Deelwagens in het landelijke noorden van Brugge zijn een succes

Vooral de deelwagens in Sint-Pieters en Koolkerke worden veelvuldig gebruikt. © Davy Coghe

De laatste introductie van deelwagens in de Brugse deelgemeenten is een succes. Sinds de lancering in maart 2024 hebben de nieuwe deelwagens in Dudzele, Koolkerke, Lissewege, Sint-Pieters en Zwankendamme samen al bijna 20.000 kilometer afgelegd, met een sterke stijging in het gebruik sinds de eerste maanden. “Vooral de wagens in Sint-Pieters en Koolkerke worden veelvuldig gebruikt. De wagens in Lissewege en Zwankendamme presteren dan weer goed door enkele verre verplaatsingen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

De maandelijkse gebruikscijfers blijven groeien. In juni legden de wagens al gemiddeld 800 kilometer per maand af, een verdubbeling ten opzichte van maart. De zomer was zoals steeds iets rustiger. Voor de opstartende deelgemeenten zijn de cijfers veelbelovend en bieden ze een goede basis voor verdere groei. Ter vergelijking: de deelwagens in het stadscentrum halen gemiddeld 1.400 kilometer per maand.

Meerwaarde

Burgemeester Dirk De fauw legt uit: “We zien dat voor veel gezinnen de recent gelanceerde deelwagens meteen een meerwaarde vormen. Er zijn nu al 68 unieke gezinnen die gebruikmaken van de deelwagens, met gemiddeld 14 gebruikers per locatie. Vooral Sint-Pieters doet het goed met 36 unieke gebruikers.”

Autodelen, waarbij meerdere personen gebruikmaken van één voertuig, heeft veel voordelen. Het bespaart kosten voor de gebruiker en draagt bij aan een duurzamere stad. Een enkele deelwagen kan heel wat privéwagens vervangen, wat zorgt voor minder verkeer, een lagere parkeerdruk en een lagere uitstoot in de stad.

Duurzaam

“Met de succesvolle start van de deelwagens in de deelgemeenten en de plannen om het aanbod verder uit te breiden, zetten we weer een belangrijke stap richting duurzame mobiliteit”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Ook Geert Gisquière, directeur cambio Vlaanderen, is tevreden: “Cambio had al een breed en divers aanbod aan deelwagens in Brugge zelf, zodat zowat elke Bruggeling in het centrum een Cambio-deelwagen op wandel- of fietsafstand heeft. We zijn blij dat we nu – in samenwerking met Stad Brugge – onze dienstverlening ook kunnen aanbieden aan de inwoners van deze deelgemeenten.”

Infomarkt

In het kader van Mobiliteitsweek, kunnen Bruggelingen tot eind oktober gratis instappen bij Cambio via de kortingscode ‘gratisinstap24’.

Bruggelingen die meer te weten willen komen over autodelen zijn op dinsdag 24 september om 19.00 uur van harte welkom op de eerste infomarkt over autodelen. Dit vindt plaats in Wijkcentrum Xaverianen. Je maakt er kennis met alle deelwagenaanbieders in Brugge en ontdekt er welke (financiële) voordelen autodelen jou kan opleveren”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Deze infoavond is gratis. Inschrijven kan via brugge.be/autodelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier