Kortrijkzanen over de camera’s in straat: “Zeuren over privacy hoeft niet”

Onderschrift (foto's Annelies Nollet)
Onderschrift (foto's Annelies Nollet)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

En de mensen die gefilmd worden zelf? Hebben zij daar een probleem mee? Jagen de camera’s hen op de kast en vrezen ze voor hun privacy? Of voelen ze zich net veiliger? Wij vatten post in de schaduw van een paal waaraan een vijftal camera’s hangt in de Lange Steenstraat in Kortrijk en vroegen enkele shoppers en inwoners naar hun mening.

Marie Zuliani (34) uit Harelbeke

“Ik werk in Kortrijk en moet toegeven dat als ik hier ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat voorbij moet, ik blij ben dat die camera’s hier hangen. Ze geven toch een gevoel van veiligheid, zeker in het donker. Want als er iets gebeurt, dan zal iemand het toch wel gezien hebben zeker?”

Juliette Delva (17) uit Menen en Bauke Crombez (16)uit Wevelgem

“Wij gaan hier al jaren naar school en ik moet zeggen dat die camera’s mij nog nooit opgevallen zijn”, aldus Juliette. “Mij wel”, vult Bauke aan. “En ik vind dat goed. Zo kunnen criminelen sneller gevat worden. Ik snap dat sommige mensen vrezen voor hun privacy, maar als je niets te verbergen hebt, is het toch niet erg als je gefilmd wordt?”

Eline Wils (25) en Robbe Beel (19) uit Kortrijk

“Langs de ene kant zullen die camera’s zeker wel bijdragen tot de veiligheid. Zeuren over privacy hoeft voor mijn part niet. We doen met zijn allen hele dagen niets anders dan berichten plaatsen op sociale media: waar we zijn en wat we aan het doen zijn. Zolang je niets verkeerd doet, moet je daar geen probleem mee hebben.” “Langs de andere kant is er recht tegenover mijn huis een pleintje waar kinderen komen voetballen. Ook daar hangt een camera, wat denken ze daar te zien?”, vraagt Eline zich af. “Ik vind dat om eerlijk te zijn toch maar vreemd. In de winkelstraat ok, maar zo vlak voor je deur? Liever niet.”

Rik ’t Kindt (60) uit Deerlijk

“Mijn vrouw en ik komen hier heel regelmatig shoppen en ik heb er geen enkel probleem mee dat ik gefilmd wordt. Dat is nodig voor mijn veiligheid en die van de winkeliers. Tegenwoordig word je zowat overal gefilmd. Ik heb niets te verbergen. Ik moet wel zeggen dat ik me niet per se veiliger voel omdat de camera’s er hangen.”

Dominique Claperon (65) en Bieke Vanbeckevoort (55) uit Vichte

“Wij vinden dat heel dubbel”, aldus Dominique. “Langs de ene kant leven we in een maatschappij waar agressie volgens mij toeneemt. Er is dus nood aan toezicht. Langs de andere kant worden die camera’s ook gebruikt voor zaken waar ze in mijn ogen niet voor gemaakt zijn.” “Zo kreeg onze zoon bijna een boete tijdens de eerste lockdown omdat hij met vrienden zijn bestelwagen aan het uitladen was. Agenten hadden hen gezien op camerabeelden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Ook het feit dat de gemaakte beelden tegenwoordig bekeken worden door werknemers van een private firma en niet enkel door agenten, vind ik nogal twijfelachtig”, vult zijn vrouw aan.

(Annelies Nolleet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.