Digitale innovatie-experte Maka De Lameillieure krijgt topfunctie bij VIVES
“Ik bleef uiteindelijk elf jaar in Berlijn. Ik spreek Duits zonder accent. In het Nederlands heb ik wel een accent. Ik ben er ooit voor naar een logopediste geweest, maar dat baatte niet. Wellicht doordat ik de 30 voorbij was toen ik Nederlands begon te leren. Ik heb me ooit laten wijsmaken dat je op die leeftijd een nieuwe taal niet meer volledig onder de knie krijgt,” lacht ze. Haar Nederlands klinkt licht exotisch, maar grammaticaal laat ze zich op weinig fouten betrappen. Haar taal heeft haar in ieder geval nooit in de weg gezeten om carrière te maken. Als burgerlijk ingenieur elektrotechniek en beeldverwerking had ze eerder een topfunctie bij Philips, was ze directeur bij Flanders in Shape, directeur valorisatie bij de Antwerp Management School en wordt ze nu dus valorisatiemanager innovatie bij VIVES. Als onderzoekster en prof in thema’s als blockchain en digitale transformatie wordt ze ook verantwoordelijk voor de invulling van de nieuwe opleiding digitale transformatie aan de VIVES Business School in Brugge, waar ze zelf ook zal doceren.
“Drones en cyborgs zullen niet alles overnemen. Toch niet meteen.”
Valorisatiemanager innovatie, het is een mondvol, maar wat houdt de functie, die speciaal voor haar werd gecreëerd, precies in? “Wel, aan een school als VIVES worden constant nieuwigheden ontwikkeld,” legt ze uit. “Het is de bedoeling om bedrijven te zoeken die met die nieuwe technologieën aan de slag kunnen. En dat ook durven. Want als je een nieuwe manier van werken introduceert, moet je je hele organisatie, je businessmodel veranderen. Omgekeerd moet je als onderzoeker leren nadenken over hoe je de resultaten van je onderzoek naar de markt kan brengen. Er is altijd de vrees dat nieuwe technologieën jobs doen sneuvelen. Terwijl veel nieuwigheden net worden geïntroduceerd om repetitieve taken over te nemen die niemand nog wil doen.”
Bagage
Samen sterker
In haar nieuwe functie zal Maka werken voor VIVES Kortrijk en Brugge. “Dat geeft me toegang tot kennis. Daar is ook een link met KU Leuven. In een verdere toekomst zou ik ook graag met andere West-Vlaamse kenniscentra samenwerken. Je kan met 20 instanties alles 20 keer doen, maar je kan het ook 1 keer doen, maar 20 keer groter. Zo geraken we vooruit.”
Ze gaat ook doceren. “Ik zal les geven over blockchain en digitale transformatie, mijn specialiteiten, maar dan over het hele framewerk. Enerzijds de technologie, anderzijds wat ze teweegbrengt.” Zonder de mensen schrik aan te jagen dat drones en cyborgs alles zullen overnemen. Dat zal niet gebeuren. Toch niet in eerste instantie, je moet klein beginnen,” lacht ze. Ondernemers, zaakvoerders en eigenaars van KMO’s kunnen zich nu al inschrijven voor de opleiding aan de Business School van de Brugse Vives. Ons lijkt dat een heel goed idee.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier