DE ARK VAN KW (4) : De buizerds van Danny Vandevijvere uit Stene

Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.

Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.

Danny Vandevijvere uit Stene is al een zevental jaar het baasje van een roodstaart- en een koningsbuizerd. “Zoals vele dingen in het leven is mijn hobby toevallig ontstaan, door een krantenartikel te lezen, in dit geval over roofvogels”, schetst Danny. “Zo kwam ik in contact met Dirk Quackelbeen, een valkenier uit Oudenburg en een absolute kenner terzake. Hij maakte me duidelijk dat je niet noodzakelijk een grote tuin moet hebben om roofvogels te kunnen houden. Belangrijk is wel om voor beschutting te zorgen, want mijn vogels verdragen de warmte niet goed.”


“De twee buizerds komen normaal enkel in Canada en Noord-Amerika voor, maar ze werden hier in Vlaanderen gekweekt. Je moet de dieren ook leren luisteren, zodat ze komen wanneer je het eten bezorgt of wanneer je hen roept. Daarvoor is een handschoen noodzakelijk, want de roofvogel komt op je hand zitten om te eten”, vertelt Danny. “Zonder bescherming kan je verwondingen oplopen. Als eigenaar moet je de vogel telkens iets meer vrijheid gunnen. Eens hij vanop 50 meter bereid is om op je met handschoen beschermde hand te komen eten, kan zowel de roodstaart- als de koningsbuizerd vrij te vliegen. Dat gebeurt niet in mijn tuin, maar wel in sportpark De Schorre. Daar mag de koningsbuizerd zijn vleugels spreiden. Dit kan alleen dankzij een akkoord met het stadsbestuur.”

“Als een baksteen uit de lucht”

“De koningsbuizerd vliegt immens hoog in de wolken, maar wanneer ik op mijn vingers fluit of op een fluitje blaas, komt hij als een baksteen uit de lucht gevallen”, gaat Danny door. “Je kan roofvogels niet zomaar los laten, en zeker niet buiten het jachtseizoen. Hoewel mijn buizerds niet jagen, maar vliegen voor hun en mijn plezier.”

Meeuwen verjagen

“De roodstaartbuizerd mag los vliegen in de Wellington renbaan. Hiervoor sloot ik een akkoord met het Oostendse stadsbestuur”, aldus Danny. “Op de renbaan helpt de buizerd de meeuwen en de kraaien verjagen. Wanneer de meeuwen een buizerd opmerken, verspreiden de zeedieren alarmsignalen en zal geen enkele meeuw op deze plek in het hele broedseizoen broeden. Het is telkens indrukwekkend hoe de meeuwen en kauwen mijn vogel tevergeefs te lijf willen gaan. De buizerd weerstaat telkens de aanval en de andere vogelsoorten slaan op de vlucht. Dankzij de roste buizerd zijn er relatief weinig meeuwen in de hippodroomwijk. Helaas is deze methode niet in heel Oostende toe te passen. Anders was de oplossing voor de meeuwenoverlast snel gevonden. Zowel de roodstaart- als de koningsbuizerd mogen dagelijks vrij vliegen. Het vervoer naar De Schorre of de renbaan gebeurt in speciaal voor de dieren ontworpen koffers die in de auto passen.”

DE ARK VAN KW (4) : De buizerds van Danny Vandevijvere uit Stene


En wat eten die beestjes dan? “De buizerds zijn verzot op eendagskuikens uit de diepvries”, aldus Danny. “Ik koop ze in grote hoeveelheden aan. Door ze in te vriezen, verdwijnen de ziektekiemen. Dit geldt zeker ook voor de duiven die mijn roofvogels verorberen. Verder eten ze graag konijnen, fazanten, ratten en muizen. De twee buizerds eten dus enkel en alleen vlees. Vroeger had ik ook nog een arend, een erg mooi maar ook enorm zwaar dier. Door rugproblemen heb ik de arend met pijn in het hart moeten afstaan. Nu steek ik al mijn tijd en energie in mijn roste en witte buizerd, zonder daarbij mijn vrienden en familieleden te verwaarlozen”, aldus nog Danny Vandevijvere.

(BVO)