https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Erehaag voor 100-jarige Maria

Maria Depoorter kreeg een erehaag van familie om zich heen.© LC
Maria Depoorter kreeg een erehaag van familie om zich heen.© LC
Paul Bruneel

Maria Depoorter uit Middelkerke werd op 30 maart 100 jaar. Een groot feest kon niet, maar Maria kreeg wel de verrassing van haar leven.

Er was een groot feest gepland, maar door de coronapandemie kon dit niet plaatsvinden. Daarom passeerden de kleinkinderen met de achterkleinkinderen bij de woning van Maria. Daarna werden de wagens geparkeerd op de site van het Kapelleweidehof, waar Maria vele jaren woonde en elk in de eigen bubbel werd de wagen eventjes verlaten om te zwaaien naar de 100-jarige. Daarna vertrok iedereen opnieuw, zonder feest, maar met de garantie dat dit er zeker komt volgend jaar.

Maria Depoorter is een geboren Kapellenaar. Zij zag het levenslicht op 30 maart 1921 op de Bazelare en ging nooit meer weg van haar geliefde dorp. Zij maakte de Tweede Wereldoorlog mee en bestempelt dit nog steeds als de donkerste periode uit haar lange leven. “De mensen hebben toen heel veel miserie meegemaakt”, zegt Maria, die nog rad van tong is. “Daarom ga ik nooit 8 september 1944 vergeten, want dan werd Sint-Pieters-Kapelle bevrijd.”

Ouderlijke boerderij

Drie jaar na de bevrijding huwde Maria met René Bulcke. Samen kregen ze vier kinderen: Nicole, Francine, Martine en Erik. Er zijn ondertussen ook al acht kleinkinderen en vijftien achterkleinkinderen. Het koppel ging na het huwelijk wonen op de ouderlijke boerderij van René.

Het Kapelleweidehof heeft een lange traditie. “De boerderij is ouder dan ikzelf”, weet Maria. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de boerderij door de Duitsers gebruikt als hospitaal en was het een van de weinige gebouwen in de streek die niet verwoest werd. Felix Bulcke, de vader van mijn man René, verhuisde in 1919 met zijn gezin van Dudzele naar Sint-Pieters-Kapelle om er zijn intrek te nemen op de boerderij. Mijn schoonvader was graag gezien en hij gaf regelmatig een feestje op de boerderij. Hij werd dan ook verkozen tot burgemeester van Sint-Pieters-Kapelle.”

“Na ons was het de beurt aan onze zoon Erik en zijn echtgenote Cécile Vandenbussche om de zaak voort te zetten. Nu zijn het mijn kleindochter Jana en haar echtgenoot Guus die het bedrijf runnen”, gaat Maria verder. “Dat is dus de vierde generatie van de familie die hier woont.”

De beste melk

Kleindochter Jana Bulcke werd onlangs tot de Krak van Middelkerke verkozen. “Mémé is nog goed bij de pinken hoor, ze woont nog altijd alleen en volgt het nieuws op televisie”, vertelt Jana. “Zij maakt ook nog regelmatig zelf eten klaar. Toen ze op de boerderij woonde, was ze gekend als de dame die de beste boerenboter uit de streek maakte.”

Maria verklapt graag haar geheim om zo’n hoge leeftijd te bereiken: “Gezonde boerenkost eten en veel melk drinken. En de beste melk komt van de koeien van mijn kleindochter Jana”, lacht ze. (PBM)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten