Nieuwe naam voor Cyriel Verschaevestraat kost Stad Kortrijk meer dan 9.000 euro

© BELGA
Olaf Verhaeghe

Twee bewoners en elf ondernemers van de voormalige Cyriel Verschaevestraat in Marke hebben hun onkosten overgemaakt aan het Kortrijkse stadsbestuur. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 9.000 euro, vooral voor ondernemingen. Vooraf was er veel bezorgdheid over de kosten die zo’n straatnaamwijziging met zich mee zou brengen.

Zeg niet langer de Cyriel Verschaevestraat, maar zeg de Zuster Lovelingstraat. Sinds begin mei is de naam van de wijk in Marke officieel en definitief veranderd. In 2019 had de Kortrijkse gemeenteraad, op vraag van CD&V, daarop aangedrongen. Een verwijzing naar de priester-dichter die met de nazi’s collaboreerde in de Tweede Wereldoorlog had volgens CD&V geen plaats in de stad. Het stadsbestuur besliste om ook de Koning Leopold II-laan in Heule van naam te veranderen. Enkel Vlaams Belang verzette zich uitdrukkelijk tegen de wijzigingen.

Bewoners tegen

Om de buurtbewoners van beide straten tegemoet te komen, nam de stad Kortrijk zich voor om alle mogelijke kosten die mensen moesten maken omwille van de straatnaamwijziging, te vergoeden. Vooral in de Cyriel Verschaevestraat was er aanvankelijk forse weerstand tegen de plannen. Op een buurtoverleg in december 2019 uitten ze luidkeels hun ongenoegen.

“Er wonen geen fans of bewonderaars van Cyriel Verschaeve en ook geen mensen met nazi-sympathieën in onze straat, laat ons dat duidelijk stellen. De beslissing werd zonder onze mening te vragen genomen. Wij willen dit helemaal niet”, zei Jean-Marie Hellebuyck, zwaaiend met een bevraging waarin 92 procent van de buren aangaven voor het behoud van de straatnaam te zijn. Het openbaar onderzoek leverde uiteindelijk 124 bezwaren op.

Twee bewoners, elf bedrijven

Ondanks de weerstand kwam de naamsverandering er toch. En nu is ook duidelijk hoe hoog de administratieve kosten voor de bewoners opliepen. Twee van hen gingen op de mogelijkheid tot vergoeding in, goed voor een som van 285,32 euro. In beide gevallen gaat het om drukwerk en visitekaartjes. Een van beiden diende ook een onkostennota in voor ‘noodzakelijke verplaatsingen en verloren uren’. Vanuit de Koning Leopold II-laan, vandaag de Rosa Laperelaan, kwamen geen vragen tot vergoedingen.

Daarnaast werden ook elf bedrijven die kosten maakten door de straatnaamwijziging, vergoed. Drie eenmanszaken kregen elk een compensatie van 250 euro, nog eens acht bedrijven kregen een vergoeding van 1.000 euro. In tien van de elf gevallen ging het om tussenkomsten in de voormalige Cyriel Verschaevestraat, een bedrijf is in de vroegere Koning Leopold II-laan gevestigd. De totale kost voor de stad loopt zo op tot 9.035,32 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier