Drinken we straks uit de Sint-Pietersplas in Brugge?

We zien Caroline Uyttendaele, coördinator van het recreatiedomein Aan de Plas. © TVH
Stefan Vankerkhoven

Duurzaam ondernemen is het motto van Caroline Uyttendaele, de coördinator van het recreatiedomein Aan de Plas in Sint-Pieters. De jonge Brugse onderneemster droomt ervan om op termijn zelf te voorzien in drinkwater. “Via een technisch, maar duur procedé kan het water van de Sint-Pietersplas omgetoverd worden in drinkwater.”

Caroline Uyttendaele (34) groeide op in Knokke-Heist, maar woont nu al zeven jaar in Brugge. Ze studeerde sport aan het VHSI en behaalde nadien een bachelor LO en bewegingsrecreatie aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Na haar studies werkte ze enkele jaren voor de watersportclub Anemos in Heist en hielp ze haar broer Christophe de strandbar Bar d’O opstarten. In 2012 kreeg Caroline de kans om coördinator te worden van het recreatiedomein Aan de Plas in Sint-Pieters.

Concessie

“Veel Bruggelingen aanzien deze plas nog altijd als het Bloso recreatiedomein, maar de vzw Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort heeft deze site al eind jaren 90 overgenomen van Bloso”, zegt Caroline Uyttendaele. “De vzw heeft een deel van het terrein in eigendom, de rest is voor 50 jaar in concessie gegeven door de Stad Brugge. Het blijft een openbaar domein.”

“Stap voor stap probeer ik het domein meer elan te geven. Er waren hier vroeger diverse sportverenigingen en hengelaars actief, nu ressorteren surfers, zeilers, kajakkers, beoefenaars van de padelsport en vissers één gezamenlijke club.”

“De voorbije jaren is het waterpeil drastisch gestegen”

“Het werkt, want in enkele jaren tijd is het aantal leden van 75 naar 200 verhoogd. Mijn collega Thierry De Kinder coördineert het sportgebeuren. De clubleden helpen allemaal elk jaar in de maand mei een handje mee bij het verspreiden van 48 ton coccolietenkrijt in het water, dat de Stad Brugge ons bezorgt. Coccolietenkrijt is een milieuvriendelijk middel dat blauwalgen bestrijdt. Want anders mag er niet in het water gegaan worden, blauwalgen verstoren niet alleen het natuurlijk evenwicht in het water, maar zijn ook gevaarlijk voor de mens. Ze zorgen voor irritaties aan ogen en huid. Blauwalgen zaten deze zomer ook in de reitjes.”

Glamping pods

“De belangrijkste activiteiten op ons domein zijn de taalkampen, waarbij jongeren tijdens de zomer in ons hostel met 90 bedden verblijven. Het hostel zit deze zomer vol. Daarom overweeg ik om volgend jaar glamping pods op te stellen voor de externe sportkampen: luxueuze, goed geïsoleerde hutjes. Ik wou het dit jaar al doen, maar de stedenbouwkundige vergunning geraakte niet tijdig rond.”

“De voorbije maanden hebben we wel zonnepanelen en twee zonneboilers geïnstalleerd. Een investering van meer dan 100.000 euro. Het is nu enkel nog wachten op de aansluiting via Eandis. Ik hoop dat deze duurzame investering op het einde van het jaar ook onze energiefactuur drastisch naar beneden helpt. Warm water via zonneboilers voor de douches zou een besparing van 60 tot 70 procent moeten betekenen. Via de zonnepanelen moet onze elektriciteitsrekening met 80 procent dalen. Ik beschik gelukkig over een loodgieter en elektricien die creatief meedenkt. Anno 2018 moet je op een duurzame manier ondernemen. Daarom organiseren we hier ook op 22 en 23 september mee het Pacha fest dat de Brugse jongeren wil wijzen op het belang van duurzaam leven. Binnenkort hebben we hier trouwens ook overal ledverlichting. Die lampen installeren we in fasen, om de kosten wat te spreiden.”

“Na het seizoen wil ik een volgend idee bestuderen: ik droom ervan dat het water van de Sint-Pietersplas drinkbaar wordt. Via een technisch procedé is dit perfect mogelijk. Maar het is niet goedkoop. De voorbije jaren is het waterpeil drastisch gestegen. Sint-Pieters is een waterziek gebied, bij elk huis dat erbij gebouwd wordt, verhoogt het waterpeil! Stel je voor dat onze plas op den duur zichzelf qua waterbevoorrading kan voorzien. Dan kunnen wij ook aan onze zomerbar drinkwater ‘Aan den Plas’ serveren in plaats van flessenwater.”

Zwemmen?

“In feite kan er nog zoveel gebeuren om de Sint-Pietersplas uit te bouwen. Het is alleen jammer dat je als ondernemer zelf je weg moet zoeken in de administratieve mallemolen, de nodige vergunningen en de eventuele premies. Waarom overweegt de stad niet om een klein strandje met zwemzone in te richten op het openbaar domein? Er zullen ongetwijfeld nog hete zomers op ons afkomen. Nu is zwemmen verboden op de plas, omdat er geen plaats is waar je veilig het water in kan. En toch springen velen stiekem in de plas, met het risico dat ze zich bezeren aan de vele stenen. Misschien toch maar een klein strand, want overlast zoals in De Blaarmeersen in Gent of aan het Klein Strand in Jabbeke wil ik hier liever niet”, besluit Caroline Uyttendaele.