De oudste spellenclub van ‘t land staat in Brugge en blaast 25 kaarsjes uit
De Brugse spellenclub Hof van Watervliet, de oudste spellenclub van het land, werd opgericht in ’93 en blaast dit jaar dus 25 kaarsjes uit. Ook voor secretaris van het eerste uur Peter Vosters is dat een heuglijke gebeurtenis.
“Alles begint eigenlijk bij Piet Notebaert, die zijn collectie van een paar 100 gezelschapsspelletjes in ’92 tentoonstelde in het Hof van Watervliet”, zegt secretaris Peter Vosters, met zijn 61 lentes de ouderdomsdeken van de spellenclub. Maar spelletjes spelen houdt een mens jong van geest.
“Ondertussen schonk Notebaert zijn collectie aan het Spellenarchief van Vives, en verhuisde onze club naar Sint-Michiels. Maar die tentoonstelling heeft destijds wel de kiem gelegd: zoals er van Conscience wordt gezegd dat hij zijn volk leerde lezen, zo kan je van Notebaert gerust zeggen dat hij de Bruggeling leerde spelen.” Zelf is Vosters, in het dagelijkse leven verpleegkundige op intensieve zorgen in het UZ Gent, ook een fervent spelletjesspeler.
Ganzenbord
“Toen mijn zoon nog klein was, wou hij tot vervelens toe ganzenbord met me spelen. Op een bepaald moment kwam ik thuis met Abalone, dat net tot ‘speelgoed van het jaar’ was uitgeroepen, maar voor een 7-jarige bleek dat spel iets te moeilijk”, vertelt Peter. Bij ‘t Hof van Watervliet, “de moeder aller spellenclubs” aldus Peter, ging er een heel nieuwe wereld open.
“We gaan soms door tot diep in de nacht en ik speel altijd met blauw”
“Het eerste wat ik daar speelde, was Haas en Schildpad: hilarisch, en je had er niet eens dobbelstenen voor nodig.” Het was Peters eerste kennismaking met de échte wereld van het gezelschapsspel. “Ik leerde bijvoorbeeld dat er American en German-style board games – ook wel ‘eurogames’ – zijn”, klinkt het. De Amerikanen spelen volgens Peter graag strategische oorlogsspelletjes zoals Risk. “Nog typisch voor het Amerikaanse gezelschapsspel is dat je, als jij de pech hebt om als eerste af te vallen, er voor choco bij zit. Bij eurogames blijven de spelers er allemaal tot het einde in, en er is ook meer directe interactie. tussen de spelers onderling.”
Of Peter een evolutie ziet in het gezelschapsspel? “Bij oude gezelschapsspellen krijg je vaak pijn in je buik van het lachen, bij nieuwere spellen pijnig je vooral je hersencellen. Wat er later ook is bijgekomen, zijn al die juniorversies. En in plaats van naar een onbewoond eiland, ga je nu naar Mars.” Hoewel Peters kleinkinderen graag een spelletje spelen, was hij er zelf niet echt zo tuk op als kind. “Maar dat kwam doordat mijn ouders altijd met Scrabble afkwamen: daar zat ik dan, met mijn X en mijn Q”, lacht hij.
“Het beste gezelschapsspel, is dat wat ouders en kinderen allebei graag spelen. En een goed gezelschapsspelletje tout court, is er eentje wat de verliezer graag opnieuw wil spelen… Kinderen moet je overigens ook niet laten verliezen. Dat hebben ze zo door.” Van computerspelletjes heeft Peter het nooit hoog op gehad. “Ooit heb ik het via zo’n online forum wel eens geprobeerd. Ik vloog eruit omdat ik te lang nadacht.”
600 spelletjes
De grootste spellenbeurs ter wereld wordt elk jaar in oktober in het Duitse Essen georganiseerd. “Daar komen in vier dagen tijd meer bezoekers langs dan op een hele week autosalon”, zegt Peter, die zelf ondertussen over meer dan 600 gezelschapsspelletjes beschikt. “Sommige zitten nog in het plastic”, glimlacht hij, “maar da’s eigen aan verzamelaars… Van zodra je dat begeerde item in je collectie hebt, begint de honger naar iets nieuws.”
Aan zijn echtgenote heeft Peter overigens geen partij. “Als zij naar de voetbal gaat, gaan we met de club soms tot diep in de nacht door. Ik speel ook altijd met blauw”, knipoogt hij. Tot slot nog een standaardvraagje: welke drie spelletjes red je uit de brand? “Daar zou ik zolang over twijfelen tot het te laat zou zijn”, lacht Peter. “En wat ik zou meenemen naar een onbewoond eiland? Iets wat je in je eentje kunt spelen!”
De spellenclub komt elke tweede, vierde en vijfde vrijdag van de maand van 19.30 uur tot 23 uur samen in het dienstencentrum van de CM in de Koningin Astridlaan 2 (Sint-Michiels). Info: www.spellenclubhofvanwatervliet.net
Interview
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier