“Geen tekort in Brugge”
“In de Brugse regio is er geen tekort aan huisartsen. Een stad trekt jonge dokters aan, zeker als er een goed uitgebouwde wachtpost voor huisartsen is”, zegt dokter Piet Vermeire, voorzitter van de huisartsenkring van Brugge en Omgeving.
Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Huisartsentekort’. p>
Hoeveel huisartsen telt de Brugse regio?
Piet Vermeire: “We zijn met 272 huisartsen voor Brugge en omgeving. We staan in voor een bevolking van ruim 250.000 mensen in negen gemeenten: Brugge, Oostkamp, Damme, Knokke-Heist, Blankenberge, Zuienkerke, De Haan, Zedelgem en Jabbeke.”
Is er een tekort aan huisartsen?
Piet Vermeire: “In principe niet. Eén arts per 1.000 inwoners is voldoende. Maar het beroep van huisarts is enorm veranderd de laatste twintig jaar. Het type van de alleen werkende dokter die veel consultaties aan huis deed, 14 uren per dag werkte en wat hulp kreeg van een meewerkende echtgenote, bestaat nauwelijks nog. De huidige generatie huisartsen hanteert een totaal andere aanpak en tijdsindeling. Ze vragen hun patiënten om naar de praktijk te komen, ook bij een beginnende griep, tenzij het echt niet anders kan. Enkel hoogbejaarden die moeilijk te been zijn, krijgen nog een huisbezoek. Er is ook sprake een vervrouwelijking van het beroep, onze regio telt 116 vrouwelijke huisartsen.”
Zijn er voldoende jonge geneesheren die de oudere generatie willen opvolgen? Of willen die allemaal specialisten worden die veel meer geld verdienen?
Piet Vermeire: “Niet iedereen kan zomaar specialist worden, het aantal plaatsen is beperkt. De helft van de afgestudeerde studenten geneeskunde wordt huisarts. 50 van de Brugse huisartsen zijn 60-plussers. 31 van hen werkt nog solo, 12 hebben een duo praktijk, 7 maken deel uit van een groepspraktijk. Vele oudere dokters die hun pensioen naderen, laten zich bijstaan door een stagiair. Gaandeweg nemen die jonge dokter de praktijk over. Vrij vlug ervaart die dat hij of zij het niet alleen kan bolwerken en gaat die een associatie aan met andere dokters. Begrijpelijkerwijze willen ze niet elke avond tot 23 uur werken en elk weekend van dienst zijn. 104 van onze 272 huisartsen werkt in een groepspraktijk. Daarnaast zijn er 66 duo praktijken.”
“Brugge oefent een aantrekkingskracht uit op huisartsen in opleiding”
Hoe groot is de instroom van jonge artsen?
Piet Vermeire: “Elk jaar krijgt onze regio 20 à 25 stagiairs. Niet elke dokter is bereid om een stagiair op te leiden, want dat vergt een groot engagement. De universiteiten hebben campagne moeten voeren om meer stagemeesters warm te maken. In september 2018 zal de instroom van jonge artsen vermeerderen, want we zitten in het jaar van de dubbele cohorte. De basisopleiding geneeskunde is enkele jaren geleden van zeven naar zes jaar ingekort. Dit jaar studeren zowel de zesdejaars als de zevendejaars af. Op Vlaams niveau verdubbelt de instroom, maar ik weet natuurlijk niet of dit ook zo voor de Brugse regio is. Alles hangt ervan af waar die jonge artsen stage willen lopen en zich willen vestigen.”
Is er geen tekort aan huisartsen in Assebroek?
Piet Vermeire: “Er waren problemen in Assebroek en Sint-Jozef, bij gebrek aan opvolging van oudere huisartsen die met pensioen gingen. Enkele jonge artsen hebben toen een beroep gedaan op ‘impulseo’: een premie en renteloze lening voor het opstarten van een huisartsenprakrijk in een regio met een tekort aan huisartsen. Aanvankelijk kregen ze die tegemoetkoming niet, omdat Brugge als één grootstedelijk gebied aanzien wordt en er op Brugs niveau geen tekort is met 100 huisartsen voor 117.000 inwoners. Het heeft veel overredingskracht vereist om die premie te krijgen.”
Is het moeilijker om jonge artsen te vinden die zich in meer landelijke gemeenten willen vestigen?
Piet Vermeire: “Onze regio kent dit probleem niet, omdat wij over een goed werkende wachtpost voor huisartsen beschikken. Die is sinds oktober 2016 gevestigd in het AZ Sint-Jan. Het betekent dat het aantal weekendshifts voor huisartsen voor Brugge en omgeving verminderd is tot vijf per jaar. Vroeger moesten huisartsen uit landelijke gemeenten dertig keer per jaar van wacht zijn. Dit speelt mee in de beslissing om zich hier te vestigen. Ik stel vast dat een stad als Brugge een grote aantrekkingskracht heeft op dokters in opleiding.”
“De aanwezigheid van vele ziekenhuizen heeft ook een positief effect. Tijdens de studies geneeskunde worden veel jonge koppeltjes gevormd. Er zijn veel echtparen waarvan zowel de vrouw als de man arts is. De ene vindt werk in een Brugs ziekenhuis, de andere start een praktijk als huisarts.”
Dossier huisartsentekort
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier