Europees directeur van WHO bezoekt zorgzame buurt vzw Mariënstede in Dadizele

Hoog bezoek! Hans Kluge was te gast in Dadizele. © BELGA

Hans Kluge, Europees directeur van de WHO, heeft vrijdag een bezoek gebracht aan de zorgzame buurt vzw Mariënstede in Dadizele. Dat deed hij samen met Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V). De vzw is een van de pioniers van de Zorgzame Buurten.

In 2022 gingen in Vlaanderen 132 Zorgzame Buurten van start. “In een Zorgzame Buurt wonen mensen comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt. Het is een buurt waar jong en oud elkaar kennen en helpen, waar levenskwaliteit centraal staat en voorzieningen en diensten voor iedereen toegankelijk zijn”, klinkt het.

De Zorgzame Buurten konden al snel op internationale belangstelling rekenen en trokken ook de aandacht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In dat kader bezocht Europees directeur Hans Kluge samen met minister Crevits vzw Mariënstede. Het project in Dadizele is een van de pioniers van de Zorgzame Buurten en legde mee de basis van de aanpak van de Zorgzame Buurten.

Coronapandemie

Het project groeide vanuit een nood die ontstond tijdens de coronapandemie. “De pandemie zette onze sociale contacten en netwerken onder grote druk. We besloten om daar met het project Zorgzame Buurten op door te gaan en fors in te investeren. Door mensen, aanbod en dienstverlening te verbinden, worden de Zorgzame Buurten een belangrijke hefboom om eenzaamheid aan te pakken, de gevolgen van de vergrijzing mee op te vangen, mantelzorgers beter te ondersteunen en mensen met een zorgnood sneller te detecteren”, zegt Crevits.

De WHO is geïnteresseerd in het model en de praktijken en materialen die in Vlaanderen worden ontwikkeld. “De pandemie heeft ons duidelijk gemaakt hoe belangrijk lokale gemeenschappen zijn voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Ik geloof sterk in de soft power van lokale en sociale zorgnetwerken. Niet alleen leiden zij tot een betere zorgcoördinatie, en uiteindelijk tot betere gezondheidsuitkomsten. Zij zijn ook de beste remedie tegen eenzaamheid, uitsluiting en mentale gezondheidsproblemen. Om de globale uitdagingen en doelstellingen van morgen te kunnen bereiken, moeten we beginnen aan de basis, in onze buurten”, aldus Kluge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier