DE ARK VAN KW (6) : De wateragamen van het gezin Van Daele
Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.
Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.
Chelsey houdt de jonge groene wateragame in haar hand, geflankeerd door Nicky, Tiany en Joke. (foto CWO)
Binnen het gezin Van Daele – Nicky (13), Chelsey (12), Tiany (9) en Yari (6) houden ze echt van dieren. Er huizen vijf katten, een hond, tal van vissen binnen en buiten én … twee wateragamen, Knabbel en Babbel genoemd.
Papa Edric heeft de passie voor wateragamen in huis gebracht. Toen hij zelf een tiener was, had hij een vriend, Mario Goes, die hield van reptielen en zo maakte hij kennis met dit soort dieren. “Mario is in Houthave coördinator van de organisatie ‘SOS Reptiel’. SOS Reptiel is federaal erkend als een dierenasiel. Je kunt er te groot geworden dieren, gevonden dieren, … zoals slangen, kameleons, … binnenbrengen. Ook de politie en de brandweer doen regelmatig een beroep op deze dienstverlening. ” vertelt Edric.
Hagedissen houden niet van water
Het houden van een bepaald soort dieren is aan mode gebonden. Momenteel zijn baardagamen erg in trek. Agamen zijn een soort hagedissen. De wateragame – de naam zegt het zelf – houdt veel van water en is daarmee onder de hagedissen een grote uitzondering. De soort komt voor in Zuid-China, Vietnam, Zuidoost-Azië en Cambodja. “Wanneer je een agame in gevangenschap houdt, moet je zorgen dat er een vochtig en warm klimaat wordt gecreëerd. In hun terrarium bevinden zich al mosplantjes en een zwembadje en we willen ook nog een toestel aankopen dat vernevelt. Er komt toch heel wat bij kijken.” licht mama Joke toe.
“Een wateragaam eet insecten”, vertelt Tiany. “Wij geven ze krekels, wormen, larven, insecten,… te eten. Onze agaam kan goed klimmen en springen. Wateragamen kennen trouwens een vorm van communicatie die bestaat uit knikkende bewegingen met de kop en zwaaiende voorpoten. Dan lijkt het precies alsof Knabbel en Babbel vanuit hun terrarium naar ons wuiven.” Knabbel en Babbel vervangen de wateragaam die vorig jaar is gestorven. Het dier is acht jaar geworden. Deze koudbloedige dieren kunnen in gevangenschap gemakkelijk 10 tot 20 jaar worden.
En of ze bij de Van Daeles nog dieren zouden willen? “Een konijn en kippen…” roept Chelsey uit. Of die er ooit zullen komen, laten we in het midden.
(CWO)
De Ark van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier