DE KETTING VAN DE KRAK (27): Onthaalmoeder Annelies Dujardin volzet tot en met 2017

Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Annelies Dujardin over het feit dat onthaalmoeder een knelpuntberoep dreigt te worden.

Annelies Dujardin (38) is getrouwd met Fernando. Het koppel woont in de Karmstraat en heeft twee kinderen. Annelies werkt al 18 jaar als zelfstandige onthaalmoeder. Haar minicrèche in de Karmstraat biedt plaats aan 16 kinderen tussen 0 en 2,5 jaar oud.

“Mijn leven is eigenlijk bitter weinig veranderd sinds ik vorig jaar als laureate uit de bus kwam”, klinkt het bij de goedlachse Annelies wanneer we elkaar eerder deze week bellen.

Tot twaalf uur per dag aan de slag

“Die nominatie was voor mij een totale verrassing. Eigenlijk had ik er nooit aan gedacht dat ik ooit in aanmerking zou komen om genomineerd te worden als Krak. De nominatie alleen al gaf me een enorme voldoening. Dat ik bovendien nog zou winnen, had ik natuurlijk nooit verwacht. Mijn minicrèche biedt plaats aan 16 kinderen tussen nul en tweeënhalf jaar. Alles bij elkaar mochten we hier al meer dan 130 kindjes onthalen. De kinderopvang is een heel leuke, maar intensieve job. Ik ben er tot twaalf uur per dag mee bezig.”

Knelpuntberoep in wording

“De zaken blijven goed draaien bij ons. De titel van Krak van Tielt zorgde ervoor dat een aantal nieuwe mensen de weg vond naar onze crèche. Voorlopig kan ik geen nieuwe kindjes meer ontvangen. Er is een wachtlijst tot en met 2017. Ik ben 17 jaar bezig als onthaalmoeder en de jongste jaren moet ik geen reclame meer maken. Iedereen vindt precies vlot de weg naar de Karmstraat. Hier in Aarsele zijn er maar twee onthaalmoeders. Dat verklaart natuurlijk het aantal beperkte plaatsen. Onthaalmoeder lijkt wel een knelpuntberoep te worden hier in de buurt. In maart 2014 werd de wetgeving van Kind en Gezin heel wat strenger, onder andere via het voedselagentschap. Sindsdien moet je ook een diploma hebben om deze job te doen. Dat is wellicht een van de verklaringen voor het feit dat ik hier weinig collega’s heb.”

Sociaal actief

Ook in haar vrije tijd heeft de Krak van Tielt haar handen vol. “Sinds zeven jaar ben ik voorzitster van Ziekenzorg Aarsele en Kanegem. Ik merk al te vaak dat er nog een drempel bestaat en dat zieken of hun omgeving de eerste stap niet durven zetten. Als voorzitster wil ik onze organisatie kenbaar maken bij de mensen en dat op allerlei manieren. Zo organiseren we met het bestuur niet alleen uitstappen en activiteiten, maar voorzien we ook vorming. Binnen Ziekenzorg zorg ik voor een ruime programmering en sta ik ook in voor de administratie. En het eetfestijn is ook een topactiviteit waar ik graag mijn schouders onder zet.”

Annelies wil met Ziekenzorg de hele parochie bereiken, de vereniging telt momenteel een stevige 160 leden. Ook op het tweejaarlijks dorpsfeest is Krak Annelies altijd paraat met een infostand van Ziekenzorg. Naast haar inzet in de crèche en voor Ziekenzorg is Annelies enorm begaan met de pastorale werking in en rond haar dorp. “Als catechiste ondersteun ik al 18 jaar de vormselwerking. Vroeger was dit in de klassieke groepjes en bereidden we de leerlingen voor op hun vormsel. In al die jaren is de formule wat bijgesteld en proberen we de vormelingen veel bagage mee te geven om de goede weg in het leven te kiezen”, aldus nog Annelies Dujardin. (MF)

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

Om in de bres te springen voor mensen in nood.

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

Minister van Onderwijs Hilde Crevits. Niet meteen beroepsmatig, maar wel als bezorgde moeder om de speciale schoolsituatie van mijn oudste zoon aan te kaarten.

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

Ik zou geen spectaculaire plannen koesteren en gewoon blijven doen wat ik graag doe.

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

Op niemand eigenlijk.

Wat is je grootste angst?

Dierbaren onnodig zien lijden.

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.