Eerste ‘bellend vlak’ maakt zaken toegankelijker in Blankenberge

Café Sint-Amand heeft als eerste een ‘bellend vlak’. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het eerste ‘bellend vlak’ is in gebruik genomen in Blankenberge. Het nieuwe systeem geeft rolstoelgebruikers vlotter toegang tot handelszaken, die er een subsidieaanvraag kunnen voor indienen.

Het project bellend vlak geeft horeca-uitbaters of lokale handelaars de kans om hun zaak toegankelijker te maken. Daarvoor voorziet lokaal bestuur Blankenberge voor het opstartjaar een subsidiebedrag van 3.000 euro en voor de volgende jaren, tot en met 2027, telkens 2.500 euro.

Elke handelszaak die voldoet aan de voorwaarden, kan rekenen op een maximale tussenkomst van 750 euro. In de meeste gevallen volstaat een eenvoudige oplossing om de toegang van de handelszaak te verbeteren, zoals het plaatsen van een hellend of bellend vlak. Dit is een draagbaar en verplaatsbaar oprijvlak, in combinatie met een draadloze bel.

In samenwerking met vereniging Dito

“Ook in 2024 is het voor mensen die minder mobiel zijn een uitdaging om te gaan winkelen, iets te gaan eten of om uit eten te gaan. Daarom ging lokaal bestuur Blankenberge een samenwerking aan met Dito vzw, een vereniging van en voor mensen met een beperking of chronische ziekte en hun netwerk”, zegt burgemeester Björn Prasse (Open VLD).

Café Sint-Amand diende als eerste een aanvraag in en het eerste bellend vlak in de stad is daar nu een feit. Nog drie andere handelszaken dienden ondertussen een aanvraag in om de tussenkomst te krijgen. De eigen inbreng van de deelnemende handelaar bedraagt 100 euro, alles tot 750 euro is via subsidie gedekt. De meeste oplossingen liggen evenwel ruim onder dit bedrag.

Geïnteresseerde handelszaken kunnen zich nog kandidaat stellen via www.blankenberge.be/bellend-vlak

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier