Dijk rond Stavele zal Alveringem monsterbedrag kosten: “Woningen in centrum beschermen”

Tijdens de eerste infovergadering waren enkele kritische stemmen te horen. Met het gros van de betrokkenen is reeds een overeenkomst bereikt. (foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

Het feit dat de dorpskern van Stavele in november ’21 aan drie kanten onderliep, bewijst dat Stavele niet voldoende bestand is tegen extreme regenval. Het bestuur kiest voor nieuwe beschermingsmaatregelen, ook al dreigt dat 2 miljoen euro te kosten. Vorige week werd een eerste infovergadering gehouden voor de inwoners die op het parcours wonen.

Nu alle betrokken inwoners bezocht zijn en alle opmetingen in een eerste plan gegoten zijn, vonden gemeentebestuur en studiebureau het moment gekomen voor een eerste infovergadering. Een medewerker van het studiebureau overliep het vooropgestelde traject waarna burgers hun algemene en individuele vragen en opmerkingen konden stellen. “De overstroming van november 2021 heeft uitgewezen dat de huidige verhoging van 5,60 meter rond Stavele niet meer volstaat om het dorp te beschermen tegen een wolkbreuk”, spraken burgemeester Gerard Liefooghe en Pieter-Jan Taillieu van Zuidijzerpolder.

Dijkverhoging

“Niettemin heeft de terreinophoging van 2010 in 2021 haar nut bewezen. Enkel met zandzakjes hebben we toen de Krombekestraat kunnen vrijwaren. Ten gevolge van de klimaatverstoring wordt echter vaker extremere regenval verwacht en in tegenstelling tot Beveren is Stavele laag gelegen. Eind ’21 hebben we gezien tot wat dat kan leiden: Stavele die voor het eerst aan de drie invalshoeken onder loopt. Absolute bescherming bestaat niet. Maar met het voorstel dat nu op tafel ligt – een dijkverhoging naar 6,10 meter rond de dorpskern – zouden de woningen van het centrum goed beschermd moeten zijn.”

Wat moet er gebeuren?

Concreet zouden er vier grote zaken moeten gebeuren. Om te beginnen de aanleg van een hogere dijk rond Stavele. Voor het overgrote deel zal die uit aarde bestaan. Waar dat niet mogelijk is wordt hout of beton gebruikt. Het traject loopt zoveel mogelijk via private achtertuinen en minder via akkers, omdat men vreest dat op termijn landbouwwerktuigen ongewild de verhoging zouden teniet doen. Ten tweede worden bestaande rioleringen beveiligd om er voor te zorgen dat het water niet via riolen het dorp binnen loopt. Op sommige plaatsen moet de rijweg worden opgehoogd.

“We vragen aan de mensen die nog sceptisch zijn dat ze denken aan het algemeen belang.”

Dat is het geval voor het traject Zwanestraat-Hoekjesstraat en in de Krombekestraat aan het zuiveringsstation. Voorts moet de rijweg open op het kruispunt van de Zwanestraat met de IJzerstraat en Krombekestraat. Hier moet een aanpassing aan de regenwaterafvoer gebeuren. En tot slot nog een eis van Vlaanderen: elke liter water die uit het dorp geweerd wordt, moet gecompenseerd worden. Dat zal gebeuren in een reservoir van 15.000 kubiek, op een lap grond nabij de Stavele brug.

Solidariteit

“Het zijn grote werken die vallen of staan met de solidariteit van alle inwoners die op het traject wonen”, zegt Pieter-Jan Taillieu. “We moeten door de achtertuintjes, maar rekenen op de burgerzin van iedereen. Niemand zal op een muur kijken. We spreken eerder van een lichte glooiing. Wie niet mee wil, neemt dan ook verantwoordelijkheid voor het falen van een belangrijk project.”

“Haalbare en redelijke opmerkingen nemen we mee in de aanpassing van de plannen”, voegt burgemeester Liefooghe toe. “Maar er zijn geen financiële compensaties. We vragen aan de mensen die nog sceptisch zijn dat ze denken aan het algemeen belang.”

“Het is een waanzinnig bedrag, maar het is dat of Stavele laten onderlopen”

De kostprijs is nu al berekend op 1,6 miljoen euro en verwacht mag worden dat dit cijfer nog zal oplopen richting twee miljoen euro. Vlaanderen wil niet subsidiëren. “Stavele ligt in overstromingsgebied”, motiveert men. De hoop van het Alveringemse gemeentehuis richt zich nu op een eventuele samenwerking tussen Stavele en Noord-Frankrijk waarbij beschermingswerken aan beide kanten van de grens mogelijks in aanmerking komen voor Europese financiële tussenkomst. “Die subsidies zouden zeer welkom zijn, maar ook zonder opteren we om de werken uit te voeren”, zegt burgemeester Liefooghe. “Dit is een waanzinnig bedrag voor Alveringem. Maar het is dat of Stavele laten onderlopen.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier