“Een tevreden man”: Walter Debrouwer mag straks voor 19de keer zijn verjaardag vieren

In Rozenberg zijn ze alvast van plan om de verjaardag van Walter stevig te vieren. Op de foto zien we Kaylen Sabbe, André Vanneste, Inge Van Belle, Lisa Wattenij, Mathias Gunst, Greet Vandenabeele, Shana Deleersnijder en Heidi Devaere. Vooraan Jan Van Staen, Nadine Vanderper, Walter Debrouwer en Jolien De Cloet. © foto CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Walter Debrouwer, een inwoner van wzc Rozenberg in Oostrozebeke, kan na vier jaar eindelijk weer zijn verjaardag vieren, want op 29 februari wordt hij 76 jaar. Dat betekent dat hij eigenlijk nog maar voor de 19de keer jarig is. Wzc Rozenberg doet dan ook een oproep om een verjaardagskaart te sturen.

“Eigenlijk ben ik een geboren Meulebekenaar, maar ik heb daar niet lang gewoond. Al vlug verhuisde ons gezin naar Tielt en later naar Ronse. Ik heb ook een jaartje bij een tante gewoond in Lommel”, vertelt Walter Debrouwer met zwakke stem. “De miserie met mijn gezondheid is begonnen tijdens mijn legerdienst. Ik moest er bunkers ontluchten waarin het heel vochtig was en daar heb ik tuberculose opgelopen. Door die ziekte verbleef ik negen maanden in Pellenberg. Ik was toen pas 22 jaar. Na mijn herstel ben ik in de Vaartstraat in Oostrozebeke komen wonen.”

Walter heeft altijd in de bouw gewerkt als ijzerbinder. “Ik werkte onder andere bij de firma Vuylsteke uit Meulebeke, bij de gebroeders Debrabandere uit Wakken en bij de firma Verhulst. Op 58-jarige leeftijd werd ik op pensioen gezet wegens ziekte. Ik verbleef nog een tijdje in de Kliniek in Waregem, om op 17 mei 2006 mijn intrek te nemen in wzc Rozenberg. Ik ben nooit getrouwd geweest.” Walter was vroeger een gedreven vinkenier en zat jarenlang in het bestuur van de Verenigde Vrienden. Af en toe ging hij ook vissen in de vaart.

“Ik vier mijn verjaardag gewoon een dag vroeger, zo erg is dat niet”

Walter woont graag in wzc Rozenberg. “Ik heb hier niets te kort en er wordt heel goed voor mij gezorgd. Ik probeer mee te doen aan de meeste activiteiten hier. Ik krijg niet veel bezoek, maar ik voel me absoluut niet eenzaam. Ik heb nog een broer, Werner, die af en toe langskomt. Ik ga geregeld een pintje pakken aan de bar en daar is altijd wel iemand bereid voor een praatje. Ik ben lid van Samana en kijk graag voetbal en koers op tv. Mijn enige wens is nog een tijdje gezond te blijven. Ik ben echt een tevreden man.”

Verjaardag

Of Walter het niet spijtig vindt dat hij pas om de vier jaar zijn verjaardag kan vieren? “Ik heb mezelf niet gemaakt hé. Erg is dat absoluut niet, want dan vier je gewoon een dag vroeger. Ik sta er niet meer bij stil en ik heb daar nooit muizenissen over gehad.”

Wie een kaartje wil sturen, kan dat naar: wzc Rozenberg, Kalbergstraat 92, 8780 Oostrozebeke.