Een buitenkans voor De Buitenkans: “Vlaamse overheid investeert 91.000 euro”
De Vlaamse overheid investeert 91.000 euro in de Vrije Kleuterschool ‘De Buitenkans’ in Bossuit. De school krijgt via AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, dat bedrag om van hun schoolgebouw een degelijke en veilige plaats te maken.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), besloot om precies 91.267 euro aan de kant te leggen voor de kleine kleuterschool in Bossuit. Daar reageerden ze erg tevreden op de investering. “Het is fantastisch nieuws om zo’n groot bedrag te zien binnenkomen voor toch wel een klein schooltje zoals dat van ons”, reageert Angélique Buyck, directeur van de school. Op die manier konden ze hun nieuwe gebouw, dat er nu al twee jaar staat, helemaal afwerken. “De plannen waren al gemaakt. Alle centen gaan naar het nieuwe gebouw.”
Groene visie
De kleuters verbleven namelijk vier jaar in de oude pastorie van Bossuit dat recht tegenover het nieuwe gebouw staat. “Eigenlijk is het geen nieuw gebouw, maar is het gewoon helemaal gerenoveerd. Het oude gebouw werd afgekeurd, omdat het niet meer veilig genoeg was. Daarom mochten we tijdelijk naar de oude pastorie verhuizen, terwijl ze het gebouw volledig restaureerden.” Zo werd het gebouw omgevormd tot een veilige omgeving voor de kinderen. Angélique Buyck nam in februari 2018 de school over van oud-directeur An Demets. De Buitenkans is voortaan een groene school die vooral buiten te vinden is. “We zijn niet meer een klassieke kleuterschool, maar een buitenschool. Onze kleuters zijn dus de hele dag buiten. Alleen tijdens de koudste wintermaanden die er nu aankomen en bij slecht weer zitten we binnen. Tot voor de herfstvakantie zijn we geen enkele keer binnen geweest.”
“We zijn een buitenschool”
De school vormde de speelplaats om tot een speelleertuin. “Je kan je dat voorstellen als een grote kleuterklas, maar dan buiten. De tuin bestaat dus uit allemaal hoeken waar de kinderen kunnen spelen en bijleren. Onze kinderen hebben daardoor ook meer natuurkennis. Los van het gewone programma, gaan we met hen kijken naar de moestuin, planten, bomen, kriebeldiertjes enz.”
Groep van 18 kleuters
De school mag dan wel een groen concept hebben, toch zijn ze nog niet zeker of ze die visie verder zullen kunnen verspreiden. “We zijn een bescheiden school met achttien kinderen. We hebben dus geen klassen, maar een groep.”
Dat kleine aantal kan ervoor zorgen dat ze de boel genoodzaakt moeten sluiten. “Om te blijven bestaan, hebben we een totaal van twintig kleuters nodig op 1 februari. Dat is nu eenmaal de verplichte telling in het onderwijs. We zijn dus nog volop aan het groeien en op zoek naar ouders die hun kleuters laten instappen in een toch wel uniek project.” (MT)
Gemeenteraadslid Conny Rogie (NV-A): “Op de goede weg” p>
Ook in het gemeentebestuur van Avelgem zijn ze verheugd dat ook de kleinere scholen voldoende steun krijgen. ” We zijn natuurlijk tevreden met de investering in de kleuterschool in Bossuit. Dat is toch een signaal dat er nog altijd hard wordt ingezet op het onderwijs in Vlaanderen”, zegt Conny Rogie, gemeenteraadslid. “Bij onze verkiezingsprogramma zeiden we dat we ons onder andere meer willen focussen op de deelgemeenten van Avelgem, zodat ook zij meegroeien en beter worden. Met die investering in Bossuit zijn we op de goede weg.” p>
Ook tijdens de coronacrisis probeert het gemeentebestuur zoveel mogelijk in te grijpen. “In deze tijden houden wij als oppositie vooral een oogje in het zeil wat de gemeente als bijkomende maatregelen voor de Avelgemse gezinnen zal voorzien.” Avelgem ‘Exclusief’ was bijvoorbeeld een bon om de lokale handelaars en horeca te steunen. “Het gemeentebestuur stemde in om de mensen een kleine duw te geven richting de ondernemers in Avelgem. De inwoners konden die bon aankopen, waarop de gemeente 25 procent bijlegde. Voorlopig is de gemeenteraad bezig met iets nieuws, waar we hopelijk binnenkort meer over zullen vernemen.” p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier