“Dokter wou mijn uur van geboorte niet vervroegen”: Dirk Van Compernolle viert op 29 februari eindelijk nog eens zijn verjaardag

Dirk Van Compernolle. © foto CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Ook Dirk Van Compernolle uit de Kerkstraat in Oostrozebeke mag op 29 februari nog eens zijn verjaardag vieren. Hij werd in 1960 geboren op de Ginste, waar hij naar school ging en tot zijn 36ste bleef wonen.

“Na de lagere school trok ik naar het VTI in Waregem, waar ik de opleiding textiel volgde en mijn diploma van wever behaalde. Die stiel heb ik mijn leven lang uitgeoefend tot ik in 2020 op 60-jarige leeftijd met pensioen ging. Eigenlijk was weven niet echt mijn ding. Ik wilde in de houtbewerking gaan, maar vader – die zelf een textielarbeider was – vond weven een heel mooie stiel.”

Te laat geboren

“Of ik het spijtig vind om op 29 februari geboren te zijn? Sommige mensen maken daar een hele tralala van, maar ik niet. We vieren mijn verjaardag dan een dagje vroeger of later. Ik herinner me nog dat er tijdens mijn legerdienst zelfs drie jongens van de 24 op mijn kamer geboren waren op 29 februari.”

“Mijn moeder, Annie, heeft er destijds wel alles aan gedaan om mijn tijdstip van geboorte te vervroegen. Ik ben immers 15 minuten na middernacht geboren en moeder heeft onmiddellijk aan de dokter gevraagd om dat moment te vervroegen, maar de dokter wilde daar niets van weten. Hij zei dat het iets speciaals was. Moeder Annie was niet content… (lacht) Of ik het dit jaar ga vieren? Een koffie met lekker gebak is ruimschoots voldoende.”

Lees meer over: