DE ARK VAN KW (15): “Als ze bij de computer zitten, zoeken ze spontaan het warmste plekje op”

Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.

Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.


“Je ziet ze eigenlijk in elke dierenwinkel die ook exotische beestjes verkoopt. Ik heb ze daar ook voor het eerst gezien,” vertelt Alain Vanackere (45) uit Menen. “In 2012 haalde hij twee baardagamen van amper een pink groot in huis.

“Ik vond dat hele mooie beestjes, maar ik heb ze niet gekocht zonder er me goed over te informeren. Hoe meer ik erover las, hoe liever ik die diertjes zag. Ik ben toen een volwassen exemplaar gaan kopen. Dat was duidelijk een miskoop. Het dier was ziek en na een jaar is hij overleden.”

“Twee mannetjes bij elkaar gaan sowieso vechten”

Alain wijst er ons meteen op dat hij nooit een baardagaam in een dierenwinkel had mogen kopen. “Ik ben dan op zoek gegaan naar een kweker. Ik leerde op een Nederlands forum een kweker in Oostende kennen. Daar heb ik dan mijn twee baardagamen gekocht, een broer een een zus.”

Alain vertelt er ons bij dat baardagamen niet zo graag in groep leven. “Twee mannetjes bij elkaar gaan sowieso vechten. Een jongen en een meisje, dat gaat goed. Als je meer baardagamen wil houden, dan moet je ook altijd het evenwicht behouden. Ik weet ondertussen dat je drie meisjes en een jongen zonder problemen in een terrarium kunt houden. Je moet er dan wel voor zorgen dat ze ruimte genoeg hebben.”

Alain vertelt dat zijn beestjes amper een pink groot waren toen hij ze in huis haalde. Ondertussen zijn ze 45 centimeter groot en volwassen dieren.

DE ARK VAN KW (15):


Andijvie en een beetje appel

“Een baardagaam is een hagedis, die tot de familie van de agamen behoort en die in Australië leeft. In het wild leven ze in een zanderige droge omgeving. Dat probeer ik dan ook in het terrarium na te bootsen”, vervolgt Alain. “Baardagamen zijn heel tamme beestjes. Soms haal ik ze uit het terrarium en dan zitten ze gewoon bij mij in de zetel. In het terrarium is het zo’n 30 à 40 graden warm. Onder de lamp is het zelfs 50 graden. Als ze bij mij aan de computer zitten, dan zoeken ze spontaan het warmste plekje op.”

Alain vertrouwt ons toe dat het al eens gebeurt dat zijn baardagamen paren en eitjes leggen. “Als je wil kweken, dan heb je een broedstoof nodig. Ik begin er dan ook niet aan. Mijn baardagamen zijn nu twee jaar oud. Ze kunnen in gevangenschap 15 jaar oud worden.”

Tot slot geeft Alain ons nog mee dat de baardagamen krekels, sprinkhanen, kakkerlakken en meelwormen eten. “Eigenlijk moet je gewoon voor een evenwichtige voeding zorgen. Ze eten twee tot drie keer per week vlees en daarnaast veel groenten. Ze zijn gek op andijvie en eten ook wel graag appel, maar daar mag je dan weer niet mee overdrijven.”

(CR)