DE KETTING VAN DE KRAK (43): Doris Verlinde viert met een alternatieve kerstboom

Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Doris Verlinde over haar humanistische visie op het leven.

De Ketting van de Krak is aan de voorlaatste aflevering toe, want na de jaarwissel ontdek je wie de nieuwe kraks zijn. Intussen blikt Doris Verlinde uit Heule terug op haar nominatie. “Alles gaat zijn gewone gangetje in mijn leven. Ik ben geen politicus van wie je een stoute of opmerkelijke levenswandel mag verwachten“, knipoogt Doris als we haar contacteren voor deze rubriek.

Niet op zoek naar concreet antwoord

“Ik zet mij nog steeds in voor het humanistisch verbond in onze afdeling in Kortrijk. We organiseren voordrachten, muziekoptredens en gespreksavonden. Dan praten we over de dingen des levens. Die onderwerpen zijn vaak erg uiteenlopend. De actualiteit, een nieuw boek, een filosofische insteek over dit of dat,… Hoe werkt ons brein, wat betekent vrijheid, wat is vriendschap anno vandaag,… het zijn maar enkele onderwerpen die aan bod komen. Iedereen kan zijn of haar zeg zeggen zonder dat er een concreet antwoord moet komen. Onze leden willen niet per se hun eigen gelijk halen”, klinkt het.

Kerstavond beschouw ik eerder als het feest van het licht

Zijn de grenzen tussen andere strekkingen en het humanisme vervaagd met de jaren? “Ik hoop dat te mogen stellen. Je hebt anno vandaag fanatiekelingen langs verschillende kanten, ook bij de moslims. We horen rare dingen die choqueren. Uiteindelijk staan we allemaal samen op die bol. Laat ons dan er het beste er van maken. We moeten blijven geloven in het goede.”

DE KETTING VAN DE KRAK (43): Doris Verlinde viert met een alternatieve kerstboom

Het feest van het licht

Hoe viert Dorine vanuit haar vrijzinnige achtergrond de eindejaarsperiode? “We komen samen met vrienden en familie. Mijn dochter uit Italië komt over voor enkele dagen. Ik kook graag en tover dus graag iets lekkers op tafel met de feestdagen. Kerstavond beschouw ik eerder als het feest van het licht. Deze week hadden we trouwens de langste nacht van het jaar, vandaar komt het ontspruiten van het leven. We zetten geen kerststal of iets dergelijks, integendeel. In december staat er in onze woonkamer een alternatieve kerstboom. Het is een constructie die mijn echtgenoot bedacht heeft. De boom bestaat uit verschillende treden met mos”, aldus nog Doris Verlinde.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Door mijn eigen enthousiasme om dingen te organiseren denk ik soms dat iedereen ook zo gedreven is.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Als een vriend of familielid in nood zit kan men altijd op mij rekenen.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Voor mij is het niet nodig om met een bekend persoon te praten, ik heb liever iemand die écht iets te vertellen heeft. Een geëngageerd persoon lijkt mij veel boeiender om een babbel mee te slaan.”

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Die vraag ligt wat moeilijk voor mij aangezien ik ongeveer twee jaar geleden te horen kreeg dat ik een zeldzame leverkanker heb. Klassiek kan je stellen dat een grote reis maken een item op mijn bucketlist zou kunnen zijn.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Iedereen die muziek kan spelen, ongeacht het instrument, of goed kan zingen. Eigenlijk vind ik alles wat de creativiteit uit iemand haalt fantastisch.”

Wat is je grootste angst?

“Mijn echtgenoot en ik zijn 46 jaar samen. We zijn 41 jaar getrouwd en dat betekent heel veel voor mij. Ik gruwel van het feit dat ik samen met mijn man onze kinderen, twee dochters, en hun gezin niet zou zien evolueren en onze kleinkinderen niet zou zien opgroeien. Ik hoop stiekem dat zij mammy en pappy nog lang nodig hebben en op ons rekenen voor ditjes en datjes.”

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.