Eerbetoon aan stadsingenieur Joseph Demeyere uit Kortrijk

De achterkleinkinderen Hanne, Manon, Andreas, Felix en Jef mochten de eerste exemplaren overhandigen. © LOO
Redactie KW

Anne-Marie Demeyere en Johan Mattelaer schreven een historisch boek over hun vader en schoonvader.

De eerste exemplaren van ‘Joseph M.L. Demeyere 1895-1976, ingenieur, demograaf, stedenbouwkundige’ werden overhandigd door vijf achterkleinkinderen. Joseph M.L. Demeyere was van 1926 tot 1936 directeur van Technische School van Kortrijk, van 1936 tot 1960 stadsingenieur van Kortrijk en van 1960 tot 1974 werkte hij bij de West-Vlaams Economische Raad/West-Vlaams Studiebureau WER/WES in Brugge.

Vooral tijdens de periode na de Tweede Wereldoorlog drukte hij zijn stempel op de wederopbouw en de visie op de toekomst. “Overal in Kortrijk zie je zijn nalatenschap, zijn stempel”, zegt schepen van wonen en bouwen Wout Maddens. “Getuige zijn inzet ter bescherming van het openbaar gebied ten zuiden van onze stad.”

“Het boek gaat over zijn leven, maar ook over zijn visionaire ideeën en realisaties: denk maar aan De Blauwe Poort en de tunnel in de Zandstraat“, vertelt Johan Mattelaer. Eigenlijk was het niet de bedoeling dat het een boek zou worden. “Het viel ons in de familie op dat de kleinkinderen niet wisten wie hun opa was of wat hij deed. In het begin dachten we aan een familiealbum. We zijn zelf geschrokken wat er gegroeid is uit onze zoektocht naar zijn geschiedenis. Het is uiteindelijk dan toch een boek geworden”, vertelt Johan.

(PVH)