Festivalterrein is klaar voor 24.000 metalfans op Alcatraz

Op de foto herkennen we het terrein in opbouw met in het midden de Main Stage (Prison). Er werden twee extra vleugels gecreëerd. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Vanaf 9 augustus strijken 24.000 liefhebbers van metal neer op de festivalweide ahter sportcentrum Lange Munte. Ondertussen is de opbouw bijna afgerond en worden de laatste loodjes nog gelegd om er een spectaculaire belevenis van te maken. Intussen is ook bekend dat de organisatoren een overeenkomst met het stadsbestuur hebben zodat ze er de komende zes jaar kunnen blijven.

Na de diefstallen van vorig jaar voorzagen de organisatoren ook in een anti-diefstal systeem. Spider kampeerde er letterlijk met zijn trouwe viervoeter om mogelijke diefstallen te voorkomen. Vorig jaar nog werd de houten vloer van de exclusieve bar El Presidio op het festival ontvreemd en dus wilde men liever geen copycat ervan dit jaar. We vernamen ondertussen dat er sinds de opbouw wel al een mogelijke poging tot diefstal geweest is, maar die leidde niet tot succes.

Ecologische voetafdruk verminderen

Een festival opbouwen en afbreken gaat vaak gepaard met heel wat materiaal dat moet vervoerd worden. De organisatie van Alcatraz en Kamping Kitsch besloten daarom om de handen in elkaar te slaan en hun evenement op dezelfde locatie te organiseren met een groot deel van dezelfde materialen. “We kunnen hierdoor op zijn minst 120 vrachten uitsparen. We delen hekwerk, tenten, vloerplaten en nog zoveel meer waardoor we mooi kunnen inzetten op ecologie”, besluit Bernard De Riemacker, persverantwoordelijke van Alcatraz.

Ook de bancontact app die werd geïntroduceerd, moet helpen om de voetafdruk te verminderen. “We verwachten ongeveer 24.000 bezoekers in totaal. Door de app te introduceren op ons festival is het niet alleen veiliger, maar gaat het ook makkelijker om te betalen en hebben we minder cash geld in omloop. Daarnaast is er geen uittreksel meer nodig bij het betalen.”

Ook de medewerkers krijgen de mogelijkheid om te overnachten op het terrein. Killian, Anastasia, Jochen en Smill helpen al twee tot vier jaar mee aan de opbouw en weten als geen ander hoe het er achter de schermen aan toe gaat. “Het gezelschap is heel erg leuk en ook de organisatie werd goed geregeld. We overnachten hier zodat we niet steeds heen en terug naar huis moeten. Dat bespaart ons niet alleen de ritten, maar geeft ook nog eens een extra sfeer ‘s avonds.”

Op de foto herkennen we Killian (Ledegem), Anastasia (Gent), Jochen (Anzegem) en Smill (Deinze).
Op de foto herkennen we Killian (Ledegem), Anastasia (Gent), Jochen (Anzegem) en Smill (Deinze).© TV

Nieuwigheden op de heilige grond

De festivalgrond wordt door sommige bezoekers al omschreven als een driedaagse heilige grond. Voor anderen is het dan een blij weerzien waar ze slechts drie keer per jaar een voet aan wal zetten. Omdat een terrein constant in evolutie is, doen we elk jaar nieuwe ontdekkingen en dat zal dit jaar niet minder zijn. Al is er ook goed nieuws want de rockbar El Presidio keert terug naar waar hij in 2017 stond. “Ons motto is dat groter niet altijd gezelliger is. Vorig jaar maakten we de foute keuze om deze bar in een grotere tent onder te brengen en die zat telkens afgeladen vol. Hierdoor moesten we vaak mensen weigeren en dat is nooit plezant. Daarnaast was de sfeer ook niet optimaal. Omdat we maximaal inzetten op sfeer, beleving en comfort van onze bezoekers hebben we ervoor gekozen terug naar het concept van 2017 te gaan. Daarnaast voorzien we ook voldoende rustplaatsen en een uitgebreid aanbod aan eten en drinken, een leuke metal market, een degelijk sanitair en een leuke camping”, vertelt Bernard De Riemacker ons.

Ook de friends zone op de camping gaat vlotjes over de toonbank. Vrienden willen nu eenmaal samen staan en elke vriendengroep heeft zijn laatkomer. Daarom kan men vanaf dit jaar vierkante meters camping afkopen. Wie trouwens onvoldoende kleren mee heeft, kan terecht op de merchandising stand. Een aanrader volgens de organisatie want men wil opnieuw de long sleeve introduceren die begin de jaren negentig extreem populair waren.

Terwijl alles in goede banen geleid wordt, staat Hans van de Hoeck in voor de veiligheidsmaatregelen. “Als er iets niet juist is dan kan het festival afgekeurd worden en dat is natuurlijk nooit leuk. Ik doe bewust deze job alleen omdat het mij rust en voldoening geeft. Ik kan op mijn eigen tempo werken en wordt goed gesteund door de verantwoordelijken. Ik doe dit tijdens mijn vakantie dus eigenlijk is het meer een werkvakantie”, zegt hij lachend.

Op de foto herkennen Hans van de Hoeck.
Op de foto herkennen Hans van de Hoeck.© TV

Must see en technologische standjes

Met 24.000 bezoekers en meer dan 90 procent van de combitickets die al verkocht zijn, belooft het festival af te steven op een goede editie. Ook de vrijdag wordt een volwaardige dag. Terwijl er vorig jaar 45 groepen aantraden, mogen er dit jaar maar liefst 63 hun set komen spelen. Ook het derde podium La Morgue, een nieuwigheid, zal zijn intrede hierin doen.

“We willen vooral Belgische bands een plaats op het podium kunnen geven. Het principe is dan ook eenvoudig, elke band speelt voor hetzelfde bedrag en krijgt dezelfde speelduur. De line-up werd bepaald door een onschuldige hand en wordt dus niet bepaald op bekendheid. Voorlopig zijn de reacties hier positief op en ondertussen lopen er al vragen binnen voor 2020. We wachten echter eerst dit jaar af alvorens we verder plannen.”

“Kort samengevat: we blijven hoog inzetten op sfeer, gezelligheid en beleving, maar we duwen tegelijk het pedaal iets dieper in met een nog gevarieerder muzikaal aanbod“, laat de organisatie weten. Leuk weetje, de tent kan 666 personen herbergen en elke band mag 66 minuten spelen. Een kleine referentie naar het duivelse getal is dus nooit ver weg bij Alcatraz. Horns up!

Wie van spektakel houdt, zakt best ook af naar Avatar op zaterdag. De band is nu volop bezig met de nodige voorbereidingen te treffen om op zaterdag de Prison Stage af te sluiten. De band zelf belooft met een ongezien visueel schouwspel voor de dag te komen en dit terwijl Avatar al synoniem staat voor theater, deels dankzij Eckerström die een vrij bijzonder karakter herbergt. “Maar er is meer! We kunnen dit magische gebeuren niet zomaar laten passeren en hebben, samen met de band, beslist om het negentig minuten durend circus ook op dvd vast te leggen”, vertelt Bernard De Riemacker ons. “Pyro noch licht, toeters noch bellen, kosten noch moeite zal gespaard worden om van zaterdagnacht 10 augustus een onvergetelijk moment te maken.”

Ook de hulpbehoevende metalliefhebber komt aan zijn trekken op het evenement. Voor de editie van 2019 haalden ze Step into the pit 360 Virtual Reality naar Kortrijk. De bril biedt de mogelijkheid om een echte moshpit of backstage bezoeken van dichtbij te beleven. De samenwerking gebeurt met Canal Metal en de organisatie hoopt daarmee een stuk tegemoet te komen aan het belevingscomfort van de bezoekers.

Wie interesse heeft om naar Alcatraz hard rock & metal festival te gaan kan de nodige informatie vinden via de website . Het evenement vindt plaats van vrijdag 9 augustus tot en met 11 augustus aan de achterkant van de Lange Munte te Kortrijk. Er zijn nog tickets te koop.