Etienne Vankeirsbilck is nu ook ereburger van Oostrozebeke: “Veel respect afgedwongen”

Etienne Vankeirsbilcks grote verdienste gaat vooral uit naar het promoten van de volkskunst in binnen- en buitenland. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Hij was al ereburger van Shanghai, maar op 3 maart krijgt Etienne Vankeirsbilck deze titel ook in zijn eigen gemeente Oostrozebeke. Hij staat vooral bekend als de stichter van volksdansgroep Die Rooselaere en medestichter van de Internationale Organisatie voor Volkskunst.

Etienne Vankeirsbilck (89) krijgt eindelijk het ereburgerschap. Zijn grote verdienste gaat vooral uit naar het promoten van de volkskunst in binnen- en buitenland. Hij heeft op zijn eentje met zijn organisatie Oostrozebeke op de wereldkaart gezet.

Grote passie: volksdans

Etienne woont in de Gaverstraat en is de echtgenoot van Liliane Vroman. Hij was 20 jaar aan de slag voor BASF in de verfsector en ook nog eens tien jaar bij de firma Mathijs als technisch adviseur in de verfsector.

Hij is de vader van Stefaan en de opa van Jana en Emma. Sinds zijn pensioen in 1995 kon hij zich ten volle wijden aan zijn grote passie: de volksdans, waarmee hij tot op vandaag nog bezig is.

Gavervrienden

“Eigenlijk ben ik heel toevallig in het volksdanswereldje gerold op 20-jarige leeftijd na een bezoek aan een volksdansevenement in Kortrijk, waar ik later dansend lid werd. Later verkaste ik naar Izegem, waar Die Boose actief was en daar bleef ik tien jaar als dansleraar.”

“We slaagden erin het kleine Oostrozebeke op de wereldkaart te zetten”

“In 1965 ben ik dan gestart in Oostrozebeke met enkele plaatselijke dansers die lid waren van Die Boose. We hielden onze repetities in verschillende locaties zoals het oude rustoord, het volkshuis en later in het lokaal van de ziekenbond om vanaf 1982 onze intrek te nemen in het gerestaureerd paviljoen van Gavervrienden op de Gavers”, vertelt Etienne.

Verwezenlijkingen

“Toen Ontmoetingscentrum Mandelroos klaar was, konden we daar onze intrek nemen en dat was de ideale locatie. In 1967 brachten we met de groep ons allereerste Folklorefestival en dat zijn we tweejaarlijks blijven doen tot 2003.”

“Toen ben ik ermee gestopt wegens onenigheid in de groep, zeker niet uit financiële redenen, zoals sommigen beweren. Met onze tweejaarlijkse Folkloreade zijn we er echt in geslaagd om Oostrozebeke op de wereldkaart te zetten, want we ontvingen de beste groepen uit de vijf continenten.”

Buitenlandse initiatieven

Etienne was niet alleen voorzitter van het Volkskunstenensemble Die Rooselaer, maar ook medestichter en raadgever van diverse buitenlandse initiatieven. Opmerkelijk groot zijn dan ook het grote aantal verwezenlijkingen, erkenningen en initiatieven in binnen- en buitenland.

Hij schreef een drietal boeken over volkskunst die in verschillende talen werden uitgebracht. Zo behandelde hij uitgebreid de streekdrachten in onze gewesten en verscheen van hem ook het boek Internationale Organisatie voor Volkskunst of IOV.

China

Bijzonder intensief waren zijn contacten met China. “Intussen ben ik al zeker 20 keer naar China afgereisd om het tweejaarlijks folklorefestival van Shangai mee op poten te zetten. Ik zorgde er vooral voor dat de allerbeste Europese groepen konden deelnemen.”

“Ik kreeg er veel respect voor terug. En zelfs een van de grootste onderscheidingen: de Zilver Magnolia Award Shangai Gouvernement 2015, een onderscheiding die alleen is voorbehouden voor Chinese staatsburgers. België heeft slechts twee laureaten: de vertegenwoordiger van de haven van Antwerpen in Shangai en ikzelf.”

Om het rijtje van grote verwezenlijkingen af te sluiten vermelden we nog dat er in Brazilië een opvangtehuis werd geopend dat de naam ‘Paviljoen Etienne Vankeirsbilck’ draagt. Die Rooselaer zorgde namelijk voor ondersteuning van het jaarlijks kerstfeest voor 180 kinderen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier