DE ARK VAN KW (18) : Turbo, de Australische baardagame

Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.

Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.


Putje winter en toch tsjirpen de krekels ten huize Cindy Pardoel in de Kapellestraat in Meulebeke. De tropische vissen zwemmen naast de houtkachel in de woonkamer terwijl enkele waterschildpadden een schuine piramide uitproberen. In de keuken troont het terrarium van Turbo, de Australische baardagame naast twee kooien met prachtige papegaaiachtigen. We zijn de ark van Noë binnengetreden.

DE ARK VAN KW (18) : Turbo, de Australische baardagame


“Buiten hebben we nog siereenden, -konijnen,-kippen en heel wat cavia’s”, verwelkomt Cindy me. De krekels tsjirpen zuiders… De baardagame loert met fiere opgeheven kop naar zijn levende hapjes. “Dit is Turbo, het Australisch reptiel dat behoort tot de familie van de baardagamen. Het mannetje hebben we nu 5 jaar, het is volwassen en meet 55 cm. Hij is dol op gewone krekels en veldkrekels, maar ook komkommers en appelen lust hij heel graag. In zijn territorium branden van 9 uur tot 21 uur twee lampen; een UV-lamp die zorgt voor de nodige vitaminen en een warmtelamp die de temperatuur overdag constant tussen 35 en 40 graden C°. Vergeten we niet dat het dier in zijn natuurlijke habitat woestijntemperaturen trotseert, bloedheet overdag en ijzig koud ‘s nachts. Om die reden slaapt hij ‘s nachts in holen. Een baardagame drinkt praktisch niet, hij neemt de vochtigheid op en kan die enorm lang opgeslagen houden achter zijn schubachtige huid. Op zijn driehoekige kop staan stekelrijen en de gehooropeningen zijn duidelijk te zien. De oogleden zijn sterk verdikt om zandkorrels buiten te houden.. Om die reden doe ik steeds een handschoen aan om hem uit zijn terrarium te halen wanneer ik zijn domein verschoon. Rivierzand is de beste ondergrond, maar ik controleer steeds of er zich geen schelpjes in het zand bevinden zodat Turbo zich niet kan bezeren. Een baardagame is zeer snel. Hij moet zorgen dat hij zijn prooi steeds bij de eerste beet te pakken heeft en in zijn natuurlijk milieu moet hij zich eveneens snel uit de voeten maken wanneer een roofvogel jacht op hem maakt.”

DE ARK VAN KW (18) : Turbo, de Australische baardagame


Cindy opent het raam in het terrarium en deponeert enkele krekels op het zand. Meteen opent Turbo de jacht en hapt hij toe. Het smaakt hem blijkbaar. Na twee minuten zijn de krekels in het terrarium verdwenen… in de plastic doos tsjirpen ze lustig verder…

(LB)