DE ARK VAN KW (23) : “Dit gekozen als huisdier omdat iedereen een kat heeft”

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.

Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.

Arno Barbary (19) uit Roeselare is trots op Ollie, zijn vetstaartgekko. “Ik heb het beestje gekocht toen hij twee maanden oud was en ondertussen is hij anderhalf jaar oud”, vertelt Arno. “Ik woonde toen samen met mijn vriendin in Antwerpen en we wilden een huisdier. Maar een kat heeft iedereen, dus gingen we op zoek naar een ander diertje. Op die manier kwamen we bij de vetstaartgekko terecht. Toevallig, want voordien had ik niet echt een specifieke voorkeur voor reptielen of zo.”

“Het is een woestijndier, familie van de luipaardgekko. Een soort hagedis die graag in de schaduw zit. Normaal eten ze vooral krekels en drinken veel water. Daarbij voeg ik nog wat extra calcium voor sterkere botten. Het is een erg schuchter dier dat voornamelijk slaapt overdag. In de vooravond wordt ie dan wakker. Om hem wat minder schuchter te maken, moet je er heel veel aandacht aan schenken, zodanig dat hij je gewoon wordt en vertrouwt.”

DE ARK VAN KW (23) :


© STEFAAN BEEL

“De eerste weken wou Ollie amper eten door de eenzaamheid, daarop hebben we voor hem een kameraadje gekocht: Bollie. Jammer genoeg is hij enkele weken geleden overleden en sindsdien komt hij opnieuw amper aan eten toe. Een dezer ben ik van plan om opnieuw een vetstaartgekko te kopen in de hoop dat hij opnieuw begint te eten. Op zich is het geen ramp dat hij niet eet, hij kan een maand zonder echt te eten, maar gezond is het natuurlijk niet. Als de appetijt er is, dan eten ze ook serieus. Dan verorberen ze met twee een pot met twintig krekels op een week tijd.”

“Het is een mooi en tof beestje. Sindsdien ben ik me toch wat meer beginnen verdiepen in de soort en ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nog meer zo’n beestjes koop.”

(TD)