Familie Claeys neemt met twaalf personen deel aan Brugse Belofte: “We doen het uit jeugdsentiment”

De familie Claeys stapt met 12 personen mee in de processie.
Stefan Vankerkhoven

Op donderdag 15 augustus om 9.30 uur trekt naar jaarlijkse traditie de Blindekensprocessie door de Brugse straten. Twaalf leden van eenzelfde familie, drie generaties, nemen deel aan Brugges oudste belofte. “Uit jeugdsentiment”, zegt Liesbeth Claeys.

Elk jaar op 15 augustus, het feest van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, trekt de Brugse Belofte door de straten van Brugge. In 1304 trokken de Vlaamse krijgers, waaronder veel Bruggelingen, naar de streek van de Pevelenberg om er voor hun vrijheid en rechten tegen de Franse koning en zijn leger te strijden. De vrouwen en moeders van de strijders beloofden jaarlijks een kaars van 36 pond te offeren als hun echtgenoten en zonen heelhuids van het slagveld terugkwamen.

Offerkaars

Deze belofte getrouw, wordt sindsdien jaarlijks processiegewijs een offerkaars van de Blindekenskapel naar de kapel van O.-L.-V. van de Potterie gebracht, dat al in de middeleeuwen een bekend bedevaartsoord was. Ruiters met de Brugse banier openen de processie, die uit 200 figuranten bestaat. Ze beelden verschillende middeleeuwse taferelen uit. Achteraan dragen twaalf maagden de beloftekaars – het kernstuk van de processie – begeleid door een grote groep vrouwen. Eerst de volksvrouwen en de kinderen, dan de burgervrouwen en de edele dames en uiteindelijk de gravin van Vlaanderen. De praalwagen besluit de processie.

Dit jaar stapt de Brugse familie Claeys met maar liefst twaalf personen, telgen uit drie generaties, mee in de processie. “We knopen aan bij een traditie uit mijn jeugdjaren”, zegt Liesbeth Claeys (39), die voor het buurtcentrum van Mintus in Zeebrugge werkt. “Ik herinner mij nog goed hoe ik als kind, samen mijn twee jaar jongere zus Nele, mee stapte met onze mama Magda Plasschaert. We namen onze twee nichtjes mee. We deden het dolgraag, want we wisten dat er ons in het Grootseminarie nadien cola en koekjes wachten. Voor ons was het een symbolische afsluiting van de zomervakantie.”

Confrérielid

“Intussen is mijn papa Marc Claeys lid geworden van de Confrérie van Blindekens. Voor mijn ouders speelt het religieus aspect mee, als motivatie om mee op te stappen. Zij gaan soms ook op bedevaart. Bij mij is dit niet het geval, ik doe het uit jeugdsentiment. Omdat papa als confrérielid uiteraard elk jaar deelneemt, rijpte de idee om in groep, als familie, opnieuw mee op te stappen. De goesting was er eerst bij mijn moeder. Ze stelde aan mijn zus Nele voor om met haar Poolse man Lukaz en hun drie kindjes – Floris, Artur en Lars – mee te komen.”

“Via whattsapp werden tante Nicole Plasschaert, nicht Hanne Vanopbergen en haar kinderen Rysz en Radka gemobiliseerd. Toen kon ik niet achterblijven. Samen lopen we in een groep met rode en witte kleedjes, behalve papa die in zijn blauwe toga samen met de andere leden van de Confrérie een ander tafereel vormt”, aldus Liesbeth Claeys.

De processie vertrekt om 9.30 uur in de Smedenstraat en gaat vervolgens via het Zand naar de Zuidzandstraat. Daar schuiven de personaliteiten in die de plechtige misviering in de Sint-Salvatorskathedraal hebben bijgewoond. Vervolgens gaat het via de Steenstraat naar de Markt, de Vlamingstraat, de Academiestraat, het Jan van Eyckplein, de Spiegelrei en de Lange Rei naar de Potterierei. Aan de grens van de vroegere parochie van O.-L.-Vrouw-van-de-Potterie wordt de kaars om 11 uur plechtig overhandigd. Na de half uur durende gebedsdienst in de kapel van O.-L.-Vrouw-van-de-Potterie keert de processie terug via de Potterierei, het Genthof, het Jan van Eyckplein, de Academiestraat, de Vlamingstraat, de Markt, de Steenstraat, de Zuidzandstraat, het Zand naar de Smedenstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier