DE ARK VAN KW (13) : De schildpad die soms naar twee kanten tegelijk wil
Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.
Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.
Rony Ryckoort (57) is een hobbykweker van landschildpadden die al 35 jaar ervaring op de teller heeft staan. Hij bezit tientallen exemplaren, maar een ervan is toch wel heel bijzonder. Ongeveer drie jaar geleden schrok hij zich een ongeluk toen een schildpadje met twee kopjes uit een ei kwam. “Ik hoor mij nog tegen mijn vrouw zeggen, knijp eens in mijn arm. Ik kon het niet geloven.”
Sporenschildpadden
Rony kweekt verschillende soorten schildpadden, maar toch vooral sporenschildpadden. “Ik ben altijd door die dieren gefascineerd geweest”, vertelt hij. “Ooit ben ik begonnen met Griekse landschildpadden en vierteenschildpadden die een stuk kleiner zijn.” Sporenschildpadden zijn de grootste schildpadden die op het vasteland leven en kunnen gemakkelijk 80 centimeter groot worden.
Tot het uiterste
Rony zou hemel en aarde verzetten voor zijn dieren. “Ik heb mijn tuin speciaal laten aanleggen met tropische bomen zoals olijf- en palmbomen om het voor hen zo aangenaam mogelijk te maken.” Maar Kianga is toch zijn pronkstuk en voor haar zou hij tot het uiterste gaan. “Toen ze net uit haar ei was gekomen, woog ze amper tien gram wat voor die soort uitzonderlijk weinig is. Het was dan ook niet zeker dat ze het zou halen. Elke week ben ik naar de dierenkliniek in Merelbeke getrokken om haar de beste zorgen te bieden en zo haar overlevingskansen te vergroten.”
Logisch, want Kianga is zo goed als uniek in de wereld. “Enkel in Tsjechië woont een gelijkaardig exemplaar, maar die heeft ook een extra pootje.”
Twee koppen, twee karakters
Het is moeilijk te zeggen of Kianga nu één dier met twee kopjes is of twee dieren in één lichaam. “Ik beschouw haar als twee dieren. Dat kan je ook zien, soms willen ze allebei een andere richting uit en dan moeten ze even de koppen bij elkaar steken om overeen te komen.”
Tweekoppige dieren zijn vaak op heel vreemde manieren met elkaar vergroeid. Bij Kianga is sowieso weinig geweten over haar interne anatomie, maar daar zou spoedig verandering in kunnen komen. “In Zoetermeer in Nederland komt binnenkort een nieuwe scanner waarin Kianga onderzocht zal worden. Dat zal erg veel duidelijk maken.”
In mei viert Kianga haar derde verjaardag en sporenschildpadden kunnen gemakkelijk 150 jaar worden en nog veel ouder dan dat. De kans is dus groot dat Kianga nog heel lang op West-Vlaamse bodem zal vertoeven.
(RDM)
De Ark van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier