Eindelijk nieuwe start voor pand Evergreens in Kortrijk

Lieven Thiers (vierde van rechts) en zijn team, samen met schepen Wout Maddens. © LOO
Axel Vandenheede

Het investeringsproject Evergreens aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk is zo goed als klaar. Er zijn één handelspand en drie flats beschikbaar.

Evergreens, het is een begrip in Kortrijk. In het pand, dat dateert van midden de zeventiende eeuw, was voor het laatst een restaurant gevestigd, maar begin deze eeuw sloot het. Daarna stond het gebouw meer dan 15 jaar leeg. Intussen onderging deze hoek van het Deken Zegerplein met de Onze-Lieve-Vrouwestraat een metamorfose.

Pop afstoffen

“De waardevolle gevel moest worden bewaard”, stelt schepen van Bouwen Wout Maddens (Open VLD). “Dat is gebeurd. Het resultaat is een mooie kruisbestuiving van oud en nieuw.”

Architect Patrick Six heeft het over een mijlpaal voor Kortrijk. “Reconversie in de stadskern is cruciaal”, vertelt hij. “Dit is een typevoorbeeld daarvan. We combineren oud met hedendaags, beide zaken versterken elkaar. Ik vergelijk het met een oud pop afstoffen en een nieuw kleedje aandoen.”

“Dit is het moeilijkste project uit mijn 50-jarige loopbaan” – Lieven Thiers

Zowel het handelspand als de drie flats zijn casco. Verkoopsdirecteur van Immo Thiers Stefaan Bral: “We verkopen enkel. Daarna zullen we samen met de koper een plan opmaken en de werken coördineren.” De prijs voor een van de appartementen is er nog niet. “Zaakvoerder Lieven Thiers wil eerst een volledig zicht krijgen op de kosten.”

Traiteurzaak?

Lieven Thiers is supertrots op het ‘nieuwe’ Evergreens. “Ik ben al ruim 50 jaar aan de slag in de sector en dit was mijn moeilijkste project ooit”, zegt hij. “Maar… Het is ook datgene met het meeste prestige. Dit maakt alles goed.”

Zo ziet het 'nieuwe' Evergreens eruit.
Zo ziet het ‘nieuwe’ Evergreens eruit.© LOO

Voor het handelspand heeft Immo Thiers wel restricties: er mag geen café komen. “We horen in de buurt dat een traiteurzaak zeker welkom zou zijn”, knipoogt Lieven Thiers.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.