wat ze aankunnen. Maar volwaardig plantaardig kan voor heel wat mensen echt wel gezond zijn.”

Meer info: eaudette.be.

Evelien Houthoofdt


Privé: Evelien (45) is gehuwd met Mario Boldens. Ze wonen in Tielt met zoon Lukas (18) en dochter Fien (13).

Studies en loopbaan: studeerde Accountancy-fiscaliteit in Gent. Ze heeft ook 20 jaar als boekhouder gewerkt, maar in 2020 koos ze voor het avontuur en is ze gestart met Eaudette.

Vrije tijd: wandelen en zwemmen, al is daar jammer genoeg niet altijd tijd voor. Daarnaast is koken iets wat Evelien enorm graag doet. Ze noemt zichzelf een echte moederkloek en geniet ervan als de kinderen thuis zijn.