https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Digitale innovatie-experte Maka De Lameillieure krijgt topfunctie bij VIVES

© Kurt De Schuytener
© Kurt De Schuytener
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

KortrijkEerder deze week maakte Hogeschool VIVES bekend dat Maka De Lameillieure er met onmiddellijke ingang valorisatiemanager innovatie wordt. Een zoveelste ronkende titel voor de dame die zich in 1998 in Kortrijk vestigde nadat ze eerder in haar geboorteland Georgië het diploma van burgerlijk ingenieur behaalde en aan de universiteit in Berlijn doctoreerde.

“Ik bleef uiteindelijk elf jaar in Berlijn. Ik spreek Duits zonder accent. In het Nederlands heb ik wel een accent. Ik ben er ooit voor naar een logopediste geweest, maar dat baatte niet. Wellicht doordat ik de 30 voorbij was toen ik Nederlands begon te leren. Ik heb me ooit laten wijsmaken dat je op die leeftijd een nieuwe taal niet meer volledig onder de knie krijgt,” lacht ze. Haar Nederlands klinkt licht exotisch, maar grammaticaal laat ze zich op weinig fouten betrappen. Haar taal heeft haar in ieder geval nooit in de weg gezeten om carrière te maken. Als burgerlijk ingenieur elektrotechniek en beeldverwerking had ze eerder een topfunctie bij Philips, was ze directeur bij Flanders in Shape, directeur valorisatie bij de Antwerp Management School en wordt ze nu dus valorisatiemanager innovatie bij VIVES. Als onderzoekster en prof in thema’s als blockchain en digitale transformatie wordt ze ook verantwoordelijk voor de invulling van de nieuwe opleiding digitale transformatie aan de VIVES Business School in Brugge, waar ze zelf ook zal doceren.

“Drones en cyborgs zullen niet alles overnemen. Toch niet meteen.”

Valorisatiemanager innovatie, het is een mondvol, maar wat houdt de functie, die speciaal voor haar werd gecreëerd, precies in? “Wel, aan een school als VIVES worden constant nieuwigheden ontwikkeld,” legt ze uit. “Het is de bedoeling om bedrijven te zoeken die met die nieuwe technologieën aan de slag kunnen. En dat ook durven. Want als je een nieuwe manier van werken introduceert, moet je je hele organisatie, je businessmodel veranderen. Omgekeerd moet je als onderzoeker leren nadenken over hoe je de resultaten van je onderzoek naar de markt kan brengen. Er is altijd de vrees dat nieuwe technologieën jobs doen sneuvelen. Terwijl veel nieuwigheden net worden geïntroduceerd om repetitieve taken over te nemen die niemand nog wil doen.”

Bagage

Maka De Lameillieure koppelt haar technologische kennis aan inzichten uit de sociologie, filosofie, psychologie en vele andere domeinen. Haar functie is er een voor iemand met een bagage. En die heeft ze. “Het is een nieuwe functie. Eigenlijk gaat de valorisatiemanager op zoek naar bedrijven die baat kunnen hebben bij de nieuwigheden die bij VIVES worden ontwikkeld. Al te vaak leveren onderzoeken waardevolle resultaten op die nooit de weg naar de bedrijven vinden. Omdat de onderzoeker de markt bekijkt vanuit zijn standpunt, zijn leefwereld. Bij een KMO zien ze dan weer dikwijls niet de mogelijke toepassingen van een innovatie. Of men heeft niet de capaciteiten om de zaken te herkennen die waardevol voor hen kunnen zijn, of er is geen tijd voor. De scholen hebben hetzelfde probleem. Je kan niet alles doen: goed onderwijs verschaffen, vernieuwend onderzoek uitvoeren en dan ook nog eens op zoek gaan naar bedrijven die baat zouden kunnen hebben bij het nieuws wat men aan de school bedacht heeft. Ik zal dus zelf geen spectaculair onderzoek kunnen verrichten, maar mijn meerwaarde moet zijn om de creatieve en originele vondsten van de school bij de juiste partijen te brengen.”

Maka De Lameillieure (foto KD)© Kurt De Schuytener
Maka De Lameillieure (foto KD)© Kurt De Schuytener

Samen sterker

In haar nieuwe functie zal Maka werken voor VIVES Kortrijk en Brugge. “Dat geeft me toegang tot kennis. Daar is ook een link met KU Leuven. In een verdere toekomst zou ik ook graag met andere West-Vlaamse kenniscentra samenwerken. Je kan met 20 instanties alles 20 keer doen, maar je kan het ook 1 keer doen, maar 20 keer groter. Zo geraken we vooruit.”

Ze gaat ook doceren. “Ik zal les geven over blockchain en digitale transformatie, mijn specialiteiten, maar dan over het hele framewerk. Enerzijds de technologie, anderzijds wat ze teweegbrengt.” Zonder de mensen schrik aan te jagen dat drones en cyborgs alles zullen overnemen. Dat zal niet gebeuren. Toch niet in eerste instantie, je moet klein beginnen,” lacht ze. Ondernemers, zaakvoerders en eigenaars van KMO’s kunnen zich nu al inschrijven voor de opleiding aan de Business School van de Brugse Vives. Ons lijkt dat een heel goed idee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten