“De Koekeliere blijft het gezellige bruine eetcafé”
Gianni Desmet (39) en zijn vader Romain (67) lieten het bekende eetcafé De Koekeliere in augustus over aan Mathias Naessens (28) en Vanessa Djelti (28). De jonge overnemers hebben echter geen plannen om veel te veranderen aan het succesvolle concept van De Koekeliere.
Romain Desmet – beter bekend als Corleone – en zijn zoon Gianni smeedden in 1998 plannen voor een nieuw concept waar vroeger café De Sparta, een duivenlokaal, was. Ze zouden er een eetcafé maken. “In die tijd – bijna 20 jaar geleden – was dat iets helemaal nieuw“, vertelt Gianni. “Toen had je een café om iets te drinken, een restaurant waar je kon eten, een tearoom die gelinkt was aan wafels, pannenkoeken en ijs en een snackbar of frituur. De combinatie van café en iets eten bestond nog niet. Aan de kust begonnen brasserieën op te komen. Dat was al iets goedkoper dan op restaurant gaan. Slechts in de loop van deze eeuw begonnen eetcafé’s een trend te worden.”
In de Koekeliere kan je geen steak met frietjes krijgen. Alles wordt geserveerd met brood en pasta. “Het is een gouden formule geweest”, aldus Gianni, die in avondschool een opleiding ‘Café-snack-tearoom’ gevolgd had. Eetcafé de Koekeliere – een naam gebaseerd op een woordspeling – opende zijn deuren in 1999.
Mathias en Vanessa
Er volgden heel arbeidsintensieve jaren voor Gianni, Romain en hun personeel. “Als alleenstaande vader met twee kinderen die graag met de moto rijdt (bij The Flanders Fields Chapter in Roeselare, red.) en een fervent tuinliefhebber is, is het voor mij vaak heel druk“, zegt Gianni. “Bovendien is mijn vader bijna 68 jaar en hij wou het wat rustiger aan doen.”
Mathias Naessens en Vanessa Djelti, die nu nog in Waregem wonen, namen onlangs de zaak over. Vanessa komt uit Avelgem en Mathias uit Waregem, maar hij woonde ook een tijdje in Bellegem. Het koppel verhuist eind volgende maand naar Bellegem. Mathias’ mama werkt al 13 jaar in de keuken van De Koekeliere. “Ze is al die jaren mijn rechterhand geweest en ik wist dat een eetcafé uitbaten een droom van haar zoon was”, zegt Gianni.
Mathias volgde een koksopleiding in het Sint-Niklaasinstituut en werkte in de beginjaren van De Koekeliere vijf jaar als kelner in de zaak. Laatst baatte hij in Waregem café Fool’s Garden uit met zijn neef. Hij was er in de dartsclub. Hij houdt ook van voetbal kijken. De nieuwe medezaakvoerder begon in augustus al te werken in De Koekeliere.
“Romain blijft werken in De Koekeliere omdat hij het contact met de klanten niet kan missen”
Gianni en Romain blijven momenteel nog aan de slag als onbezoldigd zaakvoerder. Romain kan het contact met de mensen nog niet missen en hij doet nu en dan boodschappen als er iets te kort is. Gianni blijft nog werken in de keuken tot Vanessa in de zaak kan komen. Zij volgde secretariaat-talen en zal ook het luik van de boekhouding op zich nemen. Al het personeel blijft ook aan de slag. “We vergaderden al met iedereen en ze zien het allemaal zitten“, luidt het. “Er werd deze zomer gewoon twee weken jaarlijkse vakantie genomen, maar voor de overname was er geen sluiting voorzien.”
Alles blijft
Gianni is tevreden dat alles kan hetzelfde blijven. “Er zullen ook croques, slaatjes, pasta’s, scampi’s, zalmschotels, vispannetjes, kikkerbilletjes… blijven op tafel komen, in de namiddag blijft de tearoom, de sluitingsdagen van dinsdag en woensdag blijven dezelfde en de cadeaubonnen blijven geldig”, meent Mathias. “Natuurlijk zal er een nieuwe wind waaien en wordt er misschien wat opgefrist, maar De Koekeliere blijft dezelfde gezellige bruine kroeg op ‘Bellegemberg’ waar iemand die iets komt drinken ook een hapje kan eten, of wie komt eten, gezellig kan napraten bij een drankje.”
(Els Deleu)
Horeca
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier