Documentaire over privacy doet stof opwaaien in Kortrijk: “Dit maakt brandhout van het camerabeleid”

In de Kortrijkse winkelstraat vind je heel wat veiligheidscamera's.© AN
In de Kortrijkse winkelstraat vind je heel wat veiligheidscamera's.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Kortrijk maakte afgelopen donderdagavond geen al te beste beurt in de documentaire Privacy & ik van VRT-journalist Tim Verheyden. Onze stad bleek 210 veiligheidscamera’s te tellen en dat zonder duidelijk plan of strategie . Titelvoerend burgemeester Ruth Vandenberghe slaagde er niet helemaal in om het beleid te verdedigen en minister Van Quickenborne, die een groot deel van de camera’s liet plaatsen, weigerde te reageren.

In de eerste aflevering van de documentaire Privacy & ik kwam Kortrijk uitgebreid aan bod. Tim Verheyden vroeg zich onder andere af waarom het acht maanden moest duren voor Ruth Vandenberghe een interview wilde geven. “En waarom moet er eerst een documentaire komen over privacy vooraleer er een visie wordt uitgewerkt?”

Geen bewijs

Een vraag die de Kortrijkse oppositiepartijen zich ook blijken te stellen. Ze plannen meteen een tussenkomst in de eerstvolgende gemeenteraad. “Als er eens een fietsdief gearresteerd wordt, deels met de hulp van camera’s, dan wordt deze prestatie breed uitgesmeerd in de pers, wat natuurlijk maar een mager resultaat is voor een miljoeneninvestering”, aldus fractieleider Hannelore Vanhoenacker van CD&V Kortrijk.

“Met CD&V Kortrijk vragen we al jaren om meer middelen voor ogen en minder te investeringen in lenzen: Preventie ligt in buurten, dichtbij mensen én met mensen. Camera’s kunnen nuttig zijn in een veiligheidsbeleid, maar omdat er geen visie is, ontbreekt ook elk gesprek over het nut en de proportionaliteit van al deze camera’s.” Een idee dat veiligheidsexperten ook al opperden .

“De documentaire maakt brandhout van het camerabeleid van de stad. Er is geen bewijs dat camera’s werken om criminaliteit te voorkomen of dat ze meer zaken helpen oplossen. Daartegenover staat een zeer grote kost en een verlies van privacy”, vult haar collega Matti Vandemaele van Groen Kortrijk aan.

Pijnlijk

Groen vraagt al langer om meer in te zetten op nabijheidspolitie, agenten meer op straat te laten en de uitbouw van buurt- en terreinwerkers. Drie methodes waar er volgens hen wel wetenschappelijke evidentie is dat ze werken. “Dat wordt consequent weggelachen door de stadscoalitie. Erger nog is de reactie die de stad vandaag geeft. Ze graven zich in, in het eigen grote gelijk, los van alle wetenschappelijke bewijzen. Het zou veel logischer zijn dat er op basis van de nieuwe inzichten een bijsturing zou komen”, aldus Vandemaele.

Vlaams Belang doet daar nog een schepje bovenop door te stellen dat de reportage pijnlijk bloot legt dat er in Kortrijk eigenlijk geen visie en beleid bestaat over de inzet van die camera’s en drones.

“Men doet maar wat. Laat staan dat er plaats is voor transparantie en een ernstig debat. Terwijl onze politiezone smeekt om meer mensen en middelen vloeien er miljoenen euro’s naar private beveiligingsfirma’s”, aldus Wouter Vermeersch.

Hij wijst er ook op dat gemeenteraadsleden erg moeilijk aan cijfers en data geraken omtrent het veilighiedsbesleid. Een probleem waar ook journalisten van De Krant van West-Vlaanderen geregeld tegenop liepen.

Al zijn tanden eruit

Aan de kant van het stadsbestuur bleef het opvallend stil. Enkel Axel Ronse (N-VA), schepen van Cultuur liet van zich horen op sociale media. “Groen wil geen camera’s meer in onze stad. Dat ze dat maar eens uitleggen aan mijn kennis die paar maand geleden zonder enige reden op straat werd mishandeld. Al zijn tanden eruit. Dankzij en alleen dankzij camera’s kon de politie de barbaarse daders pakken. Hoeveel moordenaars, verkrachters, sluikstorters, … werden al gepakt via camera’s? Inderdaad, veel.”

Hoeveel moet blijken uit een rapport (snel in elkaar geflanst om Tim Verheyden tevreden te stelen) dat het stadsbestuur vrijdag naar de pers stuurde.

“Camera’s maken deel uit van een geheel aan maatregelen om criminaliteit te bestrijden. In de eerste plaats is het een goed middel om zaken op te helderen. In een op drie gerechtelijke dossiers wordt gebruik gemaakt van camerabeelden. Bij diefstallen bedraagt dit bijvoorbeeld bijna de helft. Het heeft ertoe bijgedragen dat de ophelderingsgraad in Kortrijk sterk toegenomen is en ver boven het nationaal gemiddelde ligt”, klinkt het daar.

Dealer gepakt

En de politie zelf? Die kwamen aanzetten met een persbericht over een drugsdealer die donderdag werd opgepakt met dankzij een melding van een ANPR-camera.

Opvallend genoeg denken de Kortrijkzanen er het hunne van. Je leest hier hun reacties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier