DE ARK VAN KW (10) : De Aziatische grondeekhoorns van Rudy en Kristien

Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.


Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.

Een drietal jaar geleden besloten Rudy Willaert (58) en Kristien Vanhee (57) uit Koekelare om enkele niet zo alledaagse huisdieren aan te schaffen. Ze trokken naar de Vrijdagmarkt in Gent en keerden terug met twee Aziatische grondeekhoorns. “We hadden vroeger al eekhoorntjes gehouden, dus helemaal nieuw was het niet voor ons,” steekt Kristien van wal. “Nadien kochten we in een dierenspeciaalzaak in Brussel nog twee eekhoorns en momenteel hebben we er acht in totaal. Elk dier heeft zijn eigen nestblok, want ze zijn wel op hun privacy gesteld. In kruiken die op de grond liggen, vertoeven ze graag met een paar samen. Het gebeurt maar zelden dat we ze alle acht tegelijk kunnen zien. Vaak spelen ze met elkaar, al is het voor ons nog altijd niet duidelijk of het spelen dan wel vechten is.”

“Als de kooi goed ingericht is met het nodige knaag- en klimmateriaal, dan kunnen de eekhoorns gerust een maand zonder echte verzorging”

De kooi op het terras is een echt paradijs voor de beestjes. “Eekhoorns zijn echte knaagdieren en doen niet liever dan gaten maken in boomstammen, houtblokken en -stronken”, weet Rudy. “Eigenlijk zijn het gemakkelijke dieren om te houden. Als de kooi goed ingericht is met het nodige knaag- en klimmateriaal, dan kunnen de eekhoorns gerust een maand zonder echte verzorging. Het eten dat we dagelijks geven – een lekkere notenmengeling slaan ze namelijk deels op. Eerst proppen ze hun wangen vol om nadien de voorraad te verbergen in hun nestblokken. Het plukje onkruid tussen het houtschaafsel op grond mogen we gerust laten staan, want een beetje groen lusten ze ook wel. Ook in de winter kunnen ze gerust buiten blijven. Dan plaatsen we wel plastieken deurtjes om zo de kooi droog en tochtvrij te houden. In gevangenschap worden de eekhoorntjes trouwens een stuk ouder – 8 tot 11 jaar – dan in vrijheid, waar de levensverwachting maar 2 of 3 jaar is.”

DE ARK VAN KW (10) : De Aziatische grondeekhoorns van Rudy en Kristien


Eekhoorns kunnen tam gemaakt worden, maar bij Rudy en Kristien is dit niet het geval. “Als je de eekhoorn van jongs af gewoon maakt aan je aanwezigheid, dan kan je het dier perfect tam maken. Onze eekhoorns zijn in geen geval tam. Kristien zien ze graag komen, want zij brengt hen altijd hun eten. Als ik daarentegen de kooi nader, dan beginnen ze elkaar als het ware te waarschuwen met een soort geroep. Voor hen ben ik zonder twijfel een nare indringer als ik hun kooi schoonmaak,” lacht Rudy. “Kinderen zijn alvast gek op de beestjes en ook wijzelf kunnen genieten van een lekker aperitiefje op ons terras terwijl we de acrobatentoeren van de eekhoorns gadeslaan.”

(HA)