Gedenkplaat Cyriel Verschaeve verwijderd van gevel college in Tielt: “Of het ooit terugkomt, zal later beslist worden”

De gedenkplaat met daarop de naam van nazicollaborateur Cyriel Verschaeve is verwijderd van de gevel van het college in Tielt. © SV
Redactie KW

De gedenkplaat met daarop de naam van nazicollaborateur Cyriel Verschaeve is verwijderd van de gevel van het college in Tielt. Dat gebeurde door de stad naar aanleiding van op til zijnde werken op de site. Volgens cultuurschepen Grietje Goossens ligt nog niet vast of het plakkaat definitief weg blijft of niet. Vier jaar geleden al gingen er stemmen op die het bord liever definitief zagen verdwijnen.

Cyriel Verschaeve was een Vlaams letterkundige die tijdens de Tweede Wereldoorlog openlijk dweepte met de nazi’s en zelfs de Holocaust verdedigde. Tussen 1896 en 1911 gaf hij les in Tielt en sinds 1974 staat zijn naam te lezen op een gedenkplaat in de Kortrijkstraat. In februari 2020, in de marge van het protest tegen de standbeelden van Leopold II, pleitte Vooruit-raadslid Birger De Coninck voor het verwijderen van zijn naam uit het Tieltse straatbeeld. Het stadsbestuur leek die mening toen te delen. Het plakkaat zou ofwel verwijderd worden, of er zou historische duiding bij komen, na overleg met de werkgroep Identiteit van de stad en de Heemkundige Kring,

Polemiek

Bij dat overleg bleken de meningen echter duidelijk verdeeld, want de gedenkplaat bleef de voorbije vier jaar onveranderd hangen. Tot het nu dan toch plots van de muur gehaald werd door de technische dienst van de stad. “Er woedt al lang een polemiek rond”, legt cultuurschepen Grietje Goossens (Iedereen Telt) uit. “Er zijn twee kanten aan het verhaal. Enerzijds zijn er mensen die het ronduit een schande vinden dat het er hangt, anderzijds zijn er ook mensen die argumenteren dat dit een deel van onze geschiedenis is die je niet zomaar onder de mat mag vegen. Ik ga me daar niet over uitspreken. Maar door op til zijnde werken aan de collegesite kwam het plakkaat recent wel weer ter sprake. Het moet nu sowieso toch verdwijnen voor de werken, dus werd het samen met een ander plakkaat van het Rode Kruis overgebracht naar ons archief. Of het ooit terugkomt of niet zal later beslist worden, door de Heemkundige Kring en de werkgroep Identiteit.”

Eerder al straatnaam gewijzigd in Marke

Tielt is niet de enige gemeente waar de naam van de omstreden figuur te vinden is of was in het straatbeeld. De Kortrijkse deelgemeente Marke had een Cyriel Verschaevestraat. Die werd echter in 2021 geschrapt en vervangen door de Zusters Lovelingstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier