Eerste bewoners aangekomen in assistentiewoningen ’t Roosje: “Hopelijk wordt het hier één grote familie”
Onlangs namen de eerste 65-plussers hun intrek in de nieuwe assistentiewoningen ‘t Roosje in de Weststraat. De twee gebouwen bestaan uit 19 assistentiewoningen, 29 garages, één cafetaria en een apart lokaal voor activiteiten. Mariette Verbrugghe is een van de eerste bewoners.
In de Weststraat 14 woonden vele jaren Martin Philippaert en Hilde Malfait. ‘t Roosje stond bekend als lokaal waar jongeren hun vakantie kwamen doorbrengen. Eind 2018 sloot bivakhuis ‘t Roosje de deuren om plaats te maken voor een nieuwbouw met assistentiewoningen. In maart 2019 ging het statige herenhuis annex bijgebouwen en woning nummer 16 tegen de vlakte. Nog voor het bouwverlof van 2019 verscheen een torenkraan op de site. De plannen van de architecten Vandamme-Vandeputte uit Roeselare werden werkelijkheid. De droom van Hilde en Martin kreeg heel vlug vorm.
Verhuur, geen verkoop
Begin maart namen de eerste bewoners er hun intrek. De twee gebouwen tellen 19 assistentiewoningen van 65 tot 100 m². De voorzijde van de Weststraat 14 bestaat uit 14 flatjes, een woonkamer Den Ast en een apart lokaal voor activiteiten. De Weststraat 16 – het vroegere bivakhuis – telt 5 assistentiewoningen en een cafetaria. Er is een doorgang van de Weststraat naar het Sint-Amandsplein die iedereen mag gebruiken. Achteraan kom je uit op het Sint-Amandspark.
“Onze assistentiewoningen worden verhuurd aan 65-plussers of mensen met een beperking. De huurders wonen er volledig zelfstandig, omringd door alle mogelijke veiligheidsvoorzieningen”, zegt beheerder Hilde Malfait. “Op regelmatige basis is woonassistente Katia Vandendriessche aanwezig. Ze is ook via het noodoproepsysteem 24/7 bereikbaar. Naast de eigen flat hebben de bewoners ook toegang tot enkele polyvalente ruimtes, waar ze familie of vrienden kunnen ontvangen of samen met andere bewoners een activiteit kunnen doen. Bewoners en niet-bewoners kunnen terecht in de cafetaria. Emelie Carmel zal de cafetaria ‘de kaffieklets’ openhouden.”
Tijdens onze rondgang zagen we ruime flats met veel lichtinval en een rustige binnenkoer. “Ook al wonen de mensen elk in een aparte flat, toch hoop ik dat het hier één grote familie mag worden”, vervolgt Hilde. “Dat iedereen op elkaar kan rekenen. Er liggen al enkele flatjes contractueel vast. Opmerkelijk is dat het voorlopig vooral Ingelmunsternaren zijn die inschrijven. Onze ligging is ideaal gelegen, dichtbij het centrum. De meeste van deze projecten worden neergepoot op een groot domein met bos, maar mensen die niet goed te been zijn, geraken maar moeilijk van het domein. Waarom we voor verhuur kozen? Als onze 65-plussers overlijden, dan wordt hun flatje anders eigendom van de erfgenamen die door hun leeftijd hier niet mogen komen wonen. De flat moeten ze dan opnieuw verhuren. Als beheerder hebben wij dan geen overzicht meer. Vandaar dat we opteerden voor verhuur in plaats van verkoop.”
Wel tuin, geen werk
Mariette (77) is de weduwe van Noël Vankeirsbilck. Na het huwelijk woonden ze vele jaren op de Beelshoek. In juni 2016 overleed Noël na een verkeersongeval in de Oostrozebekestraat. De moeder van vier kinderen, oma van negen kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen bleef op de Beelshoek wonen. “Ik was niet van plan om te verhuizen. Maar vorig jaar zag ik een folder voor een opendeur in het kermisweekend in de Weststraat. Ik zei tegen mijn dochter dat ik wilde komen kijken. Ik zag dat wel zitten. Hier zie je geen lange gangen zoals in een kliniek of een rusthuis. Mijn zoon kwam nog hetzelfde weekend langs om een optie te nemen. In de Beelshoek lag er nog 2.000 m² grond bij mijn woning om te onderhouden. Ik ben blij dat ik die stap zette. Ik ga mij hier
Info: 0486 95 60 45
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier