“Een nieuw stadion is voor KV Kortrijk absoluut nodig”

Het sfeervak achter het doel in het Guldensporenstadion. © VDB
Olaf Verhaeghe

Zaterdagavond zit hij voor de tweede keer sinds hij de club in 2015 overnam op de hoofdtribune van het Guldensporenstadion. En als Vincent Tan zélf naar België afzakt, voelt eenieder met een rood-wit hart dat er iets staat te gebeuren. De Maleisische eigenaar van KV Kortrijk komt er samen met de stad de volgende stap voor het nieuw stadion toelichten. “Willen we onze plaats in eerste klasse vrijwaren, dan moet dat stadion er gewoon komen”, vertelt algemeen manager Matthias Leterme.

Zaterdagavond, iets over 22.30 uur. De supporters van KV Kortrijk druppelen van de staantribune richting clubcafé De Kouter. Met het gelijkspel tegen het AA Gent van ex-coach Yves Vanderhaeghe schiet de Veekaa niet veel op. Na elf wedstrijden verzeilde Kortrijk in de staart van het klassement.

Maandagmiddag, iets over 14 uur. Algemeen manager Matthias Leterme (31) wandelt de persruimte binnen. “Als het sportief goed gaat, is het druk. Maar nu is het nog dat tikkeltje hectischer”, vertelt hij ons. De komst van sterke man en eigenaar Vincent Tan komend weekend heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Dat de schatrijke Maleisiër nieuws rond het nieuwe stadion komt aankondigen al helemaal.

“Geen deadline”

De club snakt al lang naar een nieuwe Kortrijkse voetbaltempel. “Na het jammerlijke overlijden van Jean-Marc De Grijse lag de focus vooral op het sportieve luik. En met succes, absoluut”, zegt de algemeen manager. “Maar met de komst van Vincent Tan als nieuwe eigenaar zijn er nu wel heel wat mogelijkheden om onze club structureel uit te bouwen.”

Matthias Leterme
Matthias Leterme© Olaf Verhaeghe

Heel snel na de overname kwam het ondertussen stevige stadiondossier op tafel. KV Kortrijk zelf gaf al aan zijn expliciete voorkeur voor de site van 8,2 hectare op Evolis aan. “Bij onze thuismatchen klokken we nu af op 7.000 toeschouwers. In een nieuw stadion mag je daar tot 60 procent thuisfans aan toevoegen. Dat zit je snel aan 12.000 zitjes, hé. We mogen optimistisch zijn, maar vooral ook realistisch”, aldus Matthias Leterme. “In die zin waren de haalbaarheidsstudie en het locatieonderzoek heel belangrijk. Zo heeft de haalbaarheidsstudie de absolute noodzaak aan een nevenprogramma duidelijk gemaakt, dit om het project financieel realiseerbaar te maken.”

“Als het stadion bijna in Zwevegem komt te liggen, dan kunnen we niet langer met de fiets of te voet naar de thuismatchen” – Jean-Baptiste Tobler, voorzitter vzw United 19

Wanneer de eerste Vis in de Leie door het nieuwe stadion zal schallen, wil de KVK-manager niet gezegd hebben. “Seizoen 2021-2022? Neen, er ligt geen datum vast. Wij hebben geen deadline. Het enige dat we wel weten is dat het stadion er moét komen. Als KV Kortrijk zijn plek in eerste klasse wil vrijwaren en verder wil groeien, moeten we verhuizen. Het is nodig, het is absoluut nodig.”

Concurrenten Zulte Waregem en KV Oostende bouwden de voorbije maanden hun bestaande arena uit. “Maar wij vinden dat niet de juiste optie. We zijn er zeker van: zodra wij in het nieuwe stadion spelen, zetten we een grote stap voorbij Essevee én KVO.”

Staantribune

Bij de komst van Tan naar de Guldensporenstad in mei 2015 werd argwanend gekeken naar de plannen van mysterieuze miljonair. Maar volgens Leterme begint alles te klikken. “Het dagelijks contact met Ken Choo, Tans rechterhand, verloopt heel vlot. Tan toont ook engagement. Hij laat publiekelijk zien dat hij vol overtuiging zijn schouders onder dit project zet. En hij heeft, samen met onze raad van bestuur, een duidelijke visie op de toekomst van deze club.”

We hebben trouwens veel liever dat hij substantieel investeert in een nieuw stadion, dan dat hij een eigenaar is die ieder jaar een blanco cheque uitschrijft om onbezonnen de transfermarkt op te gaan. Een nieuw stadion moet zorgen voor een duurzame groei van KV Kortrijk. Wat Vincent Tan zegt, zeggen wij. KV Kortrijk zit op één lijn.”

Vincent Tan
Vincent Tan© VDB

“Zodra wij in het nieuwe stadion spelen, zetten we een grote stap voorbij Essevee én KVO” Matthias Leterme, algemeen manager KV Kortrijk

En daar maken de supporters ontegensprekelijk deel van uit. Leterme acht ook hun mening over het nieuwe stadion enorm belangrijk. “Het zijn die mensen die onze club pit geven. Zij moeten zich amuseren, zij moeten zich er thuis voelen.” De club neemt zich dan ook voor uitgebreid in gesprek te gaan met de supportersfederaties. De huidige waarden zullen volgens de manager dan ook mee verhuizen. “Die Engelse sfeer, kort bij het veld zitten, die staantribune. Dát is KVK. We moeten die goede dingen meenemen en zelfs nog versterken.”

Supporters verhuizen met spijt in het hart: “De Veekaa moet hoe dan ook de Veekaa blijven”

Geen Veekaa zonder twaalfde man. De tot de nok gevulde staantribune achter het doel zorgt ervoor dat het in het Guldensporenstadion kan spoken. Hoewel ze beseffen dat een verhuizing naar een nieuwe arena noodzakelijk is, vrezen de supporters de identiteit van hun club kwijt te raken. “We mogen dat traditionele, dat volkse nooit verliezen”, klinkt het.

© VDB

“Een nieuw stadion? We horen al meer dan 10 jaar dat het er zal komen, maar voorlopig blinkt KVK uit in het voorspellen.” Jean-Baptiste Tobler is voorzitter van de vzw United 19, de jonge sfeergroep van KV Kortrijk en treedt op als vertegenwoordiger van de elf verschillende supportersverenigingen van de club. “De gemiddelde KVK-supporter snapt dat we, als we willen groeien, hier niet kunnen blijven. Commercieel en naar genodigden toe voldoet het Guldensporenstadion simpelweg niet. Maar we stellen ons allemaal veel vragen. Vragen waar men geen antwoord kan of wil op geven.”

Vanuit het buitenland

De supporters willen dan ook inspraak in het stadiondossier. Echte inspraak. “Wij willen gehoord worden vooraleer de belangrijke knopen worden doorgehakt”, zegt Jean-Baptiste. “KV Kortrijk heeft iets volks, iets traditioneels. Een hypermodern stadion staat daar lijnrecht tegenover. Kijk naar de staantribune van Zulte Waregem. Dat is het toch niet hoor. Dan heb je er volgens mij beter geen, hé.”

Jean-Baptiste pleit er dan ook voor om elke keuze weloverwogen te maken, met zowel de vips als de gewone supporter in het achterhoofd. “Als we de identiteit van onze club kunnen verzoenen met een commercieel interessante accommodatie zijn we een pionier in België. Maar ik vrees er eerlijk gezegd voor”, aldus de United 19-voorzitter. “Dat is geen kritiek op de clubleiding, maar een oprechte bezorgdheid. Mensen komen van ver om van de sfeer in het Guldensporenstadion te proeven. De Veekaa moet altijd de Veekaa blijven.”

Met spijt in het hart

Ook over de locatie, op Evolis heeft de supportersfederatie haar twijfels. “Duizenden onder ons komen vandaag te voet of met de fiets naar de match. Als het stadion bijna in Zwevegem komt te liggen, neemt het autoverkeer enorm toe. En geef toe: Cowboy Henk is nu al een heikel punt. Maar ik weet ook wel dat iets nieuws neerpoten in het centrum onmogelijk is.”

“Verhuizen doe ik met spijt in het hart, maar het moet wel. Onze thuisbasis is niet meer van deze tijd, dat weten we. Vandaag hollen we de concurrentie op infrastructureel vlak achterna. Zij krijgen hun dossiers rond, terwijl wij erover babbelen. De vraag is of we niet al te laat zijn?”

“KVK is voor Tan pure business”

Dat eigenaar Vincent Tan komend weekend zijn club bezoekt, leeft volgens Jean-Baptiste amper onder de supporters. “Ik spreek voor de gemiddelde Veekaa-fan als ik zeg dat we hem liever kwijt dan rijk zijn. Van mij mag hij gerust in Maleisië blijven, samen met Ken Choo. Moeten wij de fanfare optrommelen en de rode loper uitrollen omdat Mister Tan het de moeite vindt om eens binnen te springen? Dat het nog maar de tweede keer in meer dan twee jaar is, zegt genoeg. KV Kortrijk is voor hem een zoveelste product. Pure business.”

Stad Kortrijk: “Wij ondersteunen, maar financieren niet”

De stad Kortrijk is zonder twijfel een belangrijke partner voor de Veekaa. Ook in het stadiondossier. “Maar wij nemen een louter faciliterende rol op”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Wij steunen de ambitie van de club om een nieuw stadion te bouwen, zij het onder een aantal voorwaarden.” Bij Leiedal, eigenaar van de grond op Evolis, houdt men de lippen stijf op elkaar.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne met zijn KVK-sjerp.
Burgemeester Vincent Van Quickenborne met zijn KVK-sjerp.© JVGK

Zo moet er voor de stad meer activiteit zijn dan enkele voetbalmatchen per jaar en mogen eventuele nevenfuncties op geen enkele manier schade toebrengen aan het bestaande winkelaanbod in de binnenstad. “Dat is voor ons van uitermate groot belang”, aldus Van Quickenborne. Een voetbalstadion annex winkelcentrum wordt het dus niet. Een inkapseling van kantoorruimte daarentegen behoort wel tot de mogelijkheden.

“Bovendien is ook over de locatie het laatste woord nog niet gezegd”, zegt de burgemeester nog. Het bouwen zelf kan volgens de stad pas starten na het afronden van de uitgebreide verkeersstudie rond de R8. Die studie bekijkt de afwerking van de ring rond Kortrijk en moet tegen de zomer van 2018 af zijn. Van Quickenborne wil eerst een antwoord op die vragen, vooraleer effectief toe te zeggen.

Man met humor

Wat de financiering betreft, kijkt het stadsbestuur volledig naar de club, haar eigenaar of de mogelijke ontwikkelaar. “Wij zijn niet van plan om één euro belastinggeld te investeren in de bouw van een nieuw stadioncomplex, laat dat duidelijk zijn.”

Zondag zit een delegatie van de stad samen met de eigenaar van de club. “Ik heb Vincent Tan wel al eerder ontmoet. Een zeer vriendelijk man, met een goed gevoel voor humor”, glimlacht de burgemeester. “En bovenal een groot ondernemer. Na zondag zal hopelijk heel wat opgeklaard zijn over de stadiontoekomst van de Veekaa.”

“Zondag meer nieuws”

Bij intercommunale Leiedal, eigenaar van de grond aan de Evolis-site, wil men niet veel kwijt over het dossier. “Ik kan alleen maar meegeven dat er wordt aan gewerkt”, zegt voorzitter Koen Byttebier. “De communicatie over het stadiondossier verloopt via het stadsbestuur van Kortrijk. Inhoudelijk kan ik daar dus niets over vertellen.” Algemeen directeur Filip Vanhaverbeke schuift zondag alvast mee aan tafel met clubeigenaar Vincent Tan. “Ik sluit dus zeker niet uit dat er zondag meer nieuws naar buiten komt”, besluit Byttebier.

Supporters verhuizen met spijt in het hart: “De Veekaa moet hoe dan ook de Veekaa blijven”

Geen Veekaa zonder twaalfde man. De tot de nok gevulde staantribune achter het doel zorgt ervoor dat het in het Guldensporenstadion kan spoken. Hoewel ze beseffen dat een verhuizing naar een nieuwe arena noodzakelijk is, vrezen de supporters de identiteit van hun club kwijt te raken. “We mogen dat traditionele, dat volkse nooit verliezen”, klinkt het.

© VDB

“Een nieuw stadion? We horen al meer dan 10 jaar dat het er zal komen, maar voorlopig blinkt KVK uit in het voorspellen.” Jean-Baptiste Tobler is voorzitter van de vzw United 19, de jonge sfeergroep van KV Kortrijk en treedt op als vertegenwoordiger van de elf verschillende supportersverenigingen van de club. “De gemiddelde KVK-supporter snapt dat we, als we willen groeien, hier niet kunnen blijven. Commercieel en naar genodigden toe voldoet het Guldensporenstadion simpelweg niet. Maar we stellen ons allemaal veel vragen. Vragen waar men geen antwoord kan of wil op geven.”

Vanuit het buitenland

De supporters willen dan ook inspraak in het stadiondossier. Echte inspraak. “Wij willen gehoord worden vooraleer de belangrijke knopen worden doorgehakt”, zegt Jean-Baptiste. “KV Kortrijk heeft iets volks, iets traditioneels. Een hypermodern stadion staat daar lijnrecht tegenover. Kijk naar de staantribune van Zulte Waregem. Dat is het toch niet hoor. Dan heb je er volgens mij beter geen, hé.”

Jean-Baptiste pleit er dan ook voor om elke keuze weloverwogen te maken, met zowel de vips als de gewone supporter in het achterhoofd. “Als we de identiteit van onze club kunnen verzoenen met een commercieel interessante accommodatie zijn we een pionier in België. Maar ik vrees er eerlijk gezegd voor”, aldus de United 19-voorzitter. “Dat is geen kritiek op de clubleiding, maar een oprechte bezorgdheid. Mensen komen van ver om van de sfeer in het Guldensporenstadion te proeven. De Veekaa moet altijd de Veekaa blijven.”

Met spijt in het hart

Ook over de locatie, op Evolis heeft de supportersfederatie haar twijfels. “Duizenden onder ons komen vandaag te voet of met de fiets naar de match. Als het stadion bijna in Zwevegem komt te liggen, neemt het autoverkeer enorm toe. En geef toe: Cowboy Henk is nu al een heikel punt. Maar ik weet ook wel dat iets nieuws neerpoten in het centrum onmogelijk is.”

“Verhuizen doe ik met spijt in het hart, maar het moet wel. Onze thuisbasis is niet meer van deze tijd, dat weten we. Vandaag hollen we de concurrentie op infrastructureel vlak achterna. Zij krijgen hun dossiers rond, terwijl wij erover babbelen. De vraag is of we niet al te laat zijn?”

“KVK is voor Tan pure business”

Dat eigenaar Vincent Tan komend weekend zijn club bezoekt, leeft volgens Jean-Baptiste amper onder de supporters. “Ik spreek voor de gemiddelde Veekaa-fan als ik zeg dat we hem liever kwijt dan rijk zijn. Van mij mag hij gerust in Maleisië blijven, samen met Ken Choo. Moeten wij de fanfare optrommelen en de rode loper uitrollen omdat Mister Tan het de moeite vindt om eens binnen te springen? Dat het nog maar de tweede keer in meer dan twee jaar is, zegt genoeg. KV Kortrijk is voor hem een zoveelste product. Pure business.”