“De villa zal worden gerund door kunstmatige intelligentie”: Oplossing voor dossier Huis Anna Mahieu

Het lokaal bestuur van Ichtegem heeft een oplossing gevonden voor het dossier Huis Anna Mahieu. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Het lokaal bestuur van Ichtegem heeft een oplossing gevonden voor het dossier Huis Anna Mahieu, het beschermde herenhuis met tuin langs de Westkerkestraat. De gemeente kon zelf geen bestemming geven aan het statige herenhuis en vond in Devagroep uit Middelkerke de geschikte partner om het pand te restaureren.

Huis Anna Mahieu, het herenhuis aan de Westkerkestraat in Eernegem, werd door Karel Mahieu gebouwd van 1873 tot 1874. Rond de eeuwwisseling vond een grootschalige verbouwing plaats. De serre/wintertuin en de achterbouw werden toen toegevoegd. In 1945 werd de woning opnieuw uitgebreid. Het huis is genoemd naar de laatste bewoonster Antoinette (Anna) Mahieu (1905-2004).

In 2010 kocht het toenmalige gemeentebestuur het pand en de tuin aan met de bedoeling het een nieuwe bestemming te geven.

“Huis Anna Mahieu met de bijhorende tuin werd in 2012 beschermd als monument vanwege de historische, architectuur-historische en socioculturele waarde”, kadert schepen van Erfgoed Celesta Muylle. “Als bestuur hebben we er sinds 2013 alles aan gedaan om verdere achteruitgang van het gebouw en zijn erfgoedwaarden te voorkomen.”

Erfpachtprocedure

“Er werden de voorbije jaren diverse opties overwogen, maar we kunnen als gemeente geen nuttige bestemming geven aan de woning door de indeling en de verschillende erfgoedwaarden die behouden moeten worden. Daarom hebben we uiteindelijk beslist om een private investeerder te zoeken onder de vorm van erfpachtprocedure om Huis Anna Mahieu in eer te kunnen herstellen”, voegt burgemeester Lieven Cobbaert toe.

De gemeente ging in zee met COVAST bv, gespecialiseerd in het begeleiden van overheden bij hun vastgoedtransacties. Zij hebben ook heel wat ervaring op gebied van erfpacht. Met Stone Memory Estate als tussenpersoon werd een gesprekspartner gevonden in de persoon van Didier Van Vlaenderen (Devagroep). Het project dat Devagroep voor ogen heeft is op zijn minst ambitieus te noemen.

Deva wil de historische indeling van de villa respecteren en toch tal van vernieuwingen aanbrengen. De villa wordt verdeeld in twee delen: de begane grond wordt een professionele ruimte met kantoren, een projectieruimte, een fotostudio, een opnamestudio en een immersiestudio. Op de eerste verdieping komt dan het woongedeelte.

Energie

De woning zal volledig zelfbedruipend zijn op energiegebied, en dat met behulp van zowel traditionele zonnepanelen als horizontale windturbines, die allemaal volledig aan het zicht vanaf de straat zullen worden onttrokken.

Devagroep België zal een groot deel van het gebouw zelf in gebruik nemen voor zijn Noord-Europese business hub, maar zal het delen met een twee start-ups.

Didier Van Vlaenderen: “We mikken niet alleen op het behoud en de restauratie van het beschermde deel van het gebouw maar willen het geheel een zekere moderniteit geven zonder het verleden aan te tasten. De villa zal worden gerund door kunstmatige intelligentie, die niet alleen de energie, het comfort en de behoeften van de bewoners zal beheren, maar ook in staat zal zijn om een assistent te zijn voor elke werknemer, om hen te helpen bij het beheren van al hun taken. Heel veel toepassingen bestaan al als entiteit, maar wij willen al deze elementen combineren tot een groot geheel.”

Uitdaging

“Waarom een oud pand in Ichtegem aanpakken terwijl een nieuwbouw in de stad toch veel eenvoudiger zou geweest zijn?” vroegen we ons af.

Didier Van Vlaenderen: “Ik zie dit vooral als een uitdaging. We willen enerzijds het oude pand restaureren met zoveel mogelijk authentieke materialen, maar anderzijds willen we er ook het summum van moderniteit en technologie in onderbrengen. Bovendien is Ichtegem ideaal gelegen. Het station en de luchthaven van Oostende bieden internationale verbindingen aan, via de autosnelweg ben je in geen tijd in Rijsel of zelfs Parijs, én last but not least het is niet toeristisch! Probeer maar eens parkeergelegenheid te vinden in Middelkerke tijdens het zomerseizoen…”

Ambitieuze timing

De timing die Didier Van Vlaenderen voor ogen heeft, is zo mogelijk nog ambitieuzer dan het project zelf. Hij mikt op een ingebruikname van het gerestaureerde gebouw binnen één tot anderhalf jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier